#zesvěta: Zabavené pilulky na erekci

Herci už nehrají jen v klasicky pojatých filmech nebo reklamách. To dokládá nový trend na internetu, kde se v rámci propagandy začala šířit hraná videa zinscenovaných situací, která vypadají, jako by je natočil náhodný člověk. Tento týden ale nezahálel ani Interpol a zveřejnil report o své operaci proti padělaným lékům. Ukázalo se, že nejčastěji se falzifikují léky proti erektilní dysfunkci. Že nějakou dysfunkcí trpí i američtí policisté, kteří se objevili na seznamu extremistů a kradli při domovních prohlídkách, lze předpokládat, a přesto jsou stále ve službě. 

Tento text si můžete poslechnout i v audioverzi.  Audioverze článků z oblíbené rubriky #zesvěta odebírejte zde.

#1 Herecké výkony v propagandě

V problematice falešných videí jsou největším strašákem deepfakes (realistické úpravy videa). Internet ale začíná zaplavovat sice primitivnější, ale zato účinnější forma podobných sdělení. Jde o videozáznamy smyšlených situací, v nichž účinkují najatí herci. Tato díla šíří facebookový profil muže, který si na sociálních sítích říká „Jibrizy“. Sám sebe pak popisuje jako režiséra videí o kontroverzních tématech, jež se zdají být skutečná. Ačkoli na svém profilu uvádí, že scény jsou zinscenované, na dalších účtech taková prohlášení chybí a videa často přebírají jiné profily, které je prezentují jako skutečné záběry. Původně byla videa vytvářena pro účely clickbaitu (lákadlo na kliknutí), v poslední době je však začali šířit političtí aktéři, organizace napojené na ruské tajné služby a mezinárodní dezinformační síť NewsFront. Námětem jsou politicky a emocionálně vypjatá témata, posledním hitem jsou emoce spojené se skupinami LGBT. Scéna se například odehrává ve škole při vyučování. Ve třídě visí před tabulí duhová vlajka, ale ne dlouho, neboť do místnosti vtrhne matka jednoho z žáků, vlajku strhne a protestuje proti „vymývání mozků“. Video bylo natočeno na mobilní telefon z lavice a se slovy podpory protestující matce je například šířila i Marjorie Taylor Greene, což není herečka ze skupiny režiséra Jibrizyho, ale kongresmanka za Republikánskou stranu USA.

O tom, jak se šíří hraná videa, která se tváří jako pravá, se dočtete na webu Atlatszo.

#2 Padělané léky na erekci

Interpol oznámil výsledky své každoroční operace zaměřené na léky, které byly vyřazeny z legálních a regulovaných dodavatelských řetězců nebo byly padělány. Největší policejní organizace na světě nejčastěji zabavovala pilulky na erektilní dysfunkci – tvořily 22 procent ze všech zkonfiskovaných léčiv. Poté následovaly léky jako antidepresiva, medikamenty proti úzkosti a stimulanty, těch bylo celkem 19 procent. Kromě toho se předmětem nelegální činnosti staly také pohlavní hormony a léky na zažívání. Zločinci rovněž padělali sirupy proti kašli nebo sady na testování covidu-19. Mimo zabavování Interpol také zatkl 72 osob a zrušil přes tisíc kriminálních internetových stránek.

Jaké léky celníci zabavili a jak probíhalo vyšetřování, popisuje také časopis Forbes.

#3 Policisté-extremisté 

Desítky současných i bývalých policistů z Chicaga se objevily na seznamu členů extremistické protivládní skupiny Oath Keepers. Někteří z nich jsou stále ve službě, přestože starosta města slíbil, že všechny podobné týpky odvolá. Členové Oath Keepers přitom nejsou žádná jehňátka, skupina například sehrála důležitou roli při nepokojích v americkém Kapitolu v roce 2021. Samotný zakladatel Oath Keepers byl letos v květnu odsouzen k osmnácti letům vězení za rozvratné spiknutí a další trestné činy související s útokem na Kapitol. Investigace organizace OCCRP, deníku Chicago Sun-Times a WBEZ navíc ukázala, že někteří z problematických policistů mají znepokojivou profesní minulost. Lze mezi nimi objevit rasisty, stoupence nepřiměřeného používání síly nebo obyčejné zloděje cenností při domovních prohlídkách. Inu, pomáhat a chránit nedokáže každý orgán.

Případ policistů, kteří jsou zároveň členy extremistické skupiny Oath Keepers, podrobněji popisuje článek OCCRP.

#4 Nelidské podmínky pracovníků McDonaldu a Amazonu

Na sto zaměstnanců blízkovýchodní pobočky McDonald’s, Amazon, Chuck E. Cheese a InterContinental Hotel Group obviňuje tyto společnosti z porušování pracovních práv. V rozhovorech pro mezinárodní organizaci novinářů ICIJ popsali, že byli vystaveni praktikám, jež jsou obecně považovány za indikátory obchodování s lidmi. Byly jim totiž zabaveny pasy, museli pracovat mnoho hodin bez přestávky, a nadto je nadřízení ponižovali. Nehledě na vysoké náborové poplatky pracovním agentům, které museli zaplatit ještě před nástupem do zaměstnání. Podle právních expertů mohou zneužívání odhalená v rámci této investigace znamenat, že americké mateřské společnosti porušily hned několik zákonů, například o ochraně před obchodováním s lidmi. Některé společnosti již vyjádřily znepokojení a přislíbily prošetření celé záležitosti. Příběhy lidí, kteří se svěřili se svými příběhy, přináší text ICIJ.


Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.

Autorka textu: Barbora Šturmová
Autor úvodní fotografie: investigace.cz