#zesvěta: Satanistické neonacistické čtivo se šíří po internetu

Je vám horko a potřebovali byste se ochladit? I na to by mohl mít zázračnou pilulku samozvaný medicinmann z Polska, s nímž momentálně probíhá soud za nedovolenou distribuci léčiv. V Británii se pro změnu rozjel obchod s nefunkčními zbraněmi, z nichž lze ovšem ty provozuschopné celkem snadno vyrobit. V současné době přibývá nejen letních bouřek ale i kyberútoků a na internetu se tak objevily citlivé informace o šikaně a zdravotním stavu studentů amerických škol. A pokud sháníte nějaké odlehčené letní čtení, neonacistická sekta ráda vyhoví. Vítejte u zesvěta.

#1 Polský léčitel obchoduje se zdravím

Polský propagátor alternativní medicíny Jerzy Zięba, kterého na sociálních sítích sleduje kolem 400 tisíc lidí, je samozvaný certifikovaný hypnoterapeut, naturopat a odborník na lékařská témata. Jeho názory však mezi skutečnými specialisty vyvolávají spíše šok a chuť podat trestní oznámení. Zięba například tvrdí, že chemoterapie rakovinu neléčí, nebo že lidské tělo si dokáže vitamin C vyrobit samo. Z popírání odborných poznatků si vytvořil byznys a prodává doplňky stravy s léky. Naši kolegové z polského média Frontstory.pl nyní zjistili, že jeho vliv sahá až za hranice země a nezastaví ho ani probíhající soud, který se týká právě prodeje jeho léků a doplňků stravy bez potřebného povolení. Síť společností s úzkými vazbami na Ziębu posílá utržené miliony eur do České republiky, Velké Británie, nebo daňového ráje Lichtenštejnska. V Česku jeho produkty nabízí e-shop Lifepack Vit.

Více o léčiteli si můžete přečíst na stránkách projektu VSquare.

#2 Ve Velké Británii objevili 700 zbraní

Britská policie našla v pokojíčku tříletého chlapce několik střelných zbraní. Schoval si je tam jeho otec, kterého policisté poté zatkli v rámci velké operace zaměřené na pašování zbraní do Velké Británie, na níž se podíleli i jejich španělští kolegové.  Jde o speciální zbraně na slepé náboje, jež jsou mezi zločinci velmi populární, protože jsou levné a dají se snadno přeměnit na ostré střelné zbraně. Jejich držení je ale ve Velké Británii nelegální. Kromě nezodpovědného tatínka bezpečnostní složky zatkly přes 70 lidí, zabavily 703 zbraní a prohledaly 133 různých míst. Několik kusů policie našla u lidí s psychickými problémy, další byly ve vlastnictví osob s extremistickými názory, nebo lidí zapojených do obchodu s drogami.

O celé operaci zaměřené proti pašerákům a držitelům nelegálních zbraní se lze více dozvědět na stránkách Independent. 

#3 Ransomware útok na americké školy

Na začátku letošního roku napadli školy v americkém Minneapolis kyberzločinci. Nabourali se do interních systémů a za ukradené dokumenty požadovali výkupné. To ale školy odmítly zaplatit a tak se zločinci rozhodli odcizená data zveřejnit. Na internet se proto dostalo nejen 300 tisíc dokumentů obsahujících osobní údaje studentů, čísla jejich pojišťoven nebo kontaktní informace na zaměstnance škol. Zveřejněny byly i velice citlivé dokumenty o sexuálních útocích, hospitalizacích na psychiatrii, nebo pokusech o sebevraždy. Školy, které vedou většinu svých záznamů ve virtuální podobě, jsou snadným terčem podobných útoků. I kdyby chtěly své studenty a zaměstnance ochránit, většinou na to nemají dostatečné prostředky.

Více na webu Associated Press.

#4 Satanáš, to je táta náš

Pokud si chcete přečíst něco o tom, jak rituálně obětovat civilní obyvatelstvo, nebo že vyhlazovací nacistické tábory nikdy neexistovaly, a pak to ještě okořenit zprávami o sexuálním zneužívání dětí, není třeba vyhledávat podobné informace v temných zákoutích internetu. Nabízí je totiž jedny z největších online tržišť, například Amazon nebo Barnes & Noble. Novináři z Bellingcat, kteří cesty této “kvalitní literatury” sledovali, ovšem upozorňují, že  prodejci a distributoři si toho nemusí být vůbec vědomi. Knihy, o nichž je řeč, jsou propojeny se satanistickou, neonacistickou sektou Řád devíti andělů (T9O) a jejich americkou pobočkou Chrám krve (Tempel ov Blood). Andělé i krvavý chrám jsou podle britské anti-extremistické organizace HOPE not Hate zaměřeni na podrývání a ultimátní zkázu společnosti, jíž lze docílit násilím.

Více informací najdete na stránkách Bellingcat.

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.

Autorky textu: Zuzana Šotová a Barbora Šturmová
Zdroj úvodní grafiky: Zuzana Šotová