#zesvěta 48

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

#1 Neexistující firmy

Holandský finanční regulátor odhalil skupinu zločinců, kteří od roku 2017 prováděli promyšlený karuselový podvod s prodejem elektroniky za hranice. Zločinci vytvořili íť fiktivních firem, které si mezi sebou prodávaly paměťové karty, čímž okrádaly holandskou vládu o daně v hodnotě zhruba 233 milionů Kč. Při prodeji zboží mezi zeměmi Evropské unie totiž obchodníci nemusí platit daň z přidané hodnoty, “neexistující obchodníci” z Holandska tak nejprve zboží prodali do Chorvatska a Česka a pak jej nakoupili zpátky, přičemž všechny tyto transakce prováděli s neexistujícími firmami.    

Více zde.

#2 Zlatý perník

Obchodníci s drogami z oblasti Zlatého trojúhelníku začali místo drog vyrábět takzvané prekurzory (látky na výrobu drog). Na dovoz přísad k výrobě metamfetaminu (pervitin) jako jsou efedrin nebo pseudoefedrin se totiž v zemích nevztahují žádná omezení a je tak jednodušší je převážet. Prekurzory se také snáz shání. Podle vyšetřovatelů takhle vychytávka ukazuje, jak jsou asijské drogové syndikáty sofistikované a dobře sehrané. 

Více zde

#3 Okénko italské mafie

Italský státní zástupce v rozhovoru uvedl, že se místní mafie čím dál tím častěji spojují a spolupracují. Domněnka, že čtyři velké mafie (‘Ndrangheta, Cosa Nostra, Camorra a Sacra Corona Unita) operují jako samostatné jednotky už podle Federica Cafiera de Raho už dávno neplatí a spolupracují nejen tyto “legendární” zločinecké organizace, ale i další, menší a novější italské mafie. To ale neznamená, že by se skupiny spojily, pořád mají své vlastní tradice a rituály.

Více zde.

Italská policie zadržela během dvou zátahů 45 členů ‘Ndranghety, jedné z nejmocnějších mafií světa. Mezi zatčenými je i několik bossů. Policie také zabavila asi 155 milionů Kč.Zadržení jsou kromě členství ve zločinecké organizaci obviněni z vydírání, podvodu nebo lichvy.

Více zde

OpenLux: Mafiáni v knížectví 

#4 Divoký hon na kyberzločince

Polští herní vývojáři CD Project Red, kteří stojí například za Zaklínačem nebo novým CyberPunk 2077, na svých stránkách uveřejnili, že se stali obětí kyberútoku. Kyberzločinci údajně ukradli nejen unikátní vývojové kódy pro tvorbu her, ale i osobní informace zaměstnanců a účetnictví. Zločinci pak firmu začali vydírat. Vývojáři uvedli, že s nimi odmítají vyjednávat a zločinci tak uveřejnili část materiálů na dark webu a spustili aukci. Data už se údajně prodala, jaké to bude mít následky zatím nevíme.

Více zde.

#5 Běloruská žvára

Z Běloruska se do Evropy čím dál tím častěji pašují cigarety. Lotyšští celníci za minulý rok zabavili 21 milionů falšovaných cigaret, které se zločinecké organizace snažily provézt na evropský trh – to je dvakrát více než v roce 2019. Cigarety jsou často schovány mezi jiným nákladem, jako jsou cihly, dlaždice nebo jídlo. 

Více zde.

#6 Indický obchod se zvířaty

Obchod s divokými zvířaty na šíření nemocí, jako je i současně ochromující koronavirus, nijak dobrý vliv nemá. Nehledě k jeho devastujícím dopadům na životní prostředí, většinou jsou pašovány ty nejohroženější druhy. V Indii se během pandemie tento byznys dokonce rozrostl, a to až dvojnásobně. Obchod se zvířaty s sebou přináší další zločiny, jako korupci, vydírání nebo vraždy. Ochrana tygrů, hrochů nebo slonů se indické vládě sice daří, u méně medializovaných druhů však pokulhává. 

Více zde

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková