Vysoce postavený důstojník kanadské policie čelí obvinění ze špionáže. Pracoval i na odhalování Magnitského schématu

Kanadské úřady zadržely vysoce postaveného příslušníka rozvědky kvůli podezření, že předával utajené informace blíže nespecifikovaným „zahraničním stranám“. Informovalo o tom Rádio Svobodná Evropa. Podezření se týká šéfa sekce vyšetřování Kanadské jízdní policie Camerona Jaye Ortise.

Podle obžaloby Ortis shromažďoval, přechovával a zpracovával utajované informace za účelem jejich předávání zahraničním entitám.

„O zatčení vím a úřady berou celou záležitost extrémně vážně,“ uvedl podle serveru Radio-Canada tamní premiér Justin Trudeau. Blíže se ale ke kauze vyjádřit odmítl.

Torontský deník Globe and Mail informoval o tom, že jedním z případů, jímž se Ortis zabýval, byla taktéž kauza rozsáhlého korupčního skandálu v Rusku, jehož podrobnosti jako první odhalil právník Sergej Magnitskij. Ortis konkrétně vyšetřoval, zda finanční prostředky zpronevěřené v rámci Magnitského schématu putovaly také přes kanadský finanční trh. 

Magnitského zadržely ruské úřady v roce 2008 poté, co na rozsáhlou korupční aféru upozornil. Po necelém roce vazby Magnitskij kvůli rapidně se zhoršujícímu zdravotnímu stavu nakonec zemřel. Okolnosti jeho smrti zůstávají dodnes nevyjasněné.

Rusko porušilo Magnitského práva a ohrozilo ho na životě, rozhodl soud pro lidská práva

K případu obvinění šéfa policejní rozvědky se na Twitteru vyjádřil i Bill Browder, ředitel firmy Hermitage Capital, pro níž Magnitskij pracoval. Podle něj je skutečnost, že vysoce postavený policista předával citlivé informace cizímu státu, „neuvěřitelná“. Upozornil také na to, že k těmto záležitostem mělo docházet ve Švýcarsku.

Ortis měl v posledních měsících dohlížet na vyšetřování případu týkajícího se vytunelování  230 milionů dolarů z Browderova investičního fondu. Podle Svobodné Evropy ale není jasné, zda se tento konkrétní případ přímo vztahuje i ke kauze Magnitskij.

Ředitelka ottawské kanceláře televizního kanálu Global News Mercedes Stephenson prohlásila, že Ortis měl přístup k informacím o „totožnostech kanadských policistů v utajení a kanadských tajných agentů doma i v zahraničí“. Podle ní jsou na místě „vážné obavy, zda identita některých z nich nebyla už prozrazena“.

Na to, že měl Ortis poskytovat utajené informace třetí straně, upozornila kanadské úřady rozvědka Spojených států. 

„Pokud by se tomuto člověku podařilo informace předat, šlo by o jeden z nejhorších případů špionáže v kanadské historii,“ uvedla pro Global News expertka na národní bezpečnost z Carleton University v Ottawě Stephanie Carvin.

Cameron Ortis vystudoval mezinárodní vztahy na Univerzitě v Britské Kolumbii. Bývalý velitel kanadské jízdní policie Bob Paulson ho považoval za svého nejdůležitějšího poradce na problematiku národní bezpečnosti a citlivých kauz. Ortis byl také jediným civilistou, kterému se kdy podařilo stát se ředitelem rozvědky. Kromě toho působil dvanáct let jako poradce vlády. 

Jako expert se rovněž zabýval i somálskou teroristickou organizací Al Šabáb, v níž se pohybuje řada kanadských extremistů. 

Pokud soud Ortisovi dokáže vinu ve všech bodech obžaloby, hrozí policistovi až 37 let za mřížemi.

Autor článku: Marek Martinovský
Autor ilustrační fotografie: Vladvictoria/Pixabay
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.