#zesvěta: Rekord ve vraždách ochránců přírody

Tento týden #zesvěta organizovaného zločinu přinesl smutný rekord ve vraždách ekologických aktivistů, ukázku toho, že na všem se dá načerno vydělat – ať už na turnaji ve fotbale nebo na vanilkových luscích, nebo tak trochu trapas, který se stal holandské policii. Vítejte. 

#1 Zelená je tráva… a stoeurovky

Jak dopadlo fotbalové mistrovství Evropy možná je už jasné. Nyní své skóre zveřejnila i nadnárodní policie Interpol – v souvislosti s nelegálním gamblerstvím zatkla 1400 osob a zabavila v přepočtu zhruba 170 milionů korun. „Zatímco většina lidí sledovala fotbal jako fanoušci, zločinecké syndikáty z celého světa se na něm snažily přivydělat nelegálním sázením a následně své výdělky vyprat,” uvedl Interpol.

Více zde.

#2 Neprostupný kruh chudoby

Farmáři z afrického Zimbabwe, které zaměstnává čínský tabákový gigant, si místo peněz vydělávají na čím dál větší zadlužení. Nová investigace OCCRP ukazuje, že platí pravidlo „když to vypadá moc dobře, na to aby to byla pravda, pravda to není”. Farmáři dostali na začátku svého kontraktu jakožto půjčku hnojiva, semínka tabáku a vůbec vše, co by k pěstování mohli potřebovat. Zaplatit tuto půjčku měli, až od nich státní China National Tobacco Corporation nakoupí sklizené listy. První rok to fungovalo, jenže pak se výkupní cena tabáku snižovala a farmáři zároveň dostávali méně nástrojů k jeho pěstování, tudíž byla sklizeň menší. Tak se ocitli v začarovaném kruhu zadlužení, a ačkoli mnozí již pro čínskou firmu nepracují, stále jí dluží tisíce dolarů. A co málo si přeci jen vydělali, shrábla zimbabwská banka za podivně nastavené převody měn.

Více zde.

#3 Loni byl zabit rekordní počet bojovníků za přírodu

Podle organizace Global Witness, která dohlíží na dodržování lidských práv, bylo za loňský rok v souvislosti s jejich aktivitami zavražděno 227 ekologických aktivistů. Nejvíce v Latinské Americe, kde ekologové chrání území původních obyvatel, nebo pomáhají bránit úrodu koky. Rodiny některých zavražděných vysvětlují, že během pandemie byli jejich milovaní snazším cílem, museli být doma.

Více zde.

Mrtvý tygr, dobrý tygr: zpráva o obchodu s divočinou

#4 Ups, řekla holandská policie

Holandští policisté zatkli Mattea Messina Denara, jednoho z nejhledanější mužů Evropy a bosse sicilské mafie Cosa Nostra. Nebo si to alespoň mysleli. Ve skutečnosti jim v síti uvízl závodník brit, který chtěl jen poklidně fandit závodu Formule 1. Jak k omylu došlo, není jasné, už jen proto, že zatčený Brit pochází z Liverpoolu a má tak silný místní akcent. Za Denara si mohl odpykat doživotí, ten je totiž stíhán za několik vražd.

Více zde.

#5 Vanilkový zločin

Věděli jste, že asi 80 % světové produkce vanilky pochází z madagaskarských svahů? Většina je pěstována na malých farmách, protože se každý květ musí ručně opylovat. Zvyšující se cena těchto lahodných lusků v posledních letech neušla ani oku organizovaného zločinu. Farmáři se potýkali s krádežemi, které někdy skončily i jejich zabitím úředníci zase byli lákáni na úplatky. Přirozeně se také výdělky za ukradené lusky musí někde vyprat. Nyní ceny padají a vláda doufala, že klesne i zájem organizovaného zločinu. Bohužel, ten se jen rozšířil.

Více zde.

#Bonus: Praní peněz

V dnešním díle opět několikrát zmiňujeme takzvané praní peněz. Pokud vám ale pořád není úplně jasné, o čem mluvíme, vytvořili jsme sérii videí, která problematiku vysvětlují.


Autorka textu: Zuzana Šotová

Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková