#zesvěta: Dětské ubrousky nahradil kokainový dětský pudr

Páteční #zesvěta přináší perličky ze sféry zločinu za poslední týden. Ve Španělsku mají problém s nevítanými hosty, na americkém kontinentě vymýšlejí kreativní způsob, jak pašovat kokain, a v Rusku pro změnu do éteru volně unikají data. V naší domovině se zase policisté zapojili do boje proti pašovaným cigaretám. Pojďme na to! 

#1 Ruské platformě unikla data o desítkách milionů uživatelů

Přes 70 gigabajtů dat uniklo z databáze ruské streamovací platformy Start, která poskytuje videoobsah na vyžádání. Na tuto skutečnost upozornil kanál na Telegramu známý jako Information Leaks (Úniky informací). Podle ruské společnosti se jedná o neaktuální data z roku 2021, jež neobsahují žádné citlivé údaje. Information Leaks nicméně oponuje, že mezi uniklými daty jsou informace jako IP adresy, hesla, e-mailové adresy a celá jména více než 44 milionů uživatelů. Kdo je za útok zodpovědný, stále není známo.

Více informací o povaze uniklých dat se dočtete na stránkách Cybernews.

#2 Dětské ubrousky nahradil kokainový dětský pudr

Mělo se jednat o obyčejnou celní kontrolu kamionu, který údajně převážel dětské ubrousky z Mexika do USA. Překvapení pohraniční policisté namísto toho ale našli skoro dva tisíce balíčků zabaleného kokainu v hodnotě téměř 300 milionů korun. Do oběhu se tím pádem nedostalo skoro 700 kilogramů. Dětské ubrousky tak vstoupily do pomyslné síně slávy pro všechny kreativní, leč pochybné nápady, jak pašovat kokain.

Více o průběhu zadržení této zásilky kokainu se můžete dočíst na stránkách CNN.

Evropa: Rekordní množství zabaveného kokainu již čtvrtý rok po sobě

 

#3 Jak vyprovodit nevítané hosty

Španělští squatteři přišli na lukrativní zdroj příjmů. Gangy okupují rekreační domy, které následně odmítají opustit. Od majitelů pak za opuštění jejich nemovitostí požadují tučnou sumu, místy až ve výši 350 tisíc korun. Squatteři využívají mezery ve španělském zákoně o vlastnictví nemovitostí. Pokud totiž zůstanou v domě nerušeni déle než 48 hodin, je podle litery tohoto zákona zapotřebí soudního příkazu k jejich vystěhování. Tímto způsobem v současnosti gangy okupují na sto tisíc domů.

Více o tom, jak se španělští majitelé brání proti vydírání, se dočtete na stránkách OCCRP.

#4 Česká republika bojuje proti nelegálním cigaretám

Europol provedl operaci v Maďarsku, na které se podílely i české orgány. Spolu s policisty z Rakouska, Polska a Maďarska se jim podařilo rozbít zločineckou síť, jež hrála roli v daňových podvodech týkajících se pašování cigaret. Europol už zatknul i jednoho podezřelého maďarského původu a pátrá po dalších třech podezřelých. Mimo to policisté zabavili cennosti v hodnotě více než 18 milionů korun. Bylo mezi nimi sedm luxusních automobilů a 49 náramkových hodinek.

Detaily o tom, jak Europol pokračuje v boji se zločinem, najdete na stránkách samotného Europolu.


Autorka textu: Kamila Plzáková
Autorka úvodní grafiky: Martina Bartl