#zesvěta: Umisťujeme kradené památky podle zásad feng-šuej

Jestli jste si někdy zařizovali byt, jistě víte, jak je těžké najít nějakou originální výzdobu, kterou vám návštěvy budou závidět. Jeden tip jak nato by tu ale byl. Ne každému sice sedne, dozajista ale ohromí kohokoliv, kdo do takového bytu zavítá: kradené historické artefakty. Navíc je tu možnost, že pak dostanete celu hned vedle světoznámého operního zpěváka, co sexuálně vykořisťuje i nezletilé děti, nebo mexických domobranců, kteří unášejí policisty. Nejenom o tom všem je dnešní #zesvěta.

#1 Umisťujeme kradené artefakty podle zásad feng-šuej

Renovujete zrovna byt či dům a přemýšlíte, co použít jako dekoraci? S netradiční výzdobou přišla dcera zesnulého amerického miliardáře George Lindemanna Sloan. Svoji rezidenci v San Franciscu za 42 milionů dolarů, popisovanou jako španělský renesanční palác nebo nejkrásnější dům v Americe, si spolu s manželem vyzdobili starožitnými artefakty, které zřejmě zdědila po otci miliardáři. Drobnou vadu na kráse tyto předměty přesto měly, podle všeho se totiž jednalo o kradené khmérské artefakty se spirituálním přesahem, neboť v nich mají být uloženy duše khmérských předků. Když tedy luxusní dům fotili pro časopis Architectural Digest, majitelé pro jistotu nechali všechny kradené artefakty z fotek vyretušovat..

O jak rozsáhlý problém se jedná a zda je načase přemýšlet o vlastním starodávném, byť kradeném artefaktu se dočtete v investigaci ICIJ.

#2 Jak vy k nám, tak my k vám!

Mexická armáda v sobotu zatkla 167 těžce ozbrojených členů regionální „sebeobranné skupiny“ Pueblos Unidos, kteří mají vazby na několik mexických drogových kartelů. Kromě zatčení úřady také zabavily více než 200 zbraní, včetně několika ručních granátů a granátometů. Přestože se jedná o jedno z největších zadržení v historii Mexika, až posud to není nic zvláštního, neobvyklého, ostatně zločinci a kriminálníci jsou v této zemi zatýkáni každý den. Operace ovšem nezůstala bez následků. Skupina Pueblos Unidos o několik hodin později v rámci odplaty unesla 25 příslušníků mexické Národní gardy.

Zda Chammurapiho zákoník najde uplatnění i ve 21. století se dozvíte v textu časopisu Vice.

#3 Kauza lithium II: Kouřové války

Ve světě kuřáků se poslední dobou objevil nový trend – jednorázové elektronické cigarety. Většina lidí, kteří si takovou cigaretu koupí, ji ale po použití zahodí do koše. Jen ve Spojeném království jsou každou vteřinu takto vyhozeny dvě jednorázové elektronické cigarety. Nejenže se tím vytváří spousta dalšího odpadu, každá cigareta navíc obsahuje drobné množství lithia. Za rok tak skončí v popelnici zhruba tolik tohoto alkalického stříbřitě lesklého kovu, že by to vrchovatě vystačilo na výrobu přibližně 1200 baterií do elektromobilů. Pokud pak nejsou jednorázové elektronické cigarety řádně recyklovány, hrozí ještě jiné nebezpečí, jejich lithium-iontové baterie při rozdrcení v odpadním voze nebo v podniku na zpracování odpadu totiž mohou způsobit požár.

Kdo díky kauze lithium vyhraje volby nevíme, ale můžete si o ní přečíst více v textu The Bureau of Investigative Journalism.

#4 Z operního zpěváka pasákem

Argentinští prokurátoři spojili zhrzeného operního pěvce Plácida Dominga z Buenos Aires Yoga School, se zločineckou skupinou, která sloužila jako zástěrka nejen jiných trestných činů, ale i pro obchodování s lidmi a sexuální vykořisťování, včetně obchodování s nezletilými. Od roku 2019 se veřejně přihlásilo více než 20 žen s tvrzeními o nevhodném chování Dominga, v důsledku čehož odstoupil z několika vedoucích pozic. Pod kotel nyní přiložila také latinskoamerická média, jež vysílají úryvky odposlechů, na nichž je slyšet kdysi kouzelný tenor, jenž se časem proměnil v baryton, o němž žalobci tvrdí, že patří Domingovi. Pěvec měl takto spřádat plány se členy zločinecké skupiny. V jednom úryvku je například slyšet, jak kuje pikle ohledně ženy označované „Mendy“, s níž měl v úmyslu provést pohlavní styk. Plán spočíval v rafinovaném zmizení po anglicku z oficiální večeře, aby unikl pozornosti svých agentů a jiných hostů a mohl se nikým nerušen setkat s Mendy. 

Jak lze zažít jeden skandál sexuálního obtěžování, oklepat se z něj a hned po hlavě spadnou do dalšího se dozvíte v textu NPR.

Autor textu: Lukáš Nechvátal
Autorka úvodní grafiky: Martina Bartl

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.