Zlatá víza a zlatá Visa

Investorské vízové programy stojí na myšlence, že kdo zaplatí, toho přivítáme. Jedno procento nejbohatších lidí světa si na rozdíl od ostatních smrtelníků může vybrat ze široké plejády dlouhodobých pobytů v atraktivních zemích nebo dokonce získat jejich občanství – pokud jsou ochotní se o své bohatství s cílovou zemí podělit.

Pro tento kontroverzní program se ve většině zemí vžil název „Golden Visa“ neboli „zlatá víza“. Prostřednictvím „zlatých víz“ nabízejí státy bohatým cizincům, kteří jsou ochotni investovat miliony dolarů do místních ekonomik, povolení k pobytu nebo přednostní nabytí občanství. Jako první s nimi přišel před více než třiceti lety ostrovní stát v Karibiku – Svatý Kryštof a Nevis a od té doby se tento specifický způsob investorské pobídky rozrostl do celosvětového byznysu o objemu v řádu miliard dolarů, který dnes provozuje více než dvacítka států včetně zemí EU a Spojených států.

Program má své zaryté zastánce i odpůrce. Ti první argumentují tím, že lidem umožňují plně realizovat jejich práva a svobody – kde a jak žít či podnikat.

Ti druzí naopak tvrdí, že „zlatá víza“ napomáhají korupčnímu prostředí, jsou nehorázně nespravedlivá a prohlubují globální nerovnost. Například tím, že boháčům za tučný balík peněz nabízí svobodu pohybu, která je současně odpírána milionům uprchlíků, kteří žijí v zoufalých podmínkách. Kritici také tvrdí, že uprchlické krize bývají zapříčiněny stejnými autoritářskými vůdci a zkorumpovanými vysokými úředníky, kteří z programů investičních víz těží.

Argumenty odpůrců „zlatých víz“ mají navíc podporu v tvrzení vyšetřovatelů, podle nichž vlastnictví druhého nebo třetího pasu velmi ulehčuje případné páchání trestné činnosti, odklánění daní nebo praní špinavých peněz. A taky umožňuje vytváření nových identit, přístup do úslužných bankovních systémů nebo jednoduše investování finančních prostředků, na jejichž pravý původ se daný úředník zbytečně neptá.

Mezinárodní síť investigativních novinářů OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) se spolu s nevládními organizacemi Transparency International a Global Witness rozhodla v rámci společného projektu „Zlato za víza“ zmapovat, jak tento nepříliš transparentní byznys se „zlatými vízy“ funguje v Litvě, Lotyšsku, Rakousku a Arménii. My jsme se podívali na to, jak program investorských víz funguje v Česku.