Belgie: Stát versus drogová mafie

Na konci září byl belgický ministr spravedlnosti Vincent Van Quickenborne umístěn pod policejní ochranu. Podle tamních orgánů se měl stát terčem plánovaného únosu. Poté, co státní zástupce obdržel tuto informaci, bylo před ministrovým domem objeveno auto se samopaly a granáty. Belgický novinář Bruno Struys vysvětluje pro investigaci.cz okolnosti tohoto útoku neboli kdo za připravovanou akcí pravděpodobně stál a co záměr unést tak vysoce postaveného politika pro zemi představuje. 

Bruno Struys

Bruno Struys je belgický novinář. Profesně začínal v roce 2007 ve zpravodajství komerční televize VTM, v roce 2016 přešel do belgických novin De Morgen. Tam se věnuje tématům investigativní žurnalistiky, často souvisejícím s extremismem a organizovaným zločinem.

Začněme událostmi, které se staly před několika dny – belgickému ministru spravedlnosti Vincentu Van Quickenbornovi bylo vyhrožováno. Můžete vysvětlit, co se stalo?

Poslední zářijový čtvrtek obdržela federální prokuratura informaci o spiknutí proti ministru spravedlnosti. Obecně dostávají nemálo obdobných informací, takže potřebovali prověřit, zda je právě tato relevantní. Federální státní zastupitelství proto toho dne zavolalo i ministru spravedlnosti a na základě tohoto telefonátu okamžitě zalarmovalo policii. 

Zdá se, že ministr spravedlnosti měl více informací než státní zástupce – víte přesně, jaké to byly?

Bruno Struys. Zdroj: Eva Beeusaert

Nevím, jestli měl více informací, ale ministr spravedlnosti měl alespoň další díl skládačky, díky kterému pochopili, jaká hrozí rizika. V Belgii dozoruje práci policie státní zástupce. Ten vyšetřování předal nezávislému vyšetřujícímu soudci. Tento soudce pověřuje provedením konkrétních vyšetřovacích úkonů federální justiční policii. Podrobnosti o tom, kdo co věděl, se pravděpodobně dozvíme až po definitivním ukončení vyšetřování.  

Reakce federální prokuratury tedy nastala po telefonátu s ministrem spravedlnosti?

Ano, první kroky vyšetřování rychle ukázaly, že tuto hrozbu je třeba brát vážně. Národní krizové centrum proto okamžitě přijalo nezbytná opatření a ministr dostal přísnou ochranu. 

K jeho domu poslali policejní hlídky, které kolem půlnoci zadržely v blízkosti ministrova bydliště několik Nizozemců. Tito lidé ale nefigurovali v žádných policejních spisech, nebyli to známí zločinci, takže je policie musela propustit. Jenže den poté objevili druhé opuštěné auto, asi sto metrů od ministrova domu. Podle všeho bylo kradené a policisté uvnitř našli poloautomatickou zbraň, lahve s benzinem, napínací řemeny a plynovou láhev. Z toho usoudili, že Nizozemci, které předtím propustili, se skutečně měli podílet na únosu. V Nizozemsku byli proto vypátráni a zadrženi. Jeden z nich byl již dříve souzený za pokus o únos. Myslím, že fakt, že o nich nic nevěděla belgická policie, byť byli v hledáčku té nizozemské, něco vypovídá o sdílení údajů v EU, zejména mezi velmi propojenými zeměmi, jako jsou Belgie a Nizozemsko.

Šlo jim opravdu o únos ministra?

Ano, vše nasvědčuje tomu, že ho chtěli vzít jako rukojmí. Což nám dává určitou indicii, kdo by za tím mohl stát – jestliže máte v plánu někoho držet jako rukojmí, obvykle za jeho propuštění něco vyžadujete. Takže se spekuluje o tom, že to vymyslel někdo, kdo je nyní ve vězení nebo čeká na trest v podobě odnětí svobody. Federální prokurátor si je zřejmě docela jistý, že Nizozemci pohybující se okolo místa činu jsou jen zločinci vykonavatelé, a ne mozek spiknutí. Možná ani nevědí, kdo jim dává příkazy. 

Kdo by to tedy mohl být?

V první řadě Ridouan Taghi, napůl Maročan, napůl Nizozemec, šéf zločinecké organizace. Je hlavním podezřelým v několika případech vražd, které souvisejí s obchodem s drogami. Momentálně je ve vězení v Nizozemsku.

Taghi je v nížinách poměrně známý. Navíc víme, že svou organizaci nadále řídí i z vězeňské cely. Došlo ke třem vraždám – právníka, klíčového svědka a novináře. Všichni byli spojeni s jeho případem.

Tím novinářem byl Peter R. de Vries, zastřelený v létě 2021?

Ne každý má na to platit za zprávy

Proto jsou naše články zdarma pro všechny. Pokud můžete, podpořte naši práci.

