#zesvěta: Prodám osobní data australského premiéra, zn. spěchá

Za hlavní zprávou dnešního #zesvěta se vydáme na opačnou stranu zeměkoule. V Austrálii totiž ve velkém unikají data z pojišťoven, a navíc tam oběti kyberpodvodů pašují drogy. Pokud vás naopak zajímají spíše bizarní zprávy z našeho starého dobrého kontinentu, pak se nabízí informace o tom, jak byl bývalý generální ředitel Danske Bank zproštěn obvinění. A na závěr máme i ruské špiony, kteří nerušeně spolupracují s maďarským ministerstvem.

#1 Prodám osobní data australského premiéra, zn. spěchá

Na dark webu se nově nacházejí data přibližně 10 milionů lidí, kteří mají nebo měli smlouvu s australskou pojišťovnou Medibank Private Limited. Hackeři data získali kybernetickým útokem a od pojišťovny následně požadovali výkupné. Medibank ovšem jakékoli placení odmítla. Hackeři proto nelenili a data bývalých i současných klientů pojišťovny bleskurychle zveřejnili. Mezi oběťmi úniku tak figuroval například i současný australský premiér Anthony Albanese. Fakt, že jeho osobní data jsou veřejně přístupná, ho samozřejmě neuvedl do stavu nejvyšší blaženosti. Jak sám prohlásil, únik jej velmi znepokojil. Proto nám nezbývá než premiérovi popřát klidné spaní. Podle všeho to bude potřebovat.

Více informací o úniku dat si můžete přečíst na stránkách Anadolu Agency.

#2 Bývalý generální ředitel Danske Bank zproštěn obvinění

Pokud jste v úterý zaslechli hlasitou ránu neznámého původu, nebyl to výstřel v kremelské prezidentské pracovně následovaný dopadem bezvládné hlavy na mahagonovou desku stolu, nýbrž kámen, který Thomasu Borgenovi spadl ze srdce. Ležel mu tam minimálně od roku 2018, kdy byl Borgen odvolán z funkce generálního ředitele Danske Bank, zapletené do skandálu s praním špinavých peněz. Akcionáři banky po Borgenovi proto požadovali odškodnění v hodnotě téměř 8 miliard korun. Leč soud nahlédl celou aféru jinak a tento týden bývalého generálního zprostil viny. Lze proto předpokládat, že na rozdíl od australského premiéra bude Thomas Borgen minimálně několik dní spokojeně hajat jako nemluvně.

Podrobnosti o tom, jak se Borgen vyhnul zaplacení tučné sumy, se dočtete na stránkách Bloomberg.

#3 Ruský špion ve službách maďarského ministerstva

Maďarská organizace s názvem Közérthető Biztonságért Alapítvány (ve volném překladu Nadace pro srozumitelnou bezpečnost) spolupracuje s maďarským ministerstvem vnitra, a to formou pořádání společných konferencí a interních školení. V prvním okamžiku nelze nic namítat, dopracovat se srozumitelné bezpečnosti jistě nejde jen tak mírnyks tírnyks. Jenže zakladatel zmíněné organizace není nikdo jiný než instruktor ruské školy bojových umění, která je specialisty považována za krytí pro ruské tajné služby. Další z členů této už méně srozumitelné organizace je pak napojený na ruskou státní energetickou společnost Gazprom. Aby podezřelých signálů nebylo málo, organizace nevlastní žádný majetek, oficiálně nemá žádné výdaje ani příjmy, a přesto jí filantropické zanícení nechybí, neboť se zavázala, že bude poskytovat školení o národní bezpečnosti pro maďarské civilisty. Inu, když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. Volně přeloženo do maďarštiny: ha elkapják a madarat, szépen énekelnek neki. 

Další informace o podezřelé spolupráci maďarského ministerstva se dočtete na webu Atlatszo.

#4 Nechcete přijít o celoživotní úspory? Pašujte drogy!

A na závěr zpráva, která v této rubrice nemůže chybět, neboť co by to bylo za #zesvěta bez světa narkotik. Jak je dobře známo, starší lidé patří k jedné z častých cílových skupin podvodníků. Zatímco u nás jsou v tomto směru nejznámější podvodní prodejci, obecně označovaní plurálem šmejdi, celosvětovému trendu v kategorii podvádění starých lidí vévodí kyberzločinci. Ti australští posunuli celý proces zase o kus dál, na zcela novou úroveň. Poté, co z naivních obětí z řad seniorů vymámí pod určitou záminkou peníze, nabídnou jim jednoduchý obchod: budete pro nás pašovat drogy a vaše peníze vám vrátíme. Podobnou nabídku přijali například dva starší Američané, kteří se posléze snažili pašováním získat zpět přes 12 milionů dolarů. S 15 kilogramy metamfetaminu a 1,5 kilogramem kokainu je však na hranicích zadrželi. A nebyli sami, australská policie už obdobně vyhmátla 18 důchodců s ukrytými drogami.

Více se dočtete na stránkách OCCRP.


Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz

Autorka textu: Kamila Plzáková
Autorka úvodní fotografie: Martina Bartl