databoutique

V posledních čtyřech měsících lidé na Facebooku nejčastěji sdíleli článek z Forum24 „Andrej Babiš ml. říká v rozhovoru: Můj otec byl vždy falešný a zlý. Choval se jako primitiv“. Rozhovory s Babišem mladším byly mezi deseti nejsdílenějšími články hned čtyřikrát. V první desítce najdeme také dva články o Janu Hamáčkovi a jeho údajné výměně Sputniku za Vrbětice. Dvakrát bodovali i Piráti, například díky komentáři v Echo24 „Piráti jako KSČ 21. století: daň ze vzduchu, vyhazov za názory, zákazy aut i kotlů“. 

Do sněmovních voleb zbývají necelé dva měsíce a horká fáze kampaně nás teprve čeká. Přesto je zajímavé zjistit, jaké články o stranách a politicích momentálně na sociálních sítích rezonují. Právě sociální sítě jsou totiž podle Reuters Digital Report zdrojem zpráv o dění v Česku téměř pro polovinu dospělé internetové populace. Více než 30 % z nich sdílí na různých online kanálech zpravodajství. A více než 40 % říká, že je pro ně zdrojem zpráv sociální síť Facebook. Pro úspěšnou volební kampaň tak hraje významnou roli obraz, který vytvářejí média kolem stran a jejich lídrů právě v prostředí sociálních sítí, zejména na Facebooku.

V naší analýze se proto zabýváme nejsdílenějšími články z českých médií na Facebooku. Konkrétně takovými, jež měly v titulku název strany, která má velkou šanci projít do parlamentu, případně jméno jejího lídra. Celkem jsme takových článků ve službě BuzzSumo v časovém období od 1. 5. 2021 až do 14. 8. 2021 našli 4 808, a to z více než 300 zdrojů. Na první pohled to vypadá, že zdroje jsou pestré. Ve skutečnosti ale více než polovina (2 637) těchto článků pochází z deseti webů:

Dále jsme pro vás vybrali 50 článků nejvíce sdílených na Facebooku, abyste si mohli udělat malou retrospektivu a také výlet mimo svou běžnou bublinu. K těmto textům jsme připravili i krátký komentář. Články jsou řazeny chronologicky.

Lidé nejčastěji sdíleli (4 722krát) text Forum 24 Andrej Babiš ml. říká v rozhovoru: Můj otec byl vždy falešný a zlý. Choval se jako primitiv. Ostatně rozhovory s Andrejem Babišem mladším, v nichž varuje před politikou svého otce, se mezi deseti nejvíce sdílenými články objevily hned čtyřikrát.

V první desítce najdeme také dva články věnované Janu Hamáčkovi a kauze údajné výměny Sputniku za Vrbětice. Článek Svědectví: Hamáček chtěl v Moskvě vyměnit Vrbětice za milion Sputniků se dokonce umístil na druhém místě se 4 518 sdíleními. Tento článek také výrazně bodoval na Twitteru, kde získal 1 400 sdílení.

Dvěma články bodovali i Piráti spolu se Starosty, a to textem čtenáře Ondřeje Tůmy pro Echo 24 Piráti jako KSČ 21. století: daň ze vzduchu, vyhazov za názory, zákazy aut i kotlů a komentářem Lukáše Kovandy pro iDNES.cz Past na voliče. Koalice Pirátů a STAN chce lidem zdanit úspory.

Dvě místa patří i Robertu Šlachtovi, byť se o jedno musel poděli s Andreje Babišem (Děti na noc do školky a sestry do práce, navrhuje Šlachta a Potvrzeno: Pro Šlachtu pracují experti Babišova ANO). 

To, že lidé nejčastěji sdílejí články o premiéru Babišovi, Pirátech a s jistým odstupem i o předsedovi ČSSD Hamáčkovi, hlavně o kauze Vrbětice, lze sledovat i na dalších hojně sdílených textech. Pokud se podíváme na padesát nejvíce sdílených článků v naší vizualizaci, uvidíme, že třicet jich má jako jednoho z aktérů Andreje Babiše či hnutí ANO a rozhodně neplatí, že by se jednalo jen o články negativní, jakými jsou například rozhovory s Andrejem Babišem mladším (například Andrej Babiš: Žádné PR si na tornádu nedělám). V jedenácti textech pak najdeme v titulcích jako aktéry Piráty či Ivana Bartoše (například „Zrada.“ Jeden řádek a Piráti řekli vše: Co plánují s námi v EU. Vážné). Teprve na třetím místě se s velkým odstupem objevuje Jan Hamáček se čtyřmi články, všechny jsou věnovány okolnostem kauzy Vrbětice (Schůzka na vnitru: Přivezu Sputniky a zachráním ČSSD, říkal Hamáček) a jejím dopadům na život ministra vnitra (Děti se mě ptají, jestli půjdu do vězení. Zhroutil se mi svět, říká Hamáček).

Pokud se podíváme na první padesátku z pohledu zastoupených médií, nejúspěšnější je web Seznam Zprávy s 12 články a CNN Prima News s 9 texty. Zatímco Seznam Zprávy věnovaly svou pozornost především Andreji Babišovi a Janu Hamáčkovi, texty na CNN Prima News se naopak zaměřují hlavně na Andreje Babiše a Piráty. Jsou mezi nimi texty Piráti a ČSSD brojí proti střední třídě. Komentář a Ivan Bartoš: S muslimskou Evropou nemám problém. Za zmínku stojí i fakt, že mezi padesáti nejsdílejnějšími články se objevil i text z konspiračního serveru Aeronet Andrej Babiš napsal Lubomíru Volnému dopis a odpověděl mu na interpelační otázky položené na základě podnětu z článku Aeronetu, kde jsme se ptali na certifikáty a registrace špejlí pro české školáky! Podle všeho tak konspirační servery mohou v určitých případech získat sdílení na úrovni velkých mainstreamových serverů.

Autor textu: Josef Šlerka, datový analytik a spolupracovník redakce investigace.cz
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.