#zesvěta 12

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu.

#1 Jak se má italská mafie

Italský zákon praví, že je organizovanému zločinu možné zabavit nemovitosti, které jsou pak k dispozici na sociální účely – například neziskovým organizacím. Bohužel se mnohdy stává, že vláda pracuje pomalu a zabavené nemovitosti se tak ocitnou v meziprostoru a nikdo z nich užitek nemá. 

Více si můžete přečíst zde

‘Ndrangheta se rozhodla, že bude určovat, kdo může na jimi kontrolovaném hřbitově pohřbívat nebo stavět náhrobky a mauzolea. 10 lidí za to bylo zatčeno. 

Více zde.

#2 Zázrak se nekonal

Otevírání kostelů a jiných náboženských institucí s sebou přináší šíření koronaviru mezi věřícími. Ačkoli dodržují všechna opatření. 

Více si můžete přečíst zde.

#3 Krokodýl od Gucciho nekouše

Co mají společného Gucci, Chanel a Ralph Lauren? Nelegální obchod s kůžemi divokých zvířat. Mezi lety 2003-2013 zabavila několika světoznámým a exkluzivním značkám americká Služba pro divoká zvířata a rybolov (United States Fish and Wildlife Service) přes 5600 kůží a dalších zvířecích produktů. Nikdo ovšem netvrdí, že by tak značky činily vědomě, a od roku 2013 přestala americké vláda podobná data zveřejňovat.

Více zde.

#4 Terminátor říkal, že se vrátí

Průzkum aktivit na Twitteru z Carnegie Mellon University odhalil, že polovina účtů, které na Twitteru píšou o koronaviru jsou ovládané roboty. A mají za cíl rozsévat chaos a nepřátelství do americké společnosti. 

více zde.

#5 Moc dlouho jim to nevydrželo

OSN vyšetřuje střelbu na hranicích Severní a Jižní Koreji, které tím porušily klid zbraní, trvající asi dva a půl roku. Dosavadní výsledky ukazují, že Severní Korea vystřelila jako první a Jížní střekbu opětovala. není ovšem jasné, zda byla střelba úmyslná či ne.

Více si můžete přečíst zde.

#6 Maty nebudou co dřív

Zakladatel moderního čínského gamblingu, Stanley Ho, zemřel ve věku 98 let. V autonomním městském státě Macao, kde si založil své hráčské impérium. Ho byl během svého života několikrát obviněn z vazeb na organizovaný zločin.

Více zde

https://www.investigace.cz/koronavirus-zlocin-vcera-dnes-a-zitra/

#7 Prales, neprales, hlavně že bude kudy jezdit

Brazilský prezident Jair Bolsonaro obnovil plány na stavbu asi 1000 kilometrů dálnice. samo o sobě by to bylo v pořádku, kdyby stavba neměla vést přes panenské pralesy a území obývaná domorodci.

Více si můžete přečíst zde.

#8  Legalizace marihuany zachrání ekonomiku

Specialista na obchod s marihuanou pro Forbes rozebral, proč by bylo východiskem z krize konopí zlegalizovat – podobně jako ukončení prohibice pomohlo při Velké hospodářské krizi. 

#9 Pašeráci zabijáci

 Ve Francii a Belgii bylo zatčeno 26 osob podezřelých z pašování lidí. Zatčení má souvislost s loňským úmrtím 36 vietnamských migrantů, kteří byli nalezeni v nákladovém prostoru auta, kde zemřeli na následky přehřátí a nedostatku kyslíku. Před měsícem se řidič nákladního vozidla k vině před soudem přiznal.

Více zde.

#10 To jsou stará data, ta nikoho nezajímají

Náhodný test odhalil obrovský únik dat z Evropského parlamentu. Týkala se převážně zvolených úředníků a jiných zaměstnanců instituce, tedy jde o osobní, citlivé údaje, popisy práce. Podle vyšetřovatelů byla data přístupná dlouhou dobu a byla součástí systému provozovaného Evropskou lidovou stranou (European People’s Party), největší stranou v parlamentu. Zástupci strany tvrdí, že data jsou zastaralá a nikoho neohrožují.

Více si můžete přečíst zde.

#11 Snazší léčba v USA

Drogově závislí mají během koronavirové pandemie těžší život, například kvůli tomu, že nemohou vycházet z domu, nebo kvůli uzavřeným hranicím, přes které se nedostanou drogy. USA se rozhodly vyjít jim vstříc – závislí nyní mohou nastoupit na léčení online a léky pomáhající odvykání (například metadon) jim budou doručeny domů. 

Více zde.

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková