Tenisový mečbol španělské policie

V každém sportu o výsledku rozhodují hlavně schopnosti a připravenost hráčů, použitá taktika a někdy, jak často říkají samotní sportovci, i „trocha toho štěstíčka“.  Problém však nastává, když do skóre začne zasahovat kromě hráčů, trenérů a rozhodčích i někdo další. Jeden takový případ v současnosti řeší ve Španělsku. Tamní Guardia Civil (četnictvo) rozbila arménskou zločineckou organizaci, která ovlivňovala profesionální tenisové zápasy. Celkem bylo zatčeno patnáct osob, včetně vůdců této organizace, dalších osmašedesát je vyšetřováno. Mezi nimi je i dvacet osm profesionálních tenistů, z nichž jeden se dokonce zúčastnil i posledního US Open (jeden ze čtyř největších a nejprestižnějších tenisových turnajů světa), jeho identitu však místní úřady nezveřejnily.

Vyšetřování začalo už v roce 2017, kdy Tennis Integrity Unit, organizace pro vyšetřování korupce v tenisu, pojala podezření, že v turnajích ATP Challenger Tour a ITF Future (turnaje 2. a 3. nejvyšší kategorie mužského tenisu) dochází k domlouvání výsledků zápasů. Podezřelí upláceli hráče, aby zaručili předem smluvené skóre, a používali tisíce různých identit, když na tyto zápasy vsázeli peníze. Jakmile byli hráči podplacení, šli se členové arménské sítě podívat na zápas, aby měli jistotu, že tenisté dodrží, co slíbili, a mohli tak zbytku skupiny potvrdit, že lze podávat sázky na národní i mezinárodní úrovni. Podle Europolu bylo tímto způsobem zmanipulováno přes 97 zápasů.

V den policejního zátahu ve Španělsku provedli jedenáct domovních prohlídek, při nichž bylo zabaveno 167 tisíc eur v hotovosti (cca 4 275 000 korun), brokovnice, přes padesát elektronických zařízení, kreditní karty, pět luxusních vozidel a dokumenty týkající se celé kauzy. Také bylo zmrazeno více než čtyřicet bankovních účtů.

Český tenisový svaz v České republice žádnou podobnou manipulaci zápasů neeviduje. Podle sportovního ředitele ČTS Jaroslava Balaše by takový případ ani neměl být možný, neboť svaz je členem Mezinárodní tenisové federace ITF, která oba nižší lokální turnaje (Challenger i Future) zastřešuje a důkladně hlídá. Jak ale ukázala španělská policie, arménský gang neuhlídala.

Autor článku: Lukáš Nechvátal

Autor úvodní fotografie: video Europolu

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.