#zesvěta: Fotky z koncentráků

Tento týden přinesl hned několik zpráv o tom, jaké následky mohou mít v budoucnu kyberútoky, ale také o nárůstu pytlačení nosorožců, uniklých fotografiích z čínských koncentračních táborů, nebo o tom, jak moc jsou mainstreamové firmy namočené do obchodu s fašistickými dárkovými předměty. Vítejte u tradičního pátečního #zesvěta!

#1 Fašounská móda

Nové vyšetřování serveru Bellingcat přináší vhled do toho, jak extrémistické oblečení a další předměty využívají služeb mainstremových obchodníků. Prodejem těchto propagačních předmětů pak extremistické skupiny financují své počínání. Většina firem, jejichž služeb fašisté využívají, navíc ve svých stanovách jakékoli projevy extremismu odsuzuje. Jenže platební portály, správci webových domén, prodejci textilu nebo sociální sítě podle zjištění Bellingcat v kontrole svých stanov zas tak důslední nejsou.  

#2 Okénko kyberzločinu

Vedoucí pracovníci v oblasti energetiky „do dvou let předpokládají, že kyberútoky na toto odvětví způsobí ztráty na životech, a vážně poškodí životní prostředí a nemovitosti”, uvádí zpráva, kterou vypracovala norská společnost vyhodnocující rizikovost, DNV. Respondenti v nadpoloviční většině případů uvedli, že jejich energetické firmy nemají dostatečně zabezpečené interní systémy, tudíž způsobit například výpadek dodávek energie bude pro kyberzločince čím dál snazší. 

Šéf Interpolu se zase obává, že je jen otázkou času, kdy se na darknetových tržištích začnou prodávat armádní kyberzbraně. To znamená například nejrůznější formy špehovacích systémů, nebo virů, které kradou či mažou data.

Více si můžete přečíst na stránkách CNBC

Čínští hackeři se pokusili ukrást data o ruské obraně. Peking tak jasně ukazuje, že při špiclování cizích zemí se na nějaké kamarádíčkování rozhodně nedívá. Útok se pokusili provést skrze emaily pracovníkům ruského armádního výzkumu, které měly obsahovat lákavé heslo „seznam Ukrajinců na americkém sankčním seznamu”.

Více si můžete přečíst v The New York Times

Kyberkriminalita: Ruský kozel zahradníkem

#3 Fotky z koncentráků

Čínské vládě utekly fotografie z koncentračních táborů pro Ujgury z provincie Xinjiang. Jsou na nich vězeňské snímky jednotlivců i záběry zevnitř zařízení. Jedná se o vůbec první fotografie táborů, které nezveřejnila čínská vláda. Na fotografiích jsou k vidění po zuby ozbrojení dozorci nebo policisté a různé prostory tábora – místnost na výslech, místnost s televizí, koridor s náhledem do cel. Čínská vláda v koncentračních táborech drží statisíce Ujgurů a dalších etnických minorit a jejich účelem má být převýchova.

Více informací a fotografie najdete u ICIJ

#4 Nárůst pytlačení nosorožců

Od ledna letošního roku bylo v jihoafrické provincii KwaZulu-Natal pytláky zabito více nosorožců, než za celý minulý rok. Přesněji jde o 106 obrněných býložravců, uvádí zpráva, jejíž část správa provincie poskytla ke zveřejnění. Obvykle totiž své poznatky o pytlačení nezveřejňuje vůbec, protože obsahují citlivé informace o protipytláckých opatřeních. Navíc panují obavy, že místní policie a úřady spíše než že by proti nelegálnímu obchodu s divočinou bojovali, tak z něj profitují. Loni byl tamní policista za držení nosorožčího rohu odsouzen na 10 let. 

Více najdete na stránkách OCCRP, nebo prokuratury KwaZulu-Natal.    

#Bonus: Den s maďarskými a ruskými médii

The Economist vytvořil interaktivní stránku, na které si (v angličtině) můžete vyzkoušet, jaké je to být na jeden den konzumentem maďarských mainstreamových médií. Hodnocení nezávislosti médií v Maďarsku dlouhodobš klesá, média jsou přímo vlastněna nebo ovlivňována státem a novináři jsou pronásledováni. 

Zároveň The Economist nedávno vytvořil vizualizaci toho, jakou relitu prezentují prokremelská média.  

 

Autorka textu: Zuzana Šotová
Zdroj úvodní grafiky: ICIJ (upravila Nikola Klepáčková)