Obří proces s italskou mafií? ’Ndranghetu to nezmění, myslí si expertka Anna Sergi

Proces proti mafiánské skupině Ndrangheta probíhal ve speciálně zabezpečeném bunkru / Zdroj: Profimedia

V druhé polovině listopadu padly rozsudky v italském případu Rinascita Scott. Šlo o obrovský soudní proces se stovkami lidí obviněných z členství či spolupráce s kalábrijskou mafií ’Ndrangheta. Případ začal před více než třemi lety. Média spekulují, zda bude vyvrcholení jednoho z největších mafiánských procesů v historii Itálie silným úderem pro fungování ’Ndranghety. Expertka Anna Sergi z University of Essex v rozhovoru pro investigaci.cz naznačuje, že si to nemyslí, neboť celá věc je komplikovanější.

Proces s lidmi napojenými na italskou mafii ’Ndrangheta vyvrcholil 20. listopadu. Prokurátoři odsoudili celkem 322 obžalovaných z trestných činů obchodování s drogami a zbraněmi, vydírání nebo spolčení s mafií. Dva přední členové ’Ndranghety dostali nejvyšší trest 30 let odnětí svobody. Někteří obžalovaní byli naopak zproštěni viny. Proces, označovaný i jako Rinascita Scott, probíhal ve speciálním bunkru s vysokým stupněm zabezpečení ve městě Lamezia Terme na jihu Itálie.

Anna Sergi

Profesorka kriminalistiky Anna Sergi působí na University of Essex, kde od září 2015 přednáší kriminologii. Ve svém výzkumu se zaměřuje na organizovaný zločin a komparativní trestní justici, konkrétně pak na italskou mafii i na strategie policie v boji proti organizovanému zločinu.

’Ndrangheta vznikla v chudém jihoitalském regionu Kalábrie. Jde o jednu z nejnebezpečnějších kriminálních organizací na světě, která kontroluje až 80 % evropského trhu s kokainem. Podle odhadů publikovaných na webových stránkách BBC měla skupina roční obrat okolo 60 miliard dolarů (přibližně 1,336 bilionů korun).

Poslední podobně obrovský proces dotýkající se velkého množství obžalovaných proběhl v Itálii před více než třiceti lety, s ’Ndranghetou ovšem nesouvisel. V roce 1986 v Palermu soudili 475 údajných členů sicilské mafie, spojených se skupinou Cosa Nostra. Výsledkem bylo víc než 300 odsouzení a 19 doživotních trestů.

Profesorka Anna Sergi / Zdroj: Archiv Anny Sergi

Změní podle vás proces Rinascita Scott fungování ’Ndranghety či jiných organizovaných kriminálních skupin nebo přístup italských úřadů k mafii jako takové?

Nezmění ani ’Ndranghetu, ani jinou mafii. Neukázal se tu žádný nový přístup k antimafiánským zákonům. Vlastně jde vždy o tentýž přístup, tedy pokusit se poskytnout co nejúplnější obraz daného území, kde mafie operuje, v tomto případě v provincii Vibo Valentia. Podle toho je pak celý proces vystavěný. Ten v Lamezia Terme byl alespoň v něčem podstatný, když jako svědci začali vystupovat i tamní obyvatelé, což je dobrá věc (v procesu promlouvali bývalí členové mafie a příslušníci klanů, takzvaní „pentiti“, pozn. red.). Kromě toho se ale neudálo nic nového.

Do jakých skupin patří lidé obvinění a odsouzení v tomto procesu? Jde o bílé límečky, příbuzné, politiky, místní zastupitele?

Proces se týká pouze klanů z provincie Vibo Valentia v Kalábrii. ’Ndrangheta operuje i v jiných oblastech Kalábrie a jednotlivé klany jsou mezi sebou víceméně propojené. V tomto případě se snažily vytvořit novou strukturu, která by jim umožnila lepší spolupráci. Šlo o vznikající klany, o jejich vnitřní boje a spojenectví. Jak tomu v italských mafiánských procesech bývá, mezi obviněnými byly i bílé límečky, včetně bývalých politiků a členů tajných služeb nebo příslušníků policie.

