#zesvěta: Pašování vajec do USA je na vzestupu

Maďarští nezávislí novináři jsou v rámci koordinované kampaně provládních médií nazýváni vlastizrádci, španělští provozovatelé nelegálních továren na cigarety se rozhodli zneužívat zranitelnosti ukrajinských uprchlíků a bývalý mexický ministr je u soudu za kamarádíčkování s drogovým kartelem. Nic z těchto problémů ale nepředčí nebezpečí, jaké představuje nelegální dovoz vajec z Mexika do USA. Vítejte u pátečního #zesvěta! 

#1 Španělští podloudní výrobci cigaret zaměstnávali ukrajinské uprchlíky

Španělská policie zatkla sedmadvacet členů zločinecké skupiny využívající k nelegální výrobě cigaret ukrajinské válečné uprchlíky. Policie při zátahu zavřela několik továren ve Valencii a Seville. Továrny disponovaly špičkovým vybavením a dokázaly produkovat až 540 tisíc krabiček cigaret denně. Kromě toho policie zabavila již vyrobené cigarety a tabák v hodnotě zhruba 890 milionů korun. Zatímco šéfové této zločinecké skupiny bydleli v luxusních rezidencích a jezdili v parádních autech (která jim policie také zabavila), dělníci, z nichž někteří byli v zemi nelegálně, žili namačkaní v malých místnostech, pracovali dnem i nocí a továrnu prakticky nesměli opustit. 

Více si můžete přečíst na webu OCCRP

#2 Bývalý ministr u soudu kvůli kamarádšoftu s mafií

V New Yorku začal soud s někdejším šéfem mexické Národní vyšetřovací agentury a ministrem pro národní bezpečnost Genarem Garcíou Lunou, který svou kariéru v bezpečnostních složkách země ukončil v roce 2012 a o čtyři roky později se přestěhoval do Spojených států, kde působil jako bezpečnostní poradce. V roce 2019 byl ale Luna zatčen a obviněn ze spolupráce s mocným mexickým drogovým kartelem Sinaloa. Pro ten se stal žádaným spojencem a výtečným informátorem, neboť v rámci své kariéry spolupracoval i s americkými protidrogovými agenturami a s tajnými službami, a měl tak přístup k důležitým informacím. García Luna čelí obvinění z toho, že přijal miliony dolarů za ochranu kartelu. Američtí federální prokurátoři tvrdí, že bývalý šéf mexické národní bezpečnosti prozrazoval kartelu Sinaloa nejen informace o jeho rivalech, ale i možnosti, kudy bezpečně přepravovat drogové zásilky. Mimo výše zmíněné obvinění tak Luna čelí ještě pěti dalším, včetně zločinného spolčení a spiknutí za účelem distribuce kokainu. V roce 2020 García Luna uvedl, že je nevinný. 

Více si můžete přečíst u The Guardian.

#3 Na americko-mexických hranicích se rozmohl zvláštní nešvar

Celníci z amerického San Diega se potýkají s netradičním pašeráctvím. Přes ostře střežené hranice totiž do Států směřují mexická syrová vajíčka. Navíc na černo, což neznamená, že by byla upravena podle klasické čínské receptury známé jako stoleté nebo černé vejce, ale že jsou převážena ilegálně. Nevařená vejce přitom mají vstup do Spojených států přísně zakázaný, a to kvůli obavám z různých nemocí. Za jejich dovoz hrozí pašerákům pokuta ve výši až deset tisíc dolarů (218 tisíc korun). Na celé kauze je zkrátka hezky vidět, jak pohotová bývá reakce neviditelné ruky pašeráckého trhu. Vejce ve Spojených státech totiž kvůli epidemii ptačí chřipky výrazně zdražila. Američtí celníci mají pro cestující z Mexika do USA proto jednoduchou radu – nejlepší je všechno převážené jídlo deklarovat. Potenciálně nebezpečné potraviny sice oficíři zabaví a zničí, avšak cestujícím s vejci nehrozí pokuta. 

Více na stránkách CNN

#4 Kampaň proti jednomu z posledních nezávislých maďarských médií

Átlátszó, maďarské investigativní médium a člen nadnárodní novinářské sítě Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), čelí eskalující vlně útoků právě i kvůli spolupráci se zahraničními médii. V maďarských provládních médiích jsou tito novináři obviňováni ze „zrady“ národa, z invektiv vůči maďarským menšinám žijících v sousedních zemích, z práce pro cizí zájmy a z ohrožování národní bezpečnosti. Šéfredaktor Átlátszó Tamás Bodoky byl v sérii článků nazván lhářem a „zrádcem národa“. Články se raketovou rychlostí šíří do dalších médií i do televizního vysílání. „Připomíná to metody Putinova Ruska a naznačuje koordinovanou kampaň, kdy vládní noviny nejprve útočí na nás, zmiňují cizí agenturu a vlastizradu, a pak oblíbená vládní pseudoobčanská organizace vyzývá k zásahu rozvědky,“ uvedl v reakci na útoky Bodoky.

Více informací přináší International Press Institute

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.

Autorka textu: Zuzana Šotová
Autorka úvodní grafiky: Martina Bartl