#zesvěta: Mezitím… v Rusku

Rusko čím dál tím víc připomíná Orwellův antiutopický román 1984. Nově je v zemi regulován i obsah snů – za sny, jejichž dění je v rozporu s představami ruských úředníků, se ukládá pokuta. O moc lepší to ale není ani v reálném ruském světě. Tam lze například narazit na falešné vdovy po vojácích, obdarované falešnými kožichy. Se samotnými vojáky to také nevypadá slavně. Jak se ukazuje, někteří z nich jsou vrahové a protřelí kriminálníci, co se na stará kolena rozhodli zakusit omamnou svobodu uniforem a zákopů. Tuto příležitost jim laskavě poskytl Prigožin a jeho soukromá vojenská společnost. Leč poptávka po kanónenfutr může převyšovat nabídku, a tak pohotový Gazprom chystá vybudovat další soukromou armádu po vzoru Vagnerovců.

#1 Vdovské kožichy

Donbaští kolaboranti Kremlu zřejmě hodlali potěšit vdovy po padlých bojovnících praktickým darem. Přes dvacet žen z města Makijivka, ležícím na východě Donbasu, tak údajně dostalo bolestné v podobě pravých kožichů. Manželka jednoho z ruských vojenských velitelů Miroslava Reginskaja vzápětí zveřejnila video, na němž 13 ruských žen drží zmíněné kožichy a děkuje za dary.

VIDEO: 13 vdov s kožichy

Jenže ruské Protiválečné feministické hnutí jednu z těchto obdarovaných kontaktovalo. Aktivistkám sdělila, že ihned po natočení videa jí i třem dalším ženám kožichy sebrali. Nejdříve jim bylo řečeno, že dostaly konfekci nevalné kvality, a organizátoři celé akce jim proto přislíbili, že brzy obdrží kožichy nové a zaručeně kvalitní. Později se však dozvěděly, že byly určeny někomu jinému a že šlo o omyl.

Žena též uvedla, že o natáčení videa jí řekli v práci a v Rusku prý jde o běžnou praxi. Co tím mínila, vzápětí objasnila slovy, že vdovy na takových fotkách a videích jsou často falešné. Zda to platí i o ní a dalších vdovách z Makijivky, ovšem neupřesnila.

#2 Snít je zakázáno

Soud v Čitě na ruském Dálném východě udělil pokutu 70 tisíc rublů (21 860 korun) jednomu místnímu za to, že britské stanici BBC a ruské nezávislé televizi Dožď popsal zvůli tamních úřadů, které ho už dříve potrestaly kvůli tomu, že zveřejnil svůj sen o Volodymyru Zelenském. Až ve Velké Británii se tak dozvěděli, že onen nešťastník musel zaplatit tisíce rublů, neboť na internetu sdílel obsah svého snu o ukrajinském prezidentovi. Podle ruského soudu se totiž dopustil „diskreditace armády“, když uvedl, že mu Zelenskyj v říši snů zachránil život a pochválil jeho Instagram. Sigmunde Freude a Carle Gustave Jungu, žádné podvědomí, nevědomí, ego či archetypy pro výklad snů, na Dálném východě momentálně frčí diskreditace armády.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Лосев Иван (@_ivan_losev_)

#3 Kmotři na frontě

Na ukrajinské frontě padly tři významné postavy ze světa ruského organizovaného zločinu, které rekrutovala soukromá vojenská skupina Vagnerovců, informuje investigativní skupina Bellingcat. Přitom podle šéfa těchto žoldáků Jevgenije Prigožina jeho oddíly nemají, ale opravdu vůbec nemají zájem o lidi starší padesáti let, a zejména o nebezpečné vězně. Devětapadesátiletý Sergej Maksimenko, pětapadesátiletý Andrej Berežnyj a pětapadesátiletý Igor Kusk v minulosti šéfovali násilným zločineckým gangům a byli odsouzení za několinásobné vraždy.

#4 Kariéra v plynové armádě

Vrahové a jiní zločinci nemusí být smutní. Neprojdou-li přísným přijímacím řízením Vagnerovců, budou moci zkusit štěstí u jejich konkurence. Ruský energetický gigant Gazprom totiž vytváří vlastní soukromou vojenskou společnost, informovalo Ředitelství pro zpravodajské služby ukrajinského ministerstva obrany s odvoláním na dekret podepsaný ruským premiérem Michailem Mišustinem. Stejnou zprávu přinesla i ruská agentura Ria Novosti.

Autorka textu: Kristina Vejnbender
Autorka úvodní grafiky: Martina Bartl