#zesvěta: Strach a hnus v Dubaji

Lístky do cirkusu místo palivového dřeva! Že by si rodiny padlých ruských vojáků představovaly právě takový druh státní podpory? A co říct na geniální tah s kokainem maskovaným jako uhlí? Ale to ještě není všechno. Dnešní výběr zpráv vám přinese skutečné perly z organizovaného zločinu. Pro ty, kdo mají rádi starou dobrou zločineckou klasiku, tu máme brazilského Escobara a ostřílenou pasačku nigerijských dívek.

#1 „Zlatíčko“

Christy Gold Zdroj: Facebook

Christiana Jacob Uadiale, známá jako  Christy Gold, je vůdkyní zločinecké skupiny, která láká africké ženy do Dubaje. Tam je potom nutí k prostituci v nevěstincích, barech, hotelech i tanečních klubech. Tristní informace je podložena svědectvím šesti nigerijských úředníků specializujících se na obchodování s lidmi, britské aktivistky za lidská práva, jež činnost skupiny sledovala, a pěti obětí. Jejich výpovědi navíc naznačují, že emirátské úřady pro ochranu těchto žen podnikají jen minimální kroky. Kauzu podrobně zpracovalo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů a je dostupná na jejich stránkách.

Více se dočtete na webu ICIJ zde

#2 Všichni do cirkusu

Rodiny ruských vojáků z Ťumeňské oblasti na Sibiři, kteří zemřeli během války v Ukrajině, dostaly jako formu státní podpory vstupenky do cirkusu. Informoval o tom tamní server 72.ru. Manželka jednoho z padlých vojáků, rodáka z vesnice Pregradnaja, v dubnu zveřejnila video, v němž si stěžuje, že jí místní úřady za manželovu smrt přislíbily palivové dřevo, avšak místo toho obdržela dva lístky do cirkusu. Server ovšem nezveřejnil informace o tom, kolika rodin se tato forma státní pomoci pozůstalým dotkla a zda měla pozitivní ohlas. 

Celý příběh si můžete přečíst zde.

#3 Šňupací uhlí

Uhlí se občas přezdívá „černé zlato“, ve Velké Británii se ale zřejmě začne používat nový termín – „černý kokain“. Tento týden totiž londýnští kriminalisté zadrželi dva muže, kteří převáželi neuvěřitelných 1,6 tuny dřevěného uhlí. Vlastně tedy kokainu, jenž za uhlí jen vydávali! Černé „suroviny“ bylo objeveno 800 pytlů a při pouličním prodeji by měla hodnotu přesahující 120 milionů liber (více než 3 miliardy a 240 milionů korun). Kokain v této podobě se ve Spojeném království sice objevil poprvé, ale určitě ne naposled. Koneckonců londýnští kominíci by si mohli přivydělávat i v lépe placeném odvětví. 

Podrobnosti o novince se dočtete na stránkách BBC.

#4 Z vězení do vězení

Sergio Roberto de Carvalho, bývalý policista známý jako „brazilský Pablo Escobar“, byl převezen z maďarského vězení do Belgie. Operace připomínala hollywoodský film: během přesunu de Carvalha hlídal konvoj ozbrojených policistů a ze vzduchu na něj dohlížely vrtulníky. Bývalý brazilský policista řídil od roku 2017 kartel, jenž z této jihoamerické země dopravil nejméně 45 tun kokainu do Německa, Belgie, Španělska, Itálie a Francie. Podezřelý je i z praní špinavých peněz, k čemuž využíval nákup zdravotnického materiálu pro boj s pandemií covidu-19. Zadržen byl v Budapešti tamní policií díky spolupráci s bezpečnostními složkami dalších zemí. Více o přesunu šéfa drogové mafie se dozvíte tady.

 

Autorka textu: Kristina Vejnbender
Zdroj úvodní grafiky: Martina Bartl