#zesvěta 13

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu.

#1 Kámoši jak hrom

Navenek to vypadá, že je Světová zdravotnická organizace (WHO) s Čínou velká kamarádka – za což ji ostře kritizují Spojené státy americké, které jí přestaly podporovat a tedy finančně přispívat. Podle interních dokumentů a výpovědí však není všechno tak růžové, jak by se mohlo zdát – Čína zdržuje v poskytování relevantních informací (například dlouho po odhalení složení viru tuto informaci nevypustila) a s WHO příliš nespolupracuje.

Více si můžete přečíst zde.

#2 Jste doma? A můžu to vidět?

Když vám v Moskvě vyjde pozitivní test na koronavirus, jste nuceni podepsat souhlas s nainstalováním aplikace, která přes GPS sleduje, jestli neporušujete karanténu. Sledovací aplikace občas po uživatelích vyžaduje, aby odeslali fotografii potvrzující, že jsou skutečně doma, a pokud ji nepošlou, dostanou pokutu. Jenže co když chce aplikace fotky uprostřed noci? Nebo přestane fungovat? Nebo vám naúčtuje pokutu z doby, kdy jste ji ještě nepoužívali? Čert ví.

Více si můžete přečíst zde.

#3 Tomu dáme, tomu dáme, tomu ne

Ke skupině zemí (Dánsko, Francie, Belgie, Wales a Polsko; mimo EU pak Argentina), které nebudou vyplácet “koronavirovou podporu” firmám se sídly v daňových rájích se připojilo i Skotsko. 

Více zde.

https://www.investigace.cz/evropske_danove_uniky/

#4 Jak se má italská mafie?

A máme tady oblíbené okénko italské mafie: kalábrijská finanční policie zatkla 63 osob, z nichž 11 byli úředníci, a obvinila je z uplácení, podvádění při veřejných zakázkách a zneužití pravomoci. Cílem organizované skupiny napojené na mafii ‘Ndrangheta bylo ovládnout celý systém přidělování veřejných zakázek v regionu, které jsou mnohdy placené z dotací EU. 

Více zde.

#5 Bez práce nejsou miliardy

Kolegové z OCCRP popsali podvod při kterém si několik rumunských vychytralých podnikavců přišlo na miliardu dolarů. Založili si totiž firmu na dodávky bankomatů do všech zemí světa. Co ale objednatelé bankomatů nemohli vědět bylo, že do nich nainstalovali speciální zařízení, které kopírovalo data z kreditních karet a výběrčí tak velmi efektivně okrádalo. Celá série se skládá z šesti článků, videa a interaktivní části, která vás provede strukturou zločinecké organizace.

Více zde.

#6 Kutil Kim

Vzpomínáte jak se severokorejský Kim Jong Un ztratil z veřejného života a nikdo nevěděl, co s ním je? To bylo znepokojivé, protože by byla nukleární velmoc najednou bez vůdce a jen těžko lze předpokládat, co by se stalo. Nyní se Kim zase zjevuje, ale vyhrožuje, že posílí program jaderného zbrojení. USA a Jižní Korea však nemají čas si toho všímat, protože řeší spor o tom, kolik by měla Korea zaplatit za americké vojáky ve své zemi.

Bližší informace si můžete přečíst zde

#7 Bez práce nejsou ani jaderné zbraně

Americké ministerstvo spravedlnosti obvinilo ve čtvrtek 28. května 28 Severokorejců a pět Číňanů z praní špinavých peněz, které měly sloužit k financování severokorejského jaderného zbrojení, kdy prostřednictvím globálních bank přesouvali miliardy dolarů, aby se vyhnuli jaderným sankcím uvaleným na Pchjongjang. Zločinci takto od roku 2013 “zpracovali” více než 2,5 miliardy dolarů (cca 50,7 miliardy Kč).

Více zde.

#8 Dědictví, aneb vyberemestátníkasu

Vyšetřování uniklých dat ukázalo, že rodina bývalého azerbajdžánského šéfa bezpečnostních složek skrze jeho děti vlastní v Evropě ohromné majetky. Není ovšem jasné, kde na ně rodina vzala peníze – její právník tvrdí, že se jedná o dědictví od dávného předka.

Více si můžete přečíst zde.

https://www.investigace.cz/koronavirus-zlocin-vcera-dnes-a-zitra/

#9 Miláčku, a co je to top secret?

Gang působící na západě Turecka používal ženy, které za sexuální služby získávaly od zahraničních úředníků, tureckých členů vojenských služeb a dokonce zaměstnanců NATO tajné dokumenty. Podle vyšetřovatelů bylo do této operace zapojeno i pět agentů tureckých tajných služeb.

Podrobný popis případu a tajně pořízených nahrávek najdete zde.

#10 Cizí pošta se nečte

Výsledky vyšetřování kyberútoku na německé vládní složky včetně například emailové schránky Angely Merkel z roku 2015 vyšlo, že za útokem stojí Rusko. Merkel uvedla, že Rusové se tím dopustili aktu “hybridní války”. Nyní chce Německo zakázat cestování šéfovi ruských tajných služeb a několika jeho dalším agentům a zmrazit jejich účty. Kroky jsou v souladu s Evropským právem, které povoluje jednotlivým zemím vyžádat uvalení sankcí na osoby spojené s kyberútoky. 

Více o výsledcích vyšetřování si můžete přečíst zde, více o plánovaných sankcích zde.

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková