bluetooth zboží obchod

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik lidí se vmáčkne do jednoho osobního auta? Pašeráci lidí mezi Tureckem a Řeckem na to přišli. Americká společnost Home Depot zase přišla na to, jak bojovat proti zlodějům kradoucím v jejích obchodech a srbská provládní média se pokusila přijít na to, jak znevěrohodnit našeho srbského partnera. Nejen o tom je dnešní #zesvěta.

#1 Variace na klaunské auto

Kolik uprchlíků se vejde do jednoho osobního auta? Taková otázka asi zajímala i partu podloudníků pašujících lidi z Turecka do Řecka. Správná odpověď je 15, když je správně poskládáte. Vůdce gangu, jehož členové s takto napěchovanými auty ujížděli před policií i 250 km/h, se naštěstí podařilo policii minulý týden dopadnout, takže se překonání předchozího rekordu nedočkáme.

Jak vypadá 15 lidí v jednom autě? Podívejte se zde.

#2 Youtubeři proti dezinformacím

Záhadná agentura zaměřená na influencer marketing Fazze tajně nabídla hvězdám sociálních sítí, že jim zaplatí za šíření dezinformací o vakcínách Covid-19. Youtubeři měli dostat zaplaceno za propagaci podle „uniklých“ informací, které naznačovaly, že úmrtnost lidí, kteří se nechali očkovat vakcínou společnosti Pfizer, je téměř třikrát vyšší než u očkování od společnosti AstraZeneca. Problém byl v tom, že poskytnuté informace nebyly pravdivé. Plán agentury ztroskotal, když influenceři zveřejnili pokus o jejich naverbování.

Více o neúspěsných spolupracích se dozvíte zde.

#3 Co s sebou na dovolenou do Dubaje?

Tak například třicetiletá Britka Tara Hanlonová si s sebou sbalila peníze. Problém byl v tom, že hotovostí ve vakuově zabalených balíčcích naplnila 5 kufrů, které si na svou cestu z Londýna odbavila. Peníze také nejprve zasypala kávou, podle britské Národní kriminální agentury (NCA) ve snaze zamaskovat je před zachycením psy. V kufrech se takto snažila propašovat v přepočtu téměř 60 milionů korun, které podle NCA nepochybně pocházely z organizovaného zločinu. Hanlonová se později k obvinění z praní špinavých peněz přiznala, v pondělí ji soud odsoudil ke dvěma letům a deseti měsícům vězení.

Jak vypadá „dokonalý život“ s „několika dny na slunci a několika doma“ (když vás teda zrovna nechytnou) si můžete přečíst tady.

#4 Bluetoothem proti zlodějům

Americká společnost Home Depot přišla se vskutku zajímavým řešením, jak zabránit organizovaným krádežím ve svém řetězci hobby obchodů. Jejich elektrické nářadí se jednoduše ani nezapne, pokud nebude nejdřív řádně naskenováno a aktivováno u pokladny prostřednictvím technologie bluetooth. Řetězec doufá, že tak zabrání hlavně organizovanému maloobchodnímu zločinu, například koordinovaným skupinám, které kradou v maloobchodě a odvážejí zboží do zastaváren nebo je dále prodávají na internetu.

O nové protizlodějské ochraně si můžete přečíst tady nebo tady.

#5 Další útok na naše balkánské partnery

Srbská provládní média minulý pátek zahájila další pomlouvačnou kampaň proti investigativnímu portálu KRIK, našemu partnerovi v mezinárodní síti investigativních novinářů OCCRP. KRIK obvinila z napojení na zločinecký gang obviněný z vražd, mučení a praní špinavých peněz. Několik provládních bulvárních deníků v pátek otisklo titulní stránky, které spojují všeobecně respektovaný investigativní mediální portál KRIK s brutálním gangem, jehož klíčoví členové byli zatčeni a obviněni z vražd, mučení a obchodu s drogami. Například bulvární list Informer obvinil KRIK, že „vypálil první kulku“ na srbského prezidenta Aleksandara Vučiče, a naznačil, že ve spolupráci s gangem ohrozil Vučičovu bezpečnost. Jiný provládní bulvární list, Objektiv, označil KRIK za „mafiánskou vyvražďovací“ organizaci.

Více o situaci našich srbských kolegů si můžete přečíst na tomto odkazu.

Dnes je Světový den boje proti obchodování s lidmi. Co to znamená a jak se můžete připojit se dočtete na stránkách Organizace spojených národů (popř. na tomto odkazu).

Autor článku: Lukáš Nechvátal
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.