Ocel z Abramovičovy společnosti Evraz zřejmě slouží ruské armádě

Roman Abramovič je jedním z nejbohatších lidí na světě. Kromě vazeb na ruského autokrata Putina se proslavil koupí britského fotbalového klubu Chelsea, který ale v rámci sankcí vůči ruským oligarchům musel letos na jaře prodat. Nadále však vlastní největší podíl v ocelářské firmě Evraz, jež se po začátku ruské agrese vůči Ukrajině dušovala, že své produkty do Ruska dodává pouze pro civilní účely. Jenže smlouvy dvou dceřiných firem Evrazu ukazují, že s ruskou armádou spolupracují už déle než deset let. 

Když Velká Británie uvalila na Abramoviče sankce, zdůvodnila své rozhodnutí jeho vazbami na Putina a také domněnkou, že by oligarchou částečně vlastněná společnost Evraz mohla dodávat ocel, používanou k výrobě tanků, ruské armádě. Společnost sídlící v Británii se proti spekulacím tenkrát ostře ohradila a uvedla, že jakékoli kontrakty uzavřené s Ruskem nemají rozhodně nic společného s produkcí zbraní. „Evraz do Ruska dodává pouze produkty pro infrastrukturu a stavebnictví, tedy jen pro civilní využití,“ uvedl tiskový mluvčí společnosti v e-mailové komunikaci s OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project). 

Novináři z nadnárodní sítě OCCRP ovšem analyzovali dokumenty publikované na stránkách veřejných kontraktů ruské vlády a ty ukazují, že obě společnosti vlastněné Evrazem s ruskou armádou spolupracují již více než deset let a dodávaly materiály nejen továrnám vyrábějícím výbušniny nebo tanky, ale také ruské Národní gardě. 

Mezi lety 2015 a 2018 například společnost Evraz ZSMK (volně přeloženo jako Západosibiřská kovovýroba) obdržela od státní továrny na munici a průmyslové výbušniny v přepočtu přes 60 milionů korun za dodávky toluenu, což je tekutý uhlovodík, který se používá k výrobě výbušnin. Další dceřiná firma, Evraz NTMK (Nižnětagilská kovovýroba) zase v roce 2018 dodala továrně, která už od dob Sovětského svazu vyrábí tanky a obrněná vozidla, ocel v hodnotě odpovídající 30,4 milionům korun. Té samé továrně Evraz NTMK poskytovala mezi lety 2016 a 2017 vanadovou strusku, která se při výrobě zbraní využívá ke zpevňování oceli.

Propojit surové materiály s konkrétním vojenským arzenálem, jenž Rusko vyslalo do války na Ukrajinu, lze jen těžko. Kvůli novému zákonu, který ruská vláda schválila na začátku roku, je navíc od nynějška nemožné zjistit, jaké společnosti dodávají materiál nebo služby tamní armádě. Podle znění lednového zákona je totiž vládou zakázáno zveřejňovat všechny veřejné kontrakty, jež se týkají národní bezpečnosti a obrany. Zákon přijatý Státní dumou před měsícem pak firmám, jako je Evraz, navíc ukládá povinnost s armádou spolupracovat. 

„Zátěž vyvíjená na obranný průmysl se značně zvýšila,“ vysvětlil vicepremiér Jurij Borisov ostatním zákonodárcům nutnost nové legislativní normy. „Abychom zajistili dodávky munice a zbraní, musíme optimalizovat fungování vojenského průmyslu a všech podniků, které jsou na něj jakkoli napojeny.“ 

Poznámky k novému zákonu obsahovaly i formulace poukazující na to, že veškeré požadavky na výrobu armádních zakázek by měly být splněny co nejrychleji že a ruská vláda by se měla soustředit na „jistá odvětví ekonomiky“ a „organizovat dodávky materiálu skrze státní zakázky“. 

Samotný Evraz je jedním z největších producentů oceli v Rusku. Pokud až doposud s tamní vládou údajně nespolupracoval, je pouze otázkou času, kdy začne. Ruská armáda k výrobě střeliva používá ocel, protože je to levnější. Americké tajné služby zároveň vydaly zprávu, že v největším zbrojařském závodu Uralvagonzavod produkce právě kvůli nedostatku tohoto materiálu stojí. 

Roman Abramovič vlastní 28,6 % Evrazu, což je největší podíl. Společnost přesto tvrdí, že na její směřování nemá oligarcha žádný vliv. Abramovič nechal na sebe tento podíl oficiálně přepsat týden předtím, než Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Do té doby jej totiž držel v tajnosti skrze offshorovou firmu. 

Těžařský a ocelářský gigant Evraz je jedním z největších světových producentů oceli. Kromě Ruska působí i ve Spojených státech, Kanadě, Kazachstánu a v České republice. Česká firma Evraz NIKOM, a. s., jež v koncernu funguje jako dodavatel hutních materiálů na výrobu oceli, spadá pod lucemburskou Evraz Group SA, která následně spadá pod Evraz. Česká dceřiná firma v roce 2020 pracovala s obratem přes dvě miliardy korun.

 

Autorka textu: Zuzana Šotová
Autor úvodní fotografie: ČTK/PA/Adam Davy