Amerika přijala historický protikorupční zákon

Nový americký zákon ukládá firmám zveřejňovat své koncové majitele. Mělo by se tak předejít machinacím se skořápkovými společnostmi, které zločinci nebo korupčníci používají k praní špinavých peněz. Spojené státy jsou jedním z největších daňových rájů na světě a ročně tam odtékají obrovské obnosy peněz. Podle odborníků na boj proti korupci se jedná o naprosto zlomový zákon a jeden z nejlepších, jež v tomto směru Kongres za dobu své existence přijal.

V minulém roce se Spojeným státům podařilo poprvé předběhnout Švýcarsko, jež dlouhá léta drželo prvenství v globálním žebříčku zemí, jejichž nedokonalé právní normy nejvíce napomáhají jednotlivcům skrývat před zákonem své finance. Po Kajmanských ostrovech, které jsou aktuálně na špičce tohoto žebříčku, tak USA obsadily druhé místo v pořadí zemí poskytujících zločincům díky anonymním obchodním společnostem největší prostor k beztrestnému praní nelegálně získaných finančních prostředků. Výhodnou anonymitu americké podnikové struktury využívali zejména drogové kartely, obchodníci s lidmi, zkorumpovaní státní úředníci i organizovaný zločin. 

Loňský index Tax Justice Network přitom ukázal, že v důsledku nových reforem směřujících k celkově k vyšší transparentnosti celosvětově klesají počty subjektů, kteří odmítají sdílet své finanční informace s legitimními orgány, jako jsou daňové úřady nebo policie. Tento trend ale zpomaluje několik zemí, jež se zároveň podílejí na velké části globálních finančních služeb. Jde zejména o USA, autonomní britské teritorium Kajmanské ostrovy, Švýcarsko a Velkou Británii. V posledních letech však Švýcarsko zaznamenalo výrazné zlepšení ve finanční transparentnosti a největší hrozbu v praní špinavých peněz a daňových podvodech představují především výše zmíněné angloamerické státy. 

Tajnůstkáři ve světě financí

Index finančního tajemství hodnotí země podle toho, jak moc jejich právní a finanční systém umožňuje bohatým jednotlivcům a zločincům skrývat či prát peníze přicházející z celého světa. Spojené státy tak až nyní začnou naplňovat ambice, jež před dvěma lety avizovala senátorka Lindsey Graham s cílem vylepšit umístění v tomto indexu. Graham tehdy v Senátu prohlásila: „Pokud jde o bezpečné útočiště pro praní špinavých peněz, podle Tax Justice Network jsme na druhém místě. […] Budeme proto hledat způsob, jak nebýt druzí a jak v Americe ukrývání kradených peněz ztížit.“

Prvního ledna letošního roku tak americká vláda schválila zákon o transparentnosti společností (The Corporate Transparency Act), který představuje jednoduchý, avšak účinný krok v boji proti anonymním skořápkovým firmám. Zákon totiž vyžaduje, aby obchodní společnosti poskytly orgánům činným v trestním řízení informace o tom, kdo je jejich skutečným vlastníkem, přičemž tyto informace musí při jakékoli změně aktualizovat. Při zakládání společnosti bude oproti minulosti také potřeba vyplnit čtyři snadno dostupné informace – jméno, adresu, datum narození a řidičský průkaz nebo jiné identifikační číslo koncového majitele firmy. Naopak nejsou vyžadovány žádné finanční informace ani podrobnosti o obchodním účelu nebo provozu nově vzniklé firmy.

Mezinárodní zájmová skupina Transparency International (TI), která se snaží o zamezení korupce a na přípravě návrhu tohoto zákona spolupracovala, jej po přijetí označila za „historický“, neboť se podle ní jedná o jedno z nejlepších protikorupčních opatření, jaké kdy americký Kongres přijal. 

„Je to obrovský krok vpřed v boji proti nelegálnímu financování zde i na celém světě,“ uvedl americký ředitel skupiny Transparency International Gary Kalman. „Transparentnost společností jednoduše řečeno znamená, že pro korupčníky a další zločince bude obtížnější skrývat a přesouvat ukradené peníze prostřednictvím společností s anonymním majitelem.“ 

Podle Casey Michela, autora připravované knihy o praní peněz s názvem Americká kleptokracie, je nový zákon vítězstvím protikorupčních snah nejen v USA, ale na celém světě. „Je těžké popsat význam nové legislativy,“ řekl deníku The Independent a zákon označil za „nejvýznamnější krok v oblasti boje proti praní peněz, jaký USA za poslední desetiletí a možná v celé své historii podnikly“. „Oligarchové a kleptokrati, šéfové drogových kartelů, pytláci s divokou zvěří a obchodníci s lidmi – skutečně každý, kdo má v kapse nějaké špinavé peníze, se už nemůže obrátit na americké skořápkové společnosti, aby přes ně tyto peníze vypral,“ uvedl dále Casey Michel a dodal, že použití anonymních fiktivních společností v USA fungovalo jako „stavební kámen“ pro korupční sítě po celém světě, které tímto způsobem dokázaly skrýt špinavé peníze před vyšetřovateli a novináři.

Autorka článku: Nina Kodhajová
Autor úvodní fotky: Flickr CC/Victoria Pickering 
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.