Szabó se překvapivě přiznal k dalším třem vraždám

Spoluvykonavatel vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové se před Specializovaným soudem v Pezinku nečekaně přiznal k objednávce dalších tří vražd, k jejichž spáchání měl dát pokyn Marian Kočner. Posledně jmenovaný i jeho zprostředkovatelka Alena Zsuzsová se k obžalobě odmítli vyjádřit. Soud rovněž vyloučil Zlatu Kušnírovou ze zbytku procesu, neboť objednávka na vraždu její dcery nebyla nikdy zadána. 

Ve čtvrtek se opět otevřel soud v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Po té, co se loňského června slovenský Nejvyšší soud neztotožnil s osvobozujícím rozsudkem pro obviněné Mariana Kočnera a Alena Zsuzsovou, případ vrátil Specializovanému soudu v Pezinku. Prokurátor ale objednávku vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové spojil s přípravou vražd dalších tří lidí – Maroše Žilinky, Petra Šufliarskeho a Daniele Lipšice, které Kočner rovněž požadoval. Soudní proces začal na konci února, kvůli námitkám vůči zaujatosti předchozí soudkyně Pamely Záleské tehdy trval pouze pár desítek minut.

Nové rokování v Pezinku tak bylo zahájeno až na Zelený čtvrtek, a to čtením obžalob pěti obviněných – Mariana Kočnera, Aleny Zsuzsové, Tomáše Szabóa, Darka Dragiče a Dušana Kracinu. Poškozenými jsou prokurátoři Maroš Žilinka, Peter Šufliarsky a Daniel Lipšic, a také rodiny Kuciakových a Kušnírových. Z případu byla vyloučena matka zavražděné Martiny, Zlata Kušnírové, jelikož pachatele tohoto činu tribunál již odsoudil a nyní se zabývá pouze objednavatelem. Podle soudu nebyla objednávka vraždy Martiny Kušnírové nikdy zadána.

Kvůli námitkám ze strany obhajoby se změnil i soudní senát. Nadále mu bude předsedat Ružena Sabová, která byla předsedkyní i při projednávání vraždy Kuciaka a Kušnírové. Přísedícími soudci jsou Rastislav Stieranka a Jozef Pikna. Změnili se i prokurátoři. Stát bude nově zastupovat Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš.

Szabó překvapil 

Po přečtení obžaloby se zcela nečekaně k vině přiznal Tomáš Szabó. Ten je už pravomocně odsouzen za vraždu Kuciaka a Kušnírové na 25 let. Jelikož se měl podle prokuratury aktivně podílet na dalších třech vraždách, hrozilo mu doživotí. 

Prokurátor Matúš Harkabus novinářům během přestávky řekl, že Szabóovo přiznání nečekali, protože v přípravném řízení tomu nic nenasvědčovalo a odmítl vypovídat. Szabó se sice přiznal, ale využil právo nevypovídat. Jeho advokátka Iveta Kochanská podle aktuality.sk potvrdila, že spolupráci s vyšetřovateli ještě zvažují.

Další obvinění po přečtení obžaloby odmítli jak obvinění, tak i možnost vypovídat. Všichni kromě Szabóa potvrdili, že se budou vyjadřovat pouze k jednotlivým důkazům, ne k celé obžalobě. 

Kdo jsou zbylí obvinění?

Kromě Mariana Kočnera, jenž měl být posledním článkem a tedy objednatelem vražd, a Aleny Zsuzsové, která měla vraždy zpostředkovat, prokurátoři obvinili Tomáše Szabóa, Darka Dragiće a Dušana Kracinu.

Srb Dragić měl být na obhlídce města, kde bydlel tehdejší prokurátor Maroš Žilinka s rodinou. Dragić popřel, že Žilinku zná a na místech, o nichž se mluví v obžalobě, prý nikdy nebyl. 

Obžalovaný Kracina sice připustil, že od Zoltána Andruskóa občas přijal několik set eur, zároveň však prohlásil, že pro něj nechtěl nic dělat. Jednou si měl vzít přes 10 tisíc eur, údajně ale dostal strach a peníze vrátil, protože s vraždou nechtěl mít nic společného. Kracina měl také informace, že objednávka vraždy prokurátora Žilinky přišla od Kočnera prostřednictvím Zsuzsové.

Z obžaloby vyplývá, že likvidace Daniela Lipšice měla stát 200 tisíc eur a Petra Šufliarského 130 tisíc eur. Nikdo z poškozených, včetně rodičů Jána a Martiny, se čtvrtečního soudního jednání nezúčastnil.

Další jednání je naplánováno na 3. května 2022, soud bude vyslýchat poškozené, tedy státního zástupce Žilinku, Lipšice, Šufliarského a Andruskóa. Na konci dnešního jednání Specializovaný trestní soud ještě rozhodoval o žádosti Dušana Kraciny o propuštění z vazby, kterou zamítl.

Autorka textu: Eva Kubániová
Autorka úvodní fotografie: Branislav Wáclav / aktuality.sk
Tento text vznikl díky podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podporujte naši práci.