Alexej Krivoručko je náměstkem ruského ministra obrany Sergeje Šojgu, který je přímo odpovědný za vojenskou agresi Ruska v Ukrajině. Krivoručko je rovněž státním radou Ruské federace 1. třídy. Na evropský sankční seznam byl zařazen už v roce 2020, a to kvůli odpovědnosti za otravu opozičního politika Alexeje Navalného.

Krivoručkův resort má totiž na starosti nejen výzbroj ruské armády, ale i skladování a likvidaci chemických zbraní včetně nervového jedu novičok, jímž byl otráven opoziční lídr Alexej Navalnyj i dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija Skripal.

Před svým nástupem do funkce v roce 2018 Krivoručko působil na pozici generálního ředitele dopravní společnosti Aeroexpress, zajišťující železniční spojení mezi centrem Moskvy a moskevskými letišti. Současně byl generálním ředitelem zbrojařského koncernu Kalašnikov, který ze 75 % také vlastnil, než jej před svým nástupem do politiky převedl do svěřenského fondu.

Podle vyšetřovatelů z týmu Alexeje Navalného měl Krivoručko i po nástupu do funkce náměstka ministra obrany vazby na zbrojářský průmysl a koncern Kalašnikov.

„V průběhu dvou a půl let Krivoručko souběžně zastával dvě funkce – na ministerstvu obrany a ve vedení Kalašnikova. To znamená, že si od sebe kupoval ruční střelné zbraně, letecké rakety, systémy protivzdušné obrany a armádní speciální vybavení. Měl bezprostřední zájem na rozdmýchání vojenského konfliktu,“ uzavírá vyšetřování Navalného tým.

Rooseveltova, Praha. Foto: investigace.cz

Jak upozornila společnost Datlab, jež pro česká ministerstva zpracovala seznam rizikových firem, Krivoručko měl tou dobou vazby i na Česko. Už v roce 2005 získal dvacetiprocentní podíl v české firmě Raduga Group (dnes Intelia Holding). Společnost se sídlem v pražském Bubenči má jako oficiální předmět podnikání uveden pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor. Oficiálně ale v Česku žádné nemovitosti nevlastní.

V roce 2013 se Krivoručko objevil na postu jednatele firmy BC Project, kterou ve stejném roce založily dvě kyperské společnosti – Tadorix Consultants limited a Seadean Holdings limited. Obě do BC Project při jeho vzniku vložily přes deset milionů korun. Firma se sídlem v pražském Karlíně jako náplň podnikání uvedla výrobu, obchod a služby. Česká evidence skutečných majitelů ukazuje, že nadpoloviční většinu v BC Project drželi dva významní ruští byznysmeni Andrej Bokarev a Iskander Machmudov. Oba mají menšinový podíl ve zmíněné společnosti Aeroexpress a do roku 2017 vlastnili i podíl v ruské zbrojovce Kalašnikov. Od roku 2019 je firma BC Project v likvidaci.

Aktuální informace o zařazení osoby na mezinárodní sankční seznamy a do databází politicky exponovaných osob najdete zde.

 

Autorka textu: Kristina Vejnbender
Zdroj úvodní fotografie: mil.ru

Medailonek vznikl v rámci projektu KremRule, jehož cílem je zpřehlednit a katalogizovat majetky ruských oligarchů a klíčových spolupracovníků prezidenta Vladimira Putina v Česku. Jde o lidi, kteří z velké části drží Putina při moci, slouží jako prostředníci pro jeho soukromé investice nebo drží strategické pozice v silových složkách a tajných službách. Pokud se chcete podílet na dalším mapování majetku ruských oligarchů v Čechách, podpořte nás. Jakákoliv částka nám velmi pomůže. Děkujeme.