#zesvěta 21

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu.

#1 Ze světa mafie

Minulý týden byli v Řecku zavražděni Černohorec a Srb s vazbami na organizovaný zločin. Do Řecka se údajně dostali na zfalšované slovinské pasy. Oba muži byli stíháni policií za vraždu a pokus o vraždu.

Více zde.

Šéf newyorské větve italské mafie Cosa Nostra a dva jeho blízcí spolupracovníci byli odsouzeni na doživotí za vraždu člena konkurenčního gangu a další zločiny. Rodina Lucchese je v New Yorku jednou z pěti nejvlivnějších mafiánských organizací, které vznikaly ve dvacátých letech.

Více zde.

#2 Nebezpečná ochrana přírody

Latinská Amerika je podle zprávy neziskové organizace Global Witness nejnebezpečnějším místem pro ochránce přírody. Za rok 2019 jich bylo například v Kolumbii zavražděno 64. Nelichotivé druhé místo drží Filipíny. Celkem bylo za loňský rok zavražděno 212 environmentalistů, což je podle zprávy rekordní počet.

Více zde.

#3 Co se děje v Srbsku

Srbské ministerstvo financí zahájilo vyšetřování financování médií a neziskových organizací. Vyžádalo si bankovní informace od 20 osob a 37 organizací, které hájí lidská práva a bojují proti korupci. Kritici tento krok nazývají zastrašovací taktikou prezidenta Aleksandara Vučiće a jeho vlády. Vyšetřování je oficiálně vedeno jako boj proti financování terorismu a praní špinavých peněz.

Více zde.

#4 Kanadská válka gangů

V minulém #zesvěta jsme informovali o vraždě kanadského mafiánského bosse napojeného na ‘Ndranghetu Pasquala (Pat) Musitana. Nyní se ukazuje že jeho smrtí zabíjení neskončilo. Zhruba ve stejnou dobu byl zavražděn i jeho společník, jehož tělo bylo v takovém stavu, že jej vyšetřovatelé ze začátku nemohli identifikovat jako lidské. Jedná se o již třetí smrtící útok na mafiánskou rodinu Musinato, které mají zřejmě být odplatou za dvacet let starou vraždu.

Více zde.

#5 Zákaz obchodu s divočinou

Vietnamská vláda zakázala obchod s divokými zvířaty. Zákaz má zabránit dalšímu šíření koronaviru. Směrnice zakazuje dovoz živých divokých zvířat a produktů z nich, uzavírá trhy s divokými zvířaty a zdůrazňuje zákaz nezákonného lovu a obchodování s volně žijícími zvířaty, včetně online prodeje. Ve Vietnamu přitom nelegální byznys s divočinou kvete a zákony jsou zde bezzubé a nedostatečné.

Více zde.

Pytlačení mrtvých tygrů

#6 Ruský vliv v USA

Ruské tajné služby šíří dezinformace o koronavirové pandemii, tvrdí zveřejněné dokumenty amerických tajných služeb. Dezinformace šířené v angličtině za pomoci nejrůznějších webových stránek například podporují narativ Číny, že virus vznikl v USA. Zdánlivě seriózní webové stránky jsou podle expertů vylepšením strategie z roku 2016, kdy rusové šíříli dezinformace pomocí falešných profilů na sociálních sítích. Ovlivňování veřejnosti přichází v době před prezidentskými volbami a vznikají tak obavy, že by se na jejich výsledku mohlo podepsat.

Více zde.

#7 Bít či nebít, toť otázka

Polsko opustí evropskou dohodu proti násilí na ženách. Takzvaná Istanbulská úmluva údajně porušuje práva rodičů, protože ukládá povinnost učit děti ve školách o genderu. Polská vláda, která je po nedávných volbách posílena, je velmi konzervativní a úzce spojená s katolickou církví. Proti rozhodnutí se zvedly protesty na několika místech v zemi, protestující tvrdí, že odstoupení od dohody legitimizuje domácí násilí.

Více zde.

#8 Kim jako tvůrce světového míru

Kim Jong-Un prohlásil, že díky síle severokorejského jaderného arzenálu už nebudou na světě žádné války. V projevu dále zaznělo, že Severní Korea se ubrání nátlaku všech imperialistů a nepřátel. Zdá se tedy, že vyjednávání Kima s americkým prezidentem Donaldem Trumpem z roku 2018 nepřinesla žádné ovoce.

Více zde.

#9 Běloruské volby

Další vývoj předvolebního cirkusu v Bělorusku: jeden z nejvážnějších soupeřů současného prezidenta Lukašenka Valery Tsepkalo uprchl ze země spolu se svými dětmi. Jeho žena zůstala a pokračuje v kampani. Navíc obvinila vládu, že používala jejich děti jako rukojmí a rodinu zastrašovala. Běloruské úřady zakázaly Tsepkalovi účast v nadcházejících prezidentských volbách kvůli údajně zfalšovaným podpisům na kandidátce.

Více zde.

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková