Smrt v Jateční ulici

Pavla Holcová

Masivní krvácení za volant nepatří

S luxusním bílým SUV mercedesem bylo něco v nepořádku. V Praze Holešovicích vjel v protisměru do Jateční ulice, kde pomalu čelně narazil do stojícího nákladního auta. Řidič náklaďáku, který zrovna vykládal zboží, nechápal, co se děje. Přestože se bílý mercedes vyboural jen v malé rychlosti, řidič auta vypadal smrtelně zraněný.

Policie i záchranka na místo dorazily téměř okamžitě. Záchranáři naložili řidiče do sanitky, a zatímco ho doktor vyšetřoval, nestačil se divit. „Řidič SUV značky Mercedes utrpěl vážná zranění, která ale neodpovídala zraněním, jež by utrpěl při nehodě,“ okomentoval to později mluvčí pražské záchranky Ondřej Franěk. Řidič byl smrtelně pobodán. Tímto řidičem byl právě Rashad Gafarov. Zemřel v sanitce při převozu do nemocnice. Policie rychle překvalifikovala dopravní nehodu na vraždu a k případu se odmítá vyjadřovat s tím, že vyšetřování ještě probíhá.

Vlivní

Gafarov se narodil v Ázerbájdžánu. V Praze si otevřel první dopravní a logistickou společnost v roce 2008 a pojmenoval ji Caspian Logistic Services. Později ji přejmenoval na Tern Transport and Trading. Další společnosti následovaly: Oriental Petroleum, Sintex EU a internetový obchod se šťávou z granátového jablka CLS Cargo.

Rashad Gafarov

Největší z těchto společností je Tern Transport and Trading s pobočkami v Baku, Praze, Londýně, Dubaji, New Yorku, Petrohradě a Istanbulu. Mezi obchodní partnery patří státní ázerbájdžánský ropný gigant SOCAR nebo Gilan Holding, firma, která podle uniklých amerických diplomatických depeší patří okruhu podnikatelů kolem současného prezidenta Ázerbájdžánu Ilhama Aliyeva.

Jak Rashad Gafarov tak jeho společnosti měli stejnou pražskou adresu s dalšími vlivnými podnikateli z Ázerbájdžánu, rodinou Dilbazi. Eltay Dilbazi v Česku vystudoval a dnes je manažerem developerských projektů vlivné ázerbájdžánské rodiny Nagijevů.

Ali Nagijev je v Ázerbájdžánu zástupcem ředitele protikorupčního úřadu při Nejvyšším státním zastupitelství. Jeho synové a jejich obchodní partneři jsou vlastníky několika hotelových a developerských projektů v Praze a Mariánských Lázních v hodnotě přes miliardu korun. Více se dočtete zde.

Stovky milionů na úplatky

Mezi lety 2002 a 2013 byl Gafarov manažerem služby zákazníkům společnosti Panalpina Central Asia EC, nadnárodní logistické společnosti. Jak napsal Wall Street Journal, Panalpina je dceřinnou společností globálního ropného giganta BP (dříve British Petroleum) a údajně má na svědomí „úhrady ve výši 16 milionů dolarů offshorové firmě za služby, které nikdy neproběhly.“

Úředníci BP uznali, že si pochybení všimli, řádně ho prošetřili a nastavili nové firemní procesy tak, aby se nic podobného neopakovalo. Ve Spojených státech amerických byla v podobném případu Panalpina přímo obviněna z uplácení. „… dceřiné společnosti byly zapojeny do uplácení politiků jménem klientů z ropného byznysu.“ Odsouzena byla k pokutě.

Podle ázerbájdžánské televize Anspress TV to byl mimo jiné i nedávno zavražděný Gafarov, který na uplácení a praní peněz upozorňoval.