#zesvěta: Poprask v Louvru a není to Mona Lisa od krému

Tento týden přinesl řadu nových bizarních kauz a od toho je tu páteční #zesvěta. V Paříži se tento týden skrývala pod dortem Mona Lisa, dost možná by se ale měl skrývat spíš bývalý ředitel Louvru. V Budapešti se činili policejní vyšetřovatelé a v Polsku zločinci pašovali ženy. Nechybí ani ruská verze tradiční společenské hry Dostihy a sázky, nebo seznam dvaceti nejvíce zkorumpovaných afrických zemí. Tak pojďme na to!

#1 Exšéf Louvru koupil pašovaného Tutanchamona

Francouzské úřady obvinily bývalého ředitele francouzského Louvru z praní špinavých peněz a z nezákonného obchodování se starožitnostmi. Jean-Luc Martinez Louvre vedl do roku 2021, a poté se stal zvláštním velvyslancem Francie pro spolupráci v oblasti kulturního dědictví. Pro francouzský projekt galerie Louvre v Abu Dhabi měl zjednat koupi  pašované kamenné pohřební desky s vyobrazením Tutanchamona. V obvinění stojí, že, když Martineze tamní egyptologové upozorňovali, že za prodejem artefaktu stojí známý pašerák starožitností, jejich obavy ignoroval a s obchodem nařídil pokračovat. Německý obchodník s uměním, který celý obchod za 9 milionů dolarů (v přepočtu za téméř 220 milionů korun) zprostředkoval, byl v březnu v rodné zemi zatčen  a poté vydán do Paříže. Aby se mohl Louvre vyšetřování účastnit, podal na svého bývalého ředitele občanskoprávní žalobu. 

Více informací se můžete dočíst v článku OCCRP.  

#2 V Budapešti odhalili zločineckou organizaci, přes kterou proteklo přes 44 milionů eur

Budapešťská metropolitní policie rozkryla na základě administrativních bankovních dokumentů zločineckou organizaci, která se zabývala praním špinavých peněz a pácháním podvodů. Zločinecká síť, aktivní od roku 2020, je podezřelá z praní výnosů z trestné činnosti v řádech milionů eur. Na bankovní účty spojené se zločineckou organizací přišlo více než 44 milionů eur (což je více než 1 miliarda korun), z nichž je již nyní prokazatelně pochybného původu zhruba 5 milionů. Policisté s případem spojili 44 osob a v rámci rozsáhlého zatýkání  provedli několik domovních prohlídek při kterých zabavili například velké množství elektroniky, zbraně a střelivo. 

Co konkrétně se dělo při domovních raziích a co všechno policie zabavila? To se můžete dočíst v článku Europolu, který se na celém případu podílel. 

#3 Seznam 20 nejvíce zkorumpovaných afrických zemí

Transparency International, nadnárodní organizace mapující korupci, vydala novou  zprávu o vnímání korupce v Africe. Server Business Insider Africa vydal na základě zprávy seznam dvaceti nejvíce zkorumpovaných afrických zemí. Zpráva uvádí, že 44 zemí s velmi vysokým indexem korupce je z Afriky. Index vnímání korupce (CPI) řadí země na škále od 100 do nuly, přičemž nula značí největší zkorumpovatelnost. Podle zjištění Transparency International je africký průměr korupce na hodnotě 33. Nejvíce zkorumpovanou zemí je pak JIžní Súdán se skórem 11. 

#4 České devadesátky v Polsku 

Londýnský soud odsoudil 5 členů polského gangu, který obchodoval s lidmi, převážně pak s ženami. Kriminalisté identifikovali přes 300 potenciálních obětí poté, co se jedné ženě podařilo uprchnout a kontaktovat policii. Gang měl nešťastnice převážet z Polska do Londýna, kde provozoval několik nevěstinců. Mezi odsouzenými je jedna žena a čtyři muži. 

Zprávu si v originále můžete přečíst na polském serveru The First News

#5 Dostihy a sázky v režii rodiny Abramovičů

Nadnárodní novinářská síť OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) společně s Transparency International přišli s novou kategorií majetku bohatých Rusů. Konkrétně se jedná o zmapování vlastnictví koní v rodině Abramovičových. Pomocí sociálních sítí, databází vlastnictví koní, výsledků soutěží a tiskových zpráv, dokázalo OCCRP identifikovat více než 30 koní ve vlastnictví dcery ruského oligarchy, Sofie Abramovičové, nebo její matky Iriny. Vlastnictví některých koní bylo z Iriny na Sofii převedeno v březnu 2022, tedy ve stejný měsíc, kdy byl jeden z nejbohatších Rusů, Roman Abramovič, sankciován ve Velké Británii.  Podle neověřených informací stojí jeden takový kůň kolem půl milionu dolarů (což je zhruba 11,5 milionů korun). Přesnou hodnotu koní se novinářům potvrdit nepodařilo, nicméně například jeden z nejlepších parkouristů světa, oceněný Billy Congo, který stojí miliony liber, je otcem Sofiina koně Billyho Frauleina. 

Jak OCCRP postupovalo při identifikaci koní, se můžete dozvědět v textu Laury Dihmis

Autorka textu: Gabriela Jezberová
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková 

Tento text vznikl díky podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podporujte naši práci.