#zesvěta 50

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

#1 Dlouhé prsty islandských gangů

Aktivity islandského organizovaného zločinu v zahraničí jsou mnohem rozsáhlejší, než by se dalo očekávat, vyplynulo z vyjádření Karla Steinara Valssona, hlavního islandského policejního komisaře. Říká, že o islandských zločineckých skupinách je známo jejich pole působnosti – fungují ve Španělsku, Nizozemsku, Německu, Itálii, Dánsku a Jižní Americe.

Jejich hlavní činnost se soustřeďuje na obchod s drogami a praní špinavých peněz. 

Více zde.

#2 Second-hand drogy

Tržiště na Facebooku podle všeho zprostředkovává nejen prodej sedaček z druhé ruky, ale také drog a dalších nelegálních položek. V Americe koronavirus mimo jiné rozpoutal krizi z nedostatku opiátů a lidé tak zřejmě dělají, co mohou, aby se k drogám dostali. Algoritmy sociální sítě jsou sice dobře nastaveny, přesto proklouzne asi 6% nabídek, od už zmíněných drog, nebo jejich napodobenin, starožitností nebo třeba divokých zvířat. Například největší skupina pro obchod se starožitnostmi má asi čtvrt milionu členů a denně na ní přibývají tisíce příspěvků s nabídkami kradených pokladů nebo probíhajících krádeží. 

Více zde.

#3 Spojené národy po ganstersku

Po devítiletém honu kanadská policie konečně zatkla drogového bosse Khamla Wonga. Wong má být šéfem vancouverského gangu United Nations, který od založení dokázal rozšířit svůj vliv i za hranice Kanady. Gang nese příznačný název Spojené národy kvůli rozmanitosti etnického původu svých členů. Pan Wong je obžalován z pašování 112 kilo kokainu a dovozu dalších 97 kilo do země – tolik zhruba váží dvě pandy velké.  

Více zde.

#4 Turečtí mafiáni vystupují ze stínu

V Turecku se vracejí zpátky do veřejného života osoby dlouhodobě spojené s organizovaným zločinem. To naznačuje čím dál tím více represivní politickou atmosféru, uvedl ve čtvrtek Guardian. Alaattin Çakıcı, notoricky známá postava tureckého podsvětí, byl nedávno vyfocena s řadou vysoce postavených politiků, včetně vůdce Strany nacionalistického hnutí (MHP) Devleta Bahçeliho, klíčového spojence prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana. Çakıcı byl uvězněn v roce 2004, na základě obvinění z vraždy, praní špinavých peněz a vedení zločinecké organizace, nedávno byl ale propuštěn na základě vězeňské amnestie, která měla zabránit šíření COVID-19.

Více zde.

Turecko: Země nových kokainových možností

#5 Srbský šéf fotbalového svazu vyslýchán kvůli mafiánským fanouškům

Prezident srbského fotbalového svazu Slavisa Kokeza byl vyslýchán policií v Bělehradě v souvislosti s nedávným zatčením několika členů skupin fotbalových fanoušků, kteří jsou obviněni z vraždy, únosu a obchodování s drogami. Dotazován byl na svůj vztah k lídrům fanklubu Partizan Belgrade. Podrobnosti z policejního vyšetřování, které se dostaly do médií, zahrnují údajné vraždy členů rivalského fanklubu, ale také dekapitace a mučení ve speciálním „bunkru“ na stadionu Partizan v srbském hlavním městě.

Více zde.

#6 Zpackané vyšetřování 

Před šestnácti lety byl před svým domem zastřelen ázerbájdžánský novinář Elmar Huseynov. OCCRP nyní dostalo k dispozici složku FBI, která ukazuje, že vyšetřování jeho vraždy neprobíhalo zrovna nejlépe. Z dokumentů vychází najevo, že se vyšetřovatelé například dopouštěli základních chyb při zpracování místa činu, trvali na teorii, že je vrahem cizinec, a proto nevyšetřovali další možné podezřelé, a nebo mlžili ohledně stavu samotného vyšetřování. Huseynov psal o ázerbajdžánských politicích i byznysmenech a to se mu zřejmě stalo osudným. Hlavní podezřelý z jeho vraždy je stále na svobodě.

Detailněji zde.

#7 Kyrgyzský kmotr

Spojené státy kritizují propuštění nadnárodního zločineckého bosse Kamchy Kolbaeva z Kyrgyzstánu. V cele očekával soud, přičemž USA za jeho vydání nabídly odměnu 1 milion dolarů. Kolbaev je totiž údajně namočený nejen v obchodu s drogami, ale také v několika vraždách, obchodu s lidmi a se zbraněmi, a praní špinavých peněz. Své zboží nabízí kromě Asie i v Rusku a Evropě. Kolbaev má zakázáno opustit město.

Více zde.

Autorky shrnutí: Nina Kodhajová, Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková