Black Axe ilustrační obrázek

V dnešním #zesvěta oceňujeme zejména práci našich kolegů novinářů, kteří přinesli nová zjištění ohledně jedné z nejnebezpečnějších mafií světa Black Axe, poukázali na pochybné souzení drogových magnátů ve Spojených státech, nebo odhalili, jak mléko škodí přírodě v Mexiku.

#1 Bratrstvo černé sekyrky

Z amerických komedií víme, že přijímací rituály do univerzitních bratrstev se občas mohou zvrtnout. V Nigérii šli ještě o krok dál, ze řetězu se utrhlo rovnou celé bratrstvo. BBC Africa Eye se v posledních dvou letech zaměřilo na skupinu Black Axe. Hovořilo s jejími bývalými členy a procházelo tisíce dokumentů, které byly zřejmě získány od řady prominentních členů skupiny. Nové dokumenty a svědectví odhalují pronikání násilnického mafiánského gang do politického systému země a podvody a vraždy, jež má Black Axe na svědomí po celém světě. Gang „Černá sekera“ působí v Nigérii již desítky let a patří mezi nejobávanější syndikáty organizovaného zločinu v zemi.

Jak se z univerzitního bratrstva stala jedna z nejnebezpečnějších mafií nejen v Nigérii se dozvíte tady a tady.

#2 Jedno vězení v USA a vilu na Floridě, prosím

Postavení drogových magnátů před soud v USA je již dlouho považováno za klíčovou součást washingtonského arzenálu pro boj proti kartelům. Zatímco ale jsou překupníci drog posíláni z Latinské Ameriky na sever po stovkách, což je oproti počátečním letům války proti drogám výrazný nárůst, využívají mnozí z nich pochybné dohody o vině a trestu, aby si zajistili nižší tresty. Zatímco USA tvrdí, že mírné zacházení s překupníky výměnou za spolupráci může vést k rozbití zločineckých skupin, jiní tvrdí, že tento proces odepírá spravedlnost obětem násilí ze strany kartelů. OCCRP tak prozkoumalo případy 37 vysoce postavených mexických a kolumbijských překupníků a zjistila, jak vstřícně se s některými z nich zacházelo. 23 z nich prokazatelně strávilo ve vazbě v USA 10 let nebo méně a pouze dva dostali doživotní trest.

Že „raději hrob v Kolumbii než vězení ve Spojených státech“ Pabla Escobara už dávno neplatí se můžete dozvědět zde.

#3 Kravské mléko škodí přírodě

Co zní jako agitace na podporu veganství je ve skutečnosti tíživý problém farmářů a vědců v Mexiku. Odborníci se obávají, že mlékárenský průmysl vysává život z Cuatrociénegas, jedinečné mokřadní rezervace obsahující bakterie, které mohou vysvětlit evoluci. Zemědělci z mokřadů v Coahuilanu zase tvrdí, že jejich kdysi bohatý region vysychá, a obviňují obrovské mlékárenské firmy a mexickou státní vodohospodářskou agenturu z pochybení. A společnost Beta Santa Mónica, největší mexický dodavatel mléka Nestlé, prý využívá podvodů a korupce k nezákonnému zabírání jejich půdy a krádeži vody. Analýza OCCRP ukazuje, že společnost Beta skutečně může využívat až třináctinásobek zákonem přiděleného množství vody k pěstování plodin, přestože v oblasti nemá žádné povolení.

Občas můžete plakat i nad ještě ani nezpracovaným mlékem. Více na tomto odkazu.

#4 Šéfe, máte děravý zabezpečení

Stovky milionů zařízení po celém světě by mohly být vystaveny nově odhalené softwarové zranitelnosti. Podle vysoce postavené úřednice Bidenovy administrativy Jen Easterlyse jedná o „jednu z nejzávažnějších chyb, s nimiž se za svou kariéru setkala“. Zranitelnost je v softwaru známém jako Log4j. Ten velké organizace, včetně některých největších světových technologických firem, používají k zaznamenávání informací ve svých aplikacích. Tento exploit nabízí hackerům poměrně snadný způsob, jak získat přístup k počítačovému serveru organizace, odkud si může útočník zajistit přístupy k dalším systémům v síti. Podle Charlese Carmakala, viceprezidenta a technologického ředitele společnosti Mandiant, která se zabývá kybernetickou bezpečností, již tuto zranitelnost začali využívat hackeři napojení na čínskou vládu. Společnost Mandiant odmítla upřesnit, na jaké organizace se hackeři zaměřili.

Více o nové díře v zabezpečení se dočtete tady.

Autor článku: Lukáš Nechvátal

Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.