Přesně tak, Peter R. de Vries byl v kontaktu s korunním svědkem v případu proti Taghimu, což je pravděpodobně důvod, proč byl zabit. Nebylo však prokázáno, že by za vraždou stál Taghi, takže v tuto chvíli z toho není obviněn. Mělo by se však vědět, že několik měsíců před svou smrtí Peter R. de Vries zveřejnil, že Taghi má v plánu ho zabít, což tehdy Taghi popřel.

Taghi má nyní údajně stát za pokusem o útok na ministra spravedlnosti – jak to, že stále rozdává rozkazy?

Jak už jsem říkal, Taghi patří k nejvíce podezřívaným, ale zároveň není jediným potenciálním objednavatelem či zosnovatelem únosu. Na druhou stranu máme několik indicií, jak komunikuje ze své cely v přísně střežené věznici v Nizozemsku. 

Jistý člen Taghiho rodiny, který byl nějakou dobu jeho právníkem, pravděpodobně dostával od Taghiho kódované zprávy. Mimo podezření z vraždy právníka a nejznámějšího nizozemského kriminálního novináře chtěl Taghi podle nizozemských médií také unést jednoho nizozemského diplomata v Africe. Což hodně připomíná pokus o únos našeho ministra spravedlnosti. Belgie se totiž snaží řešit problém s pašováním drog v antverpském přístavu, a to se drogovým zločincům samozřejmě nezamlouvá.

Antverpský přístav je jedním z nejdůležitějších pro pašování kokainu do Evropy. Jak se to belgické instituce snaží řešit?

Pašování drog je velký problém. Belgické přístavní město Antverpy a nizozemský Rotterdam jsou evropskými branami pro dovoz kokainu a dalších drog. Protože leží blízko sebe, mafiánské gangy, jež v obou místech působí, jsou hluboce propojeny. Abyste si udělali představu o tom, jak velké je toto „odvětví“, v roce 2021 policie zachytila pouze v antverpském přístavu 90 tun kokainu.

Z pohledu policie a státního zastupitelství ale nedávno došlo k průlomu, když se jim podařilo hacknout Sky ECC, což je šifrovaná komunikační platforma, kterou zločinci používali. Tedy především ti, co se zabývají drogami, protože její používání bylo kvůli sofistikovanému systému poměrně drahé. Proto byli neopatrní a systém hojně využívali, neboť si mysleli, že zprávy nikdo nečte, když jsou zašifrované. Ale policie je četla. A na základě komunikací na Sky ECC se jim poprvé podařilo poznat nejvyšší hráče, šéfy, pašerácké drogové sítě. Zatknout lidi na nižších úrovních je snadné, protože ti operují na místě, často je zatknou přímo v antverpském přístavu nebo v jeho okolí, když udělají nějakou chybu. Kdo ovšem tahá za nitky, je obvykle velmi těžké odhalit. 

Které nitky tedy dešifrování Sky ECC odhalilo?

Členy této sítě objevili v Dubaji, například Othmana E. B., který si tam žije v luxusu. Belgie nyní uzavírá dohody s několika zeměmi, aby jim lidi odhalené díky informacím ze šifrovacího systému vydaly. Dohoda se Spojenými arabskými emiráty již podepsána byla, letos v létě ji schválil belgický parlament. V Maroku žije z této pašerácké sítě zločinec Mohamed R. C. a ve Švýcarsku se nachází jistý Flor Bressers. Mezivládní dohody o jejich vydávání by na druhou stranu mohly dát těmto lidem důvod k únosu belgického ministra.

Jsou tito zločinci napojeni na Taghiho?

Nemusí být nutně navzájem propojeni, to ne. Zvlášť zajímavý je ale Bressers ze Švýcarska, protože – jde o spekulaci – by mohl mít spory s ministrem spravedlnosti. V Curychu byl zatčen na základě toho, že byl na seznamu nejhledanějších osob belgické policie. A byl to právě ministr spravedlnosti Van Quickenborne, kdo o tomto seznamu nejhledanějších zločinců komunikoval s veřejností a upozornil na Bresserse. Mimo jiné o něm řekl, že jde o nechvalně proslulého zločince, „kterému se říká řezník prstů“. Došlo totiž k případu, kdy byl unesen člověk a zločinci mu uřízli prsty, údajně na Bressersovu žádost. Ten byl s tímto únosem opravdu spojován, ale uříznutí prstů se mu nepodařilo prokázat. Nyní je ve švýcarském vězení a probíhá řízení, na jehož základě by mohl být vydán Belgii. I on zkrátka může stát za spiknutím vůči ministru spravedlnosti, protože s ním má spory kvůli tomu, že byl křivě obviněn, že je „řezníkem prstů“.

Řekl vám to federální prokurátor, když jste s ním vedl rozhovor o tomto případu?

