Vyšetřování na slovenském konzulátu v Petrohradě kvůli vraždě Gruzínce

Slovenský generální konzulát v Petrohradě minulé léto vystavil evropské vízum ruskému státnímu příslušníkovi, který se zřejmě podílel na vraždě gruzínského občana v Berlíně. Slovenský ministr zahraničních věcí Ivan Korčok proto vysílá do Petrohradu vyšetřovatele, uvedl deník SME.

Slovenský konzulát v Petrohradě loni v létě udělil ruskému občanu roční vízum, umožňující volný pohyb po zemích schengenského prostoru. Muž jménem Roman Davydov, údajně stavební inženýr žijící na adrese Bogatirskij prospekt 32 v Petrohradu, konzulátu řekl, že cestuje jako turista do Bratislavy a vízum potřebuje ihned, protože odlétá do Vídně již další den. Pod tímto jménem na dané adrese ale takový člověk nežije a pravděpodobně vůbec neexistuje. Navíc do Schengenu nevstoupil přes Vídeň, ale přes Bělorusko a Polsko, kudy se o čtyři dny později zase vrátil.

Roman Davydov se podle německé prokuratury minulý srpen v Berlíně podílel na vraždě Zelimchana Changošviliho, který po tom, co se ho dvakrát pokusili zabít, utekl z Gruzie. V Německu čekal na vyřízení žádosti o azyl. Changošvili sloužil v řadách separatistů, bojujících proti moskevské vládě za druhé čečenské války. Po válce spolupracoval s čečenskými separatisty a angažoval se v rekrutování a vyzbrojování dobrovolníků, kteří bojovali proti ruským silám během invaze do Gruzie. Ihned po jeho vraždě vyšetřovatelé podezřívali angažovanost Ruska. O vraždě psala investigace.cz.

„Považujeme to za závažnou věc. Jde o bezpečnost nejen naši, ale i celé Evropy,“ uvedl Korčok pro slovenský deník SME. Ministr nyní do Petrohradu vysílá vyšetřovací skupinu. Vyšetřování konzulátu má odhalit, zda šlo o selhání slovenských diplomatů, nebo zda účelně spolupracovali s ruskými orgány – tuto verzi ministr zatím odmítá. 

Autorka článku: Zuzana Šotová
Autor úvodní grafiky: Flickr CC