Zdroj: https://flic.kr/p/9xSTCc

Jakým způsobem dochází k pašování lidí do Evropské unie? Příkladem může být nedávno rozpletený případ sítě organizovaného zločinu.

Ta byla tvořena 77 osobami, které pocházeli i z České republiky, dále ze Slovenska, Srbska, Kosova, Bosny a Hercegoviny a Makedonie. Zásah policistů Europolu a jednotlivých zemí 24. března 2015 byl prvním hmatatelným výsledkem Operace FALKO iniciované Maďarskem, která byla součástí akčního plánu EMPACT 2015.

Kriminální síť organizovala nelegální vstup do EU ze Srbska, kde byli cizinci prvně propašováni do Maďarska mimo hraniční přechody překročením tzv. „zelené hranice“. Po příjezdu do Maďarska přešli migranti pod kontrolu další buňky stejné kriminální sítě. V mnoha případech si před dalším pašováním do konečných destinací ve Švýcarsku, Itálii, Německu nebo Francii migranti zažádali v Maďarsku o azyl.

Na svých cestách skrze Evropu byly tyto osoby pašovány ve vozidlech projíždějících Slovenskem, Českou republikou, Německem a Rakouskem. Zprostředkovatelům platily jak pomocí převodů přes Western Union nebo MoneyGram, tak hotovostí. Organizátoři si za převezení do Francie účtovali kolem 2800 eur na osobu nebo 7000 eur za celou rodinu.

Oběti končí v nevěstincích i nehtových studiích

V Evropě také operují i čínské kriminální sítě, které se spolupodílejí na pašování a následném sexuálním a pracovním vykořisťování v evropských státech. Dokazují to zásahy policie napříč Evropou z 16. a 18. března, při kterých bylo zatčeno 26 osob, převážně mužů a žen z Číny. Během operace byly zkontrolovány restaurace a místa spojená s prostitucí v Rakousku, na Kypru, ve Slovinsku a Švýcarsku. Dále probíhaly intenzivní kontroly na hlavních mezinárodních letištích, která byla označena za možné tranzitní body nebo destinace obětí obchodu s lidmi z Číny.

Celkově se akce zúčastnilo 455 policejních příslušníků. Vyšetřování zatím poukazují na existenci organizovaných zločineckých skupin z Číny, které jsou vysoce propojeny a zahrnují vykořisťovatele, zprostředkovatele, prodané ženy (které jsou dále předány za účelem nucené prostituce nebo nucené práce), firmy založené za účelem praní špinavých peněz a osoby zabývající se falšováním cestovních dokumentů a víz.

Schéma obchodu s lidmi vypadá tak, že po tom, co jsou oběti naverbovány ve svých domovských zemích, jsou prodány do Evropy a poslány pracovat do nevěstinců, masážních salonů, nehtových studií nebo restaurací. To je umožněno prostřednictvím zfalšovaných osobních dokladů. Odhalení komplikuje fakt, že čínské kriminální skupiny používají specifický modus operandi, který je charakteristický vysokou přeshraniční aktivitu. V tomto kontextu hraje zvýšený počet policejních prověrek důležitou roli v identifikaci obětí obchodu s lidmi a odhalování dříve nezaznamenaných zločinů.