Alexandr Bastrykin je jedním z nejvýše postavených ruských státních úředníků. Od roku 2011 je předsedou Vyšetřovacího výboru Ruské federace. Předtím byl prvním náměstkem generálního prokurátora Ruské federace a předsedou Vyšetřovacího výboru úřadu generálního prokurátora.

Bastrykin vede Vyšetřovací výbor Ruské federace, tedy agenturu, která je podle politického aktivisty a právníka Alexeje Navalného zodpovědná za ohýbání zákonů a vytváření falešných obvinění vůči novinářům, aktivistům a opozičním politikům. Bastrykinův úřad zasáhl i v případě vyšetřování vraždy lídra ruské parlamentní opozice Borise Němcova, kdy odmítl vyslechnout jednoho z organizátorů vraždy.

Mezi lety 2000–2008 byl Bastrykin majitelem české firmy LAW Bohemia. To znamená, že firmu vlastnil a byl jejím jednatelem i po roce 2001, kdy nastoupil do státní služby, což je v rozporu s ruskými zákony. Od roku 2009 je majitelkou LAW Bohemia jeho bývalá manželka Natalia Bastrykina, se kterou už od 90. let nežije.

Firmě LAW Bohemia v Praze patří dva byty. Smlouvu na jeden z nich podepsal Alexandr Bastrykin osobně. Jedná se o byt v pražské Troji na adrese Hnězdenská 2c. Byt o 50 metrech čtverečních s terasou se nachází ve čtvrtém patře panelového domu. V roce 2004 za něj firma LAW Bohemia zaplatila 1 710 709 korun, v roce 2022 se odhadní cena pohybuje okolo šesti milionů.

Druhý byt je v novostavbě v pražských Letňanech, v Rezidenci Tupolevova. Má 138 metrů čtverečních, z nichž více než 40 metrů zabírá terasa. Mimo to k bytu patří i dva balkony. V roce 2007 za něj firma LAW Bohemia zaplatila 4 889 795 korun, dnes se odhadní cena pohybuje okolo 11 milionů. Na zvonku je uvedena firma LAW Bohemia. Další byt ve stejném objektu vlastní manželka bývalého jednatele této společnosti, Igora Shutenka.

Pro ruské noviny Izvestija Bastrykin sice přiznal byt v Troji, nicméně tvrdil, že ho koupil v roce 2000, tedy ještě před tím, než se stal státním úředníkem. Investigace.cz ale disponuje dokumenty, jež dokládají, že byt v Hnězdenské ulici Bastrykin kupoval osobně až v roce 2004, tedy tři roky poté, co začal pracovat jako vedoucí hlavního direktorátu Ministerstva spravedlnosti Ruské federace.

Druhý byt kupovala Bastrykinova společnost v roce 2007, tedy v době, kdy byl Bastrykin jejím majitelem a zároveň i prvním náměstkem generálního prokurátora Ruské federace. Což je podle ruských zákonů nelegální. Když na jeden z jeho pražských bytů upozornil ruský opoziční aktivista Alexej Navalnyj, byl o pár dní později Bastrykinovým úřadem obviněn ze zpronevěry.

Aktuální informace o zařazení osoby na mezinárodní sankční seznamy a do databází politicky exponovaných osob najdete zde

Autorky textu: Pavla Holcová, Gabriela Jezberová, Zuzana Šotová
Zdroj úvodní fotografie: kremlin.ru

Medailonek vznikl v rámci projektu KremRule, jehož cílem je zpřehlednit a katalogizovat majetky ruských oligarchů a klíčových spolupracovníků prezidenta Vladimira Putina v Česku. Jde o lidi, kteří z velké části drží Putina při moci, slouží jako prostředníci pro jeho soukromé investice nebo drží strategické pozice v silových složkách a tajných službách. Pokud se chcete podílet na dalším mapování majetku ruských oligarchů v Čechách, podpořte nás. Jakákoliv částka nám velmi pomůže. Děkujeme.