​​#zesvěta: Diplomaté pašují do Česka lidi, zatímco roboti hledají pašeráky

Jestliže se o letním období říká, že je to pro svět médií okurková sezóna, něco podobného rozhodně neplatí pro organizovaný zločin. Naopak. I za parných měsíců vznikají nové špionážní programy, diplomaté se proměňují na pašeráky a balkánské kartely pořád láká pokoutní dovoz drog z Ameriky do Evropy. To všechno víme díky odhalením novinářů a kriminalistů, kteří si ani v létě nemohou užít chvíli klidu. Což by se však v budoucnosti mělo změnit, časem je totiž vystřídají roboti. O tom všem se dozvíte v novém přehledu #zesvěta.

​​#1 A další šmírování

Aféra Pegasus mimo jiné ukázala, že prodejem špionážních softwarů lze vydělat pěkný majlant. Hlavně proto, že potenciálními zákazníky jsou vlády z celého světa, které i kdyby na chleba nebylo, tak na sofistikované špehovací nástroje peníze vždycky najdou. Cestičkou vyšlapanou Pegasem se tak rozhodla vyrazit i rakouská firma DSIRF, jenž vyvinula spyware s názvem Subzero. Její software měl podle údajů společnosti Microsoft získat přístup k důvěrným informacím, jakými jsou hesla nebo přihlašovací údaje bank, právnických firem a strategických poradenských společností. Aby toho nebylo málo, Rakušané překvapili svět i zprávou o tom, kdo byl objednatelem tohoto softwaru. „Subzero byl vyvinut výhradně pro oficiální použití ve státech EU. Není nabízen pro komerční použití,“ uvedla firma ve svém e-mailovém prohlášení.

​​#2 Neuvadající obchod s kokainem

Začíná to jako anekdota. Potkají se Ital, Černohorec, Srb, Chorvat a Bosňan, a rozhodnou se, že budou společně pašovat drogy. Rozuzlení této historky podobné schůzce napovídá. Koncem července totiž Europol dopadl balkánský kartel, pašující kokain z Jižní Ameriky do Evropy. Vyšetřování zločinecké sítě trvalo pár let a týkalo se několika členských států EU a dalších zemí ze západní části Balkánu. Síť obchodu s drogami převážně tvořili občané Černé Hory, ale zahrnovala i občany z Bosny a Hercegoviny, Chorvatska, Itálie a Srbska. Podrobnosti se dočtete ve zprávě Europolu.

​​#3 Hurá do Česka!

Kdo nekrade, ten okrádá vlastní rodinu. Tuto mantru z dob československého socialismu si zřejmě velmi dobře osvojil vysoce postavený diplomat a bývalý velvyslanec Pákistánu v Česku Israr Hussain. Jinak se nedá vysvětlit skutečnost, že po svých pákistánských spoluobčanech chtěl 150 tisíc korun na hlavu za české vízum a pracovní povolení v zemi. Hussain tímto způsobem obral sice jen deset zákazníků, ale i tak se obohatil o milion a půl českých korun. Jenže, kdo krade, ten i lže. Diplomat slib ohledně víza i pracovního povolení nedodržel a peníze svým klientům samozřejmě také nevrátil. Skupinka proto musela v Česku požádat o azyl. Celý příběh podvodného diplomata pašeráka najdete na stránkách The News.

​​#4 Robotičtí kriminalisté

Podle posledních informací ze světa moderních technologií se na seznamu profesí, které jednoho dne ovládnou roboti, brzy objeví i kriminalisté. Z nové zprávy o možnostech využití umělé inteligence z dílny Eurojust vyplývá, že AI, jak se této doméně ve zkratce říká, bude hrát klíčovou úlohu ve vyšetřování přeshraničního organizovaného zločinu. Obzvlášť velký potenciál by v tomto směru měly mít odvětví zabývající se zpracováním přirozeného jazyka a počítačového vidění. Obě lze využít pro zpracování rozsáhlého množství nestrukturovaných vizuálních a textových informací. Což by asi nezvládla ani hlava majora Zemana, kdežto pro robota to prý bude brnkačka.

Autorka textu: Kristina Vejnbender
Autorka úvodní grafiky: Martina Bartl