#zesvěta: Né, pětku né

Čas oponou trhnul a máme další #zesvěta. Američtí neonacisté se snaží předávat své know-how skrze Telegram a naneštěstí se jim to daří. Ze Singapuru utekla stíhaná podvodnice s akademickými testy a v Izraeli se zavírá za vyrábění zbraní, jen to hvízdá. A také se podíváme do Ruska, kde miliardáři Abramovičovi zase prokazatelně přibylo několik miliard na jeho offshorových účtech. Jak to ti lidé dělají, se dozvíte v dnešním #zesvěta.

#1 Né, pětku né

Podvádět se nevyplácí, a pomáhat při podvádění už vůbec ne. Na vlastní kůži to zjistila žena jménem Poh Yuan Nie ze Singapuru, která stojí za propracovaným podvodem, v jehož rámci pomohla šesti studentům k přijetí na vysokou školu. Samozřejmě za tučnou sumu. V přepočtu si přišla na více než milion korun. Tato vysoká částka ale měla jednu podmínku: v případě neúspěchu studentů z peněz neuvidí ani korunu. Příprava na zkoušky formou erudovaného výkladu a učení šla proto stranou, jeden nikdy neví, co se může stát, a slovo dostala daleko jistější moderní technologie – nenápadná sluchátka tělové barvy a mobilní telefony přilepené na tělo pod oblečením. V sále, kde zkoušky probíhaly, pak seděla přítelkyně paní Poh v roli studentky, ovšem se skrytou kamerou na své hrudi, skrze kterou posílala všechna zadání Poh a jejím komplicům, kteří pak do sluchátek v uších studentů předávali správné výsledky. Za tuto machinaci měla Poh Yuan Nie nastoupit na čtyři roky do vězení, ale místo toho ze Singapuru pravděpodobně uprchla. V současnosti po ženě pátrá Interpol a Poh se tak stala odstrašujícím příkladem pro každého, kdo by pomýšlel na podvádění při psaní testu třeba z matematiky.

Podrobnosti o tom, jak (ne)podvádět, se dozvíte na stránkách BBC

#2 O Romanu Abramovičovi a jeho novém majetku

Roman Abramovič: ruský oligarcha na sankčním seznamu kvůli vazbám na Vladimira Putina, bývalý politik, bývalý hlavní majitel britského fotbalového klubu Chelsea a tak dále. Nově můžeme na tento pomyslný seznam připsat vlastníka majetku v hodnotě přes 30 miliard korun u Credit Suisse, významné švýcarské banky. Jak už mají ruští oligarchové ve zvyku, spojení na Abramoviče bylo donedávno skryto za tajnou strukturou offshorových firem. Vlastnická struktura těchto společností je ostatně neproniknutelný labyrint. Teprve uniklá data z MeritServus, kyperského poskytovatele podnikových služeb, a dokumentů o Credit Suisse prokázaly, že Abramovič je skutečným majitelem těchto peněz.

Více informací o tom, jak byl odhalen Abramovičův majetek, se dozvíte na stránkách OCCRP.

#3 Kterak neonacisté vyučovali přes Telegram

Psal se rok 2021, když si pár sídlící v americkém Ohiu řekl, že současné vzdělávání není to pravé ořechové a chce to změnu. A tak se „pan a paní Saxonovi“ rozhodli vzít situaci do vlastních rukou. Místo toho, aby například apelovali na změnu školních osnov klasickou cestou, použili k osvětě Telegram a založili kanál s názvem „Disidentská domácí výuka“. Jejich iniciativa se setkala s úspěchem, neboť postupem času získali téměř 2 500 odběratelů. Obsah, který na Telegramu sdíleli, byl ale nanejvýš problematický. Například lekce dějepisu, v nichž se vychvaluje jižanský konfederační generál Robert E. Lee jako „velký vzor pro mladé bílé muže“ a naopak očerňuje Martin Luther King. Výuka rovněž neopomněla připomenout „duchovní poklady“, jimiž obohatila svět stará dobrá Evropa, a studenti se proto procvičovali i v citátech rakouského výtvarného mazala a psychopata, kterého si Němci vybrali za vůdce své tisícileté Říše. Zda u toho museli být žáci oděni v povinném školním stejnokroji, tedy v hnědé košili, kožených kraťasech a bílých podkolenkách, nevíme, je ale známo, že tato takzvaná „nacistická skupina pro domácí vzdělávání“ byla široce odsouzena.

Více o tom, jak se pod pseudonymy vystupující pár z Ohia rozhodl šířit nacistickou ideologii formou školní výuky, si můžete přečíst na stránkách The Guardian.

#4 Do vězení za vytisknuté zbraně

Není to tak dávno, co médii proletěla zpráva o tom, jak se pašeráci v Austrálii snažili pašovat drogy uvnitř 3D tiskárny. Informace se dostala i do Izraele, kde si pár chytrých hlav podle všeho řeklo, my se s tiskárnou nikam tahat nebudeme, ale využijeme ji pěkně v teple domova. Jak řekli, tak udělali a vytiskli si boxery na klouby, které se primárně používají k sebeobraně, neboť zesilují údery pěstí. Tento typ pomocné zbraně je ale nelegální hned v několika zemích světa včetně Izraele. Tamní policie tak pozatýkala chytré hlavy za výrobu a pašování zbraní, zkonfiskovala jim samotnou tiskárnu, a poněvadž měli opravdu IQ tykve, policie objevila při zásahu i zbraně, munici a trochu drog. Zdá se, že vlastnění 3D tiskárny otevírá opravdu nepředstavitelné možnosti.

Více o pokusu o pašování naleznete na stránkách UrduPoint.


Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.


Autorka textu: Kamila Plzáková
Autorka úvodní grafiky: Martina Bartl