Balkánští narkobaroni v Praze: Anulace rozsudku pro Darka Šariće

Darko Šarić, jeden z největších evropských narkobaronů uplynulých dvaceti let, byl dlouhá léta šéfem kartelu, který v letech 2007 a 2008 ovládl milánskou drogovou burzu. Jeho aktivity se táhnou napříč kontinenty, sbírka jeho pasů obsahuje i ten slovenský a jeho firmy najdeme i v Česku. V roce 2015 byl v Srbsku za pašování 5,7 tun kokainu a praní více než 20 milionů eur odsouzen k dvaceti letům vězení. Ihned se odvolal. A srbský soud minulý týden jeho odvolání potvrdil.

Darko Šarić, rodák z černohorského města Pljevje, začal kriminální dráhu v roce 1991 vykradením samoobsluhy a skončil jako jeden z nejmocnějších mužů evropských narkomafií a hlavní dodavatel kokainu do západní Evropy. 

V letech 2009 až 2010 srbské orgány v rámci operací „Balkánský bojovník“ Šarićovu skupinu rozbily a zatkly řadu jeho společníků, nikoli však Šariće, který se dobrovolně vzdal až v březnu 2014.

Nepolapitelný drogový boss údajně léta působil v řadě zemí. Předpokládá se, že za jeho úspěchem zčásti stojí i vynikající kontakty s různými vlivnými srbskými a černohorskými podnikateli a úředníky.

https://www.investigace.cz/balkansti-narkobaroni-v-praze-zivot-a-dilo-darko-sarice/

Šarić a členové jeho skupiny byli poprvé odsouzeni v roce 2015, narkobaron dostal maximální trest – 20 let vězení. Odvolací soud o rok později rozsudek zrušil a nařídil obnovení procesu.

Další rozsudek padl v roce 2018. Šarić byl poslán za mříže na 15 let, což potvrdil i bělehradský odvolací soud loni v listopadu.

V úterý 15. června však bělehradský kasační soud v prohlášení uvedl, že druhoinstanční verdikt odvolacího soudu „významně porušil ustanovení trestního řádu“, protože soudci, kteří Šarićovi prodloužili vazbu v téže věci, v něm již apriori viděli osobu, která se dopustila trestného činu.

Jak uvedl soudní dvůr, tito soudci „si vytvořili předsudek takové kvality, že představuje okolnost, která porušuje presumpci nestrannosti soudce, a v tomto konkrétním případě byla zpochybněna nestrannost funkční povahy těchto soudců“.

Tímto rozhodnutím srbský Nejvyšší kasační soud vlastně přijal bezprecedentní opravný prostředek – žádost o ochranu zákonnosti, kterou Šarićova obhajoba podala v prosinci 2020. kdy žádala o zrušení pravomocného rozsudku v kauze pašování kokainu.

Důkazy, na jejichž základě byl Šarić a jeho skupina odsouzeni, ale nebyly podle Krik, srbský partner OCCRP, shledány jako pochybné.

Dejan Lazarevič, jeden z advokátů Darka Šariče, uvedl, že bude sestaven nový soudní senát a zahájen nový proces, protože s případem se musí seznámit noví soudci.

Předpokládá se, že Šaricova skupina propašovala téměř šest tun kokainu z Jižní Ameriky do Evropy a obchody s touto drogou jí vynesly 22 milionů eur (26,44 milionů USD).

Autorka textu: Nina Kodhajová
Úvodní fotografie: KRIK.rs