Vyšetřování investigativních novinářů končí u Soudního dvora EU

Případ možného zneužívání příspěvků na financování kanceláří pro europoslance, kterým se v posledních letech zabývali investigativní novináři z celé Evropské unie (České centrum pro investigativní žurnalistiku nevyjímaje), se nakonec dostane až před Soudní dvůr Evropské unie. Slyšení bude oproti všem zvyklostem veřejné a bude se konat ve čtvrtek 19. října v 9:30 (vy jej můžete sledovat zde).

Každý europoslanec dostává od Evropského parlamentu přes 4 300 euro měsíčně na financování své kanceláře. Nikdo však již nehlídá, jestli jsou peníze použity správně a opravdu pro svůj účel, a příspěvek se tak stává snadno zneužitelným (více informací o tomto případu naleznete ZDE). V roce 2015 skupina téměř 50 novinářů ze všech členských zemí Evropské unie požádala Evropský parlament o přístup k dokumentům, které by dokládaly, jak europoslanci utrácejí tyto peníze. Přístup k dokumentům byl i přes rozpor se zákonem o svobodném přístupu k informacím odmítnut, a tak novináři podali žalobu k Evropském soudnímu dvoru.

„Celá iniciativa je podporována Evropskou federací novinářů,“ říká Mogens Blicher Bjerregar, ředitelka této organizace. Dodává, že je to proto, že „akce žádá větší transparentnost a odpovědnost a je realizována na podporu práva na svobodný přístup k informacím v oblasti daní, která si zaslouží naši největší pozornost“. Jestli se svého práva dočkáme, se dozvíme již ve čtvrtek.