Viktorija Nikolajeva je od roku 2016 poslankyní Státní dumy za Jednotné Rusko. Její mladší bratr Vladimir Nikolajev byl v letech 2001 až 2004 zástupcem zákonodárného sboru v Přímořském kraji, v letech 2004 až 2007 starostou města Vladivostok. Poté, co byl v roce 2007 prohlášen vinným ze zneužití pravomoci veřejného činitele a odsouzen ke 4,5 letům vězení, Nikolajev uprchl do zahraničí a jeho jméno se tak ocitlo na mezinárodním seznamu hledaných osob Interpolu.

V roce 2013 byl z tohoto seznamu ale odstraněn a do Ruska se vrátil v říjnu 2016. O Nikolajevovi je známo, že byl dlouhodobě spjat s organizovaným zločinem, kde vystupoval pod přezdívkou „Medvídek Pú“. V době jeho útěku do zahraničí spravovala Nikolajevův majetek jeho neteř Jevgenija Zabelina, dcera poslankyně Nikolajevy.

Nejde přitom o její jedinou zkušenost z řízení rodinných podniků. Od roku 2011 byla Jevgenija v čele více než desítky přímořských i zahraničních firem. Jednou z nich je i česká firma Nikolaska, s. r. o., kterou založila spolu s matkou v roce 2009. Čím se tato firma ruské poslankyně a její dcery v Česku zabývala, není podle otevřených zdrojů možné zjistit.

Aktuální informace o zařazení osoby na mezinárodní sankční seznamy a do databází politicky exponovaných osob najdete zde.

Autorka textu: Kristina Vejnbender
Zdroj úvodní fotografie: duma.gov.ru

Medailonek vznikl v rámci projektu KremRule, jehož cílem je zpřehlednit a katalogizovat majetky ruských oligarchů a klíčových spolupracovníků prezidenta Vladimira Putina v Česku. Jde o lidi, kteří z velké části drží Putina při moci, slouží jako prostředníci pro jeho soukromé investice nebo drží strategické pozice v silových složkách a tajných službách. Pokud se chcete podílet na dalším mapování majetku ruských oligarchů v Čechách, podpořte nás. Jakákoliv částka nám velmi pomůže. Děkujeme.