Ne, neřekl. Nemůže. Obecně nechce zacházet do přílišných podrobností. Ale mluví o Sky ECC a o dohodách s různými zeměmi, protože to jsou pro ně velké úspěchy. Například víme, že starosta Antverp jel tento týden do Maroka, aby hovořil – mimo jiné – o boji proti drogám. Pro státní zástupce je velmi důležité dostat tyto zločince do Belgie, a to nejen kvůli jejich stíhání, ale také proto, aby státní zastupitelství získalo více informací o jejich zločineckých sítích. Navíc lze takto jednoduše zastavit jejich činnost, protože třeba z Dubaje mohou stále pokračovat ve svém podnikání a vydělávat miliony.

Co vás při rozhovoru s prokurátorem obzvlášť zaujalo?

Nejzajímavější pro mě byl fakt, že k závěru, že hrozba vůči ministrovi je vážná, dospěli až poté, co s ním telefonovali. Moc by mě zajímalo, co za informace jim řekl. V tuto chvíli na to ale nemám odpověď.

Vypadá to, že ministr musel mít strach. Jaký je obecný pohled na celou situaci?

Je to naprosto šokující. Pro všechny, včetně federálního prokurátora. Jde o krok zcela novým směrem. V Nizozemsku došlo v minulosti k několika vraždám vysoce postavených lidí, ale nám se vždycky zdálo, že je to daleko, Belgičané měli pořád pocit, že ty špatné věci se dějí mimo Belgii, že naše země je bezpečná. Samozřejmě víme o lidech, kteří byli v Belgii vzati jako rukojmí, nebo o některých případech vražd. Někdy se také v Antverpách střílí a na ulicích se házejí granáty, ale vždy se to týká lidí, kteří jsou součástí kriminálního světa, jsou zapojeni do obchodu s drogami. Což by samozřejmě mělo být dostatečně děsivé. Když se však terčem stane někdo mimo tento zločinecký svět, jde o úplně jiný pocit. Něco takového se u nás událo poprvé a je to úplně jiný level průšvihu.

V evropských médiích se obecně objevily zprávy o rostoucím násilí v Belgii. Je to nová situace? Únosy ministrů?

Obávám se, že ano. Na druhou stranu to není překvapivé, když si vzpomenete na události, které se předtím staly v Nizozemsku, jež je tak blízko Antverpám. Federální prokurátor mi také řekl, že v minulosti došlo v Belgii k nějakým výhrůžkám vůči soudcům nižšího stupně, když se zabývali nějakými trestními případy, a museli být na nějakou dobu vzati do policejní ochrany a do bezpečných domů. Nikdy předtím však podobné tendence nemířily tak mocensky vysoko. Mám dojem, že se jedná o nějakou novou fázi.

Proč se situace vyhrocuje? Existuje nějaký konkrétní důvod?

Federální prokurátor si to vysvětluje odhalením přes Sky ECC. Podle prokurátora se díky případu Sky ECC podařilo narušit zločinecké sítě, což vyvolalo konflikty mezi různými gangy a policií a také belgickým státem. Z toho vyvozuje, že násilí je důsledkem destabilizace kriminálního prostředí. Nejsem si ovšem jistý, zda je to pravda.

A co si o tom myslíte vy?

Myslím, že by to mohla být část odpovědi. Mimo to se mi zdá, že dalším důvodem je skutečnost, že drogová mafie je velmi úspěšná, točí se v ní velké peníze, a proto se stala velmi mocnou. Tyto zločince nezajímá hodnota lidských životů. Nebo vlastně hodnota čehokoli. Mluvíme tu o miliardách eur z obchodu s drogami. Není nic, co by si nemohli koupit.

Domnívám se, že v Belgii není korupce až tak moc zakořeněná jako v jiných státech, ale drogová mafie má tolik peněz a vyhrožuje takovým násilím, že si můžou koupit kohokoli, třeba konkrétní policisty, zaměstnance přístavu či soudce.

A není pro zločince výhodnější fungovat tak, aby byli neviditelní? Aby si jich policie a tajné služby vůbec nevšímali, a když už si jich všimnou, aby je podceňovali?

To by rozhodně bylo moudřejší. Ale když plánujete únos ministra, tak už z podstaty věci neviditelní zůstat nemůžete. Navíc tihle zločinci se cítí svým způsobem nedoknutelní – dokážou si koupit úředníky v přístavech nebo podplácet policii.

Co se bude v kauze ministra spravedlnosti dít dál?

Momentálně už není v úkrytu, ale on i jeho rodina jsou pod přísnou ochranou. Žít pod přísnou ochranou, kdy vás ochranka sleduje, kamkoli jdete, asi není příjemné, ale i tak jde život dál.

Autorka textu: Zuzana Šotová
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková

Tento text vznikl díky podpoře čtenářů, jako jste vy. Pokud můžete, podpořte naši práci.