#zesvěta: Kterak farmář o bagr přišel

Stojí za to léčit své zdravotní neduhy po internetu? Kvůli čemu se třesou strachy nebozí farmáři v malebné jižní Anglii? Kdo krade z církevních kasiček peníze a jak je těžké postavit uhelnou elektrárnu za ekologické dotace? Na tyto a další otázky odpoví dnešní #zesvěta, v němž zabrousíme do byznysu s prezervativy, prozkoumáme podvodné americké schéma a podíváme se na zoubek finančním příspěvkům na boj s globálním oteplováním.

#1 Ochrana před padělky

S erektilní dysfunkcí, tedy neschopností udržet penis dostatečnou dobu dostatečně tuhý, bojují miliony mužů po celém světě. Stigma méněcennosti, jež se s poruchou váže, často dotyčné pány uvádí do rozpaků projevujících se mlčením, což brání stanovení diagnózy a volbě vhodné léčby. Právě toho využila organizovaná španělská skupina a prostřednictvím internetových služeb pro okamžité zasílání zpráv (instant messaging) rozjela byznys s padělanými prezervativy a léky na erektilní dysfunkci. Možnost anonymity přitáhla pozornost mužů, jimž prožívaná potupa nedovoluje, aby své intimními problémy svěřili do odborných rukou. Nakonec se k celé záležitosti dostala i policie. Pokud vás napadlo, že i orgány zřejmě potřebovaly využít nabízených internetových služeb, nenechte se zmást. Na špatnou kvalitu výrobku od renomované značky podal stížnost jeden z civilních klientů. Policie během vyšetřování odhalila, že skupina měla klienty nejen ze Španělska, ale z několika dalších zemí světa.

Více se dočtete na stránkách OCCRP.

#2 Podpultové bagry

Bagry a navigační zařízení na sázení plodin se spolu s další zemědělskou technikou staly cílem krádeží na ospalém anglickém venkově. Podle policisty Andrewa Huddlestona vzrostly krádeže zemědělského vybavení za první čtvrtletí tohoto roku o 300 %. Tamní ochránci zákona se proto domnívají, že ukradená technika míří do Ruska. „Od země, která je pod sankcemi, bych jako odborník rozhodně očekával, že na to její černý trh takto zareaguje. To zločinci dělávají,“ shrnuje Huddleston. Kanadský novinář Brian Brett kdysi prohlásil, že farmářství je profesí naděje. Nic jiného teď anglickým farmářům skutečně nezbývá: každé ráno se budit s nadějí v srdci, že se zrovna oni nestali oběťmi proradného gangu zlodějů zemědělského náčiní. Jestliže se jim ale neztrácejí srpy a kladiva, lze pro jednou ze škály podezřelých alespoň vyloučit pohrobky sovětských komunistů.

Více se dočtete na stránkách POLITICO.

#3 Robin Hood z Marylandu

Církvím bral a chudým rozdával? Bejvávalo, neboť u amerických břehů Atlantského oceánu dnes platí, že sobě do kapsy dával. Diape Seck z Marylandu si spolu s osmi kumpány takto přilepšil o téměř dva miliony dolarů (více než 44 milionů korun). To vše za jediný rok. Skupina totiž rozjela svou podnikatelskou činnost s propracovaným systémem, do něhož zakomponovali více než 400 bankovních účtů, rumunské pasy a údaje z řidičských průkazů. Na účty podvodníci ukládali šeky určené pro církve a následně je vybírali z bankomatu v hotovosti. Teď ale Seck a jeho kumpáni míří do chládku. Za federální mříže je dostalo obvinění z bankovního podvodu. Všichni navíc musí zaplatit více než milion dolarů jako náhradu škody. Čistě matematicky, aby se jim jejich „podnikání“ vyplatilo, museli by z církevních kapes čerpat minimálně osm let.

Více najdete na serveru Washington’s Top News.

#4 Čokoládou a uhelnou elektrárnou za lepší klima

Maloobchod s čokoládou a zmrzlinou v Asii. Pobřežní hotel na Haiti. Milostný film odehrávající se v deštném pralese. Nová uhelná elektrárna v Bangladéši a nakonec rozšíření letiště v Egyptě. Všechny tyto projekty si přišly na své, přesněji řečeno k penězům, díky takzvanému klimatickému financování. Mělo se jednat o investice určené rozvojovým zemím ke snížení emisí a omezení globálního oteplování. Nicméně objekty jako rozšířené letiště či uhelná elektrárna zrovna nespadají pod představu boje s oteplováním. Vládám, které tyto stavby financovaly, ale nic nebránilo, aby své investice nahlásily OSN. Závazek, že rozvojové státy přidají ruku k dílu v boji proti oteplování, totiž neobsahuje žádné pokyny, jaké aktivity pod tento boj spadají. A tak se i uhelné elektrárny, jež prokazatelně přispívají k oteplování klimatu, mohou tvářit ekologicky.

Více informací najdete na stránkách agentury Reuters.


Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz. 

Autorka textu: Kamila Plzáková
Autorka úvodní grafiky: Martina Bartl