Soud nám toho mnoho nového o ’Ndranghetě neukázal, o plánech mafie se už vědělo. To, co jsme neznali, byl konkrétní scénář jejich chystaných aktivit, díky čemuž se nám teď odhalily jejich struktury, spojenectví a konflikty v ucelenější podobě. Navíc jde teprve o první stupeň, v italském trestním systému je možné se odvolat, takže proces může být v odvolací fázi zcela zvrácen.

Můžete podrobněji přiblížit, jak vypadá vnitřní struktura ’Ndranghety?

Italský region Vibo Valentia / Zdroj: Wikimedia Commons

Hlavními jednotkami této mafie jsou klany, členské rodiny, což jsou její základní a nejsilnější stavební prvky. Přestože existují jakési koordinační vyšší struktury, klany jsou stále autonomní. Existují rovněž takzvané „locale“ neboli místa, kde se koordinují klany z určitého území, tady působí dva druhy skupin, hlavní a minoritní. V jejich rámci funguje ještě systém udělování hodností členům. Minoritní skupina má nižší hodnocení, což ovlivňuje i zaměstnání jednotlivých příslušníků. V hlavní skupině je několik hodností, z nichž jsou ovšem vyloučeny ženy, byť i ty mají v tomto systému svou roli. Osoby zastávající některé pozice umožňují koordinaci mezi členy a také komunikují s lidmi u moci, třeba s politiky a policií. Někteří lidé v hlavní skupině pak jednají i s jinými strukturami, třeba na regionální úrovni.

Čím je ’Ndrangheta specifická v porovnání s ostatními italskými mafiemi?

Mafie jsou velmi proměnlivé a ty italské mají svůj specifický vývoj. ’Ndrangheta má mnoho společného s ostatními skupinami, dokonce s nimi v některých sférách také spolupracuje, včetně obchodu s drogami, zbraněmi a lidmi, ale i v oblastech korupce nebo praní špinavých peněz. ’Ndrangheta se od ostatních skupin naopak liší svou strukturou, která je horizontální a umožňuje flexibilitu napříč členskými rodinami a klany.

Jaký vliv má podle vás ’Ndrangheta v Itálii či v Evropě? Změní to nějak proces v Lamezia Terme?

Na to nemůžu jednoduše odpovědět, protože pozici ’Ndranghety v posledních deseti letech je velmi složité stručně vysvětlit. Její vliv roste v oblasti obchodu s drogami, místní korupce a v několika dalších sférách souvisejících s nelegálními trhy. To ale nemá s justičním procesem v Lamezia Terme nic společného, ten se týkal konkrétní provincie a určitých klanů, ne celé ’Ndranghety.

Rozsudky v případu Rinascita Scott nebudou mít žádný evropský dopad. Jak už jsem říkala, zaměření celého procesu jako takového bylo do značné míry regionální, na úrovni konkrétních italských provincií. Neexistuje žádná přímá souvislost mezi tímto procesem a mezinárodním dosahem ’Ndranghety.

Jsou podle vás italské antimafiánské zákony dobře sepsané? Mají nějaké nedostatky?

Protimafiánská legislativa cílí hlavně na kořeny organizovaného zločinu. Zákon se často zaměřuje na mafiány v nižším postavení uvnitř hierarchie dané kriminální skupiny. Legislativa má někdy tendence předpokládat, že lidé automaticky patří k mafii jen proto, že žijí v určitých regionech. Tím ale vzniká prostor pro velkou zaujatost i porušování lidských práv na spravedlivý proces, což se právě týkalo i soudu v Lamezia Terme.

Italské orgány vyšetřují mafii účinně, problém vzniká jinde, přesněji řečeno po samotném vyšetřování – co se děje pak, tedy stíhání, rekonstrukce případů nebo prevence. To je to, co Itálii chybí.

 

Autorka textu: Mahulena Kopecká
Zdroj úvodní grafiky: Profimedia