#zesvěta: Další hackerský útok poukazuje na Rusko

Právě jste si otevřeli dnešní #zesvěta, ve kterém se opět dozvíte, co se poslední týden ve světě organizovaného zločinu a investigativní novinařiny událo. Přečíst si můžete, že služba DoubleVPN byla zrušena Interpolem, že Facebook může být odsouzen za obchodování s lidmi a že v Amsterdamu postřelili známého investigativního novináře.

#1 Služba VPN používaná zločinci po celém světě byla demontována Interpolem

Služba VPN (virtuální privátní síť skrývá identitu a polohu uživatele, tím, že přesměrovává jeho internetovou aktivitu na soukromý server) známá jako DoubleVPN a hojně inzerovaná na undergroundových fórech o kyberkriminalitě umožňovala kyberzločincům útočícím na počítače nicnetušících obětí pomocí ransomware (druh škodlivého programu, který blokuje počítačový systém nebo šifruje data v něm zapsaná, a pak požaduje od oběti výkupné za obnovení přístupu k těmto datům) nebo podvodníkům používajícím takzvaný phishing (podvodná technika používaná k získávání citlivých osobních údajů například tím, že podvodník předstírá, že píše z banky) vyhnout se odhalení díky vysoké úrovni anonymity nabízené prostřednictvím několika připojení VPN za pouhých 25 USD (500 Kč). Po celosvětové operaci, která probíhala v devíti zemích, byla DoubleVPN Interpolem zrušena.

Jak Interpol nakonec zlikvidoval problémovou službu naleznete tady.

#2 Texaský soud: Facebook může nést odpovědnost za obchodování s lidmi a nucenou prostituci

Texaský Nejvyšší soud rozhodl, že společnost Facebook lze žalovat za podílení se na obchodování s lidmi za účelem poskytování sexuálních služeb, ke kterému dochází prostřednictvím jejích platforem. Kauza se týká tří žalobkyň, kterým ještě nebylo osmnáct, když si je na Facebooku nebo Instagramu (který Facebook koupil v roce 2012) přidali mezi přátele jim neznámí dospělí s nekalými úmysly, kteří je následně kontaktovali. Všechny tři dívky byly znásilněny a následně vlákány do nucené prostituce. Oběti obchodu s bílým masem zažalovaly Facebook za to, že společnost neposkytla dostatečné varování nebo ochranu před obchodováním s lidmi, ke kterému může na sociálních sítích docházet. Facebook navrhl zamítnutí žalob, na základe zákona, který chrání platformy sociálních médií před odpovědností za obsah. Soud ve svém stanovisku argumentoval, že zákony nevytváří „bezprávní území nikoho na internetu“, kde by webové stránky nemohly nést odpovědnost za vědomou účast na online obchodování s lidmi. Celá kauza může skončit až u Nejvyššího soudu Spojených států amerických. 

Podrobnosti o případu se dozvíte zde.

#3 V Amsterdamu byl postřelen investigativní novinář

Investigativní novinář Peter de Vries má za sebou řadu významných investigativních kauz, včetně únosu pivního magnáta Freddyho Heinekena z roku 1983. Je také známý svou prací na odhalování mafiánů a narkobaronů a pomohl policii vyřešit řadu významných případů.

Před pár dny byl však de Vreis postřelen, a to několik minut poté, co opustil televizní studio. Teď bojuje v nemocnici o život. Tři muži už byli v případu zatčeni. 

Petru de Vriesovi byla v minulosti poskytnuta policejní ochrana poté, co mu bylo jakožto investigativnímu novináři vyhrožováno kvůli jeho zapojení do kriminálních případů. 

Více o případu se dočtete tady.

#4 Další masivní hackerský útok opět poukazuje na Rusko

Stovkám firem ze 17 zemí světa přestaly fungovat veškeré technologie. Způsobily to dva sofistikované hackerské útoky, přičemž při tom nejposlednějším útočníci napadli nástroj společnosti Kasey z Miami, která firmám zprostředkovává správu počítačové sítě, a poté sledovali, jak rychle se nasazený malware (forma počítačového viru) šíří. To mělo například za následek, že největší řetězec supermarketů ve Švédsku, Coop, musel uzavřít stovky svých prodejen, protože jejich pokladní systémy přestaly kvůli útoku fungovat. Vychytralí kyberzločinci pak už jen sledovali, jak se virus kaskádovitě šíří dál a pomalu počítali bitcoiny, které oběti platily jako výkupné za přístup k virem zašifrovaným diskům. V krátké době to byl už druhý rozsáhlý útok a v obou případech operovaly podezřelé hackerské skupiny z území Ruské federace. V obou případech byla společnostem nakonec vyplacena náhrada škody.

Seznam posledních velkých hackerských útoků naleznete zde. 


Autorka článku: Nina Kodhajová
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková