Smrt prominentního vězně

Koncem minulého týdne měl pohřeb bývalý slovenský policejní prezident Milan Lučanský. Ve své vazební cele spáchal 29. prosince sebevraždu. Podle vězeňské stráže se oběsil na teplákové mikině. Ve vazbě byl pro podezření z mimořádně závažných trestných činů jako braní úplatků v řádech milionů korun, zločinného spolčování a praní peněz. Přesto o něm český ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na sociální sítě napsal, že ho „ …dobře znal. Byl to čestný a svědomitý člověk, policista profesionál“. Podobně se o něm vyjádřil i český policejní prezident, který se „těšil na každé setkání s ním“.

Milan Lučanský se stal policejním prezidentem po vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Šéfování slovenské policii převzal po Tiboru Gašparovi, který je v současné době také obviněn ze závažných trestných činů. Spolu s ním skončilo ve vazbě dalších 15 vysoce postavených policistů. Někteří z nich začali spolupracovat s vyšetřovateli a ve svých výpovědích odkryli fakta o tom, že slovenská policie si založila vlastní vysoce výkonnou mafiánskou skupinu, jež byla z podstaty věci nedotknutelná.

Sebevraždě Milana Lučasnkého předcházel úraz oka, který sice sám Lučanský označil za nehodu, nicméně okolnosti tohoto úrazu spustily vlnu spekulací. Tyto spekulace se navíc staly silným nástrojem politického boje. Například bývalý slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) ve svém videu označil generála Lučanského a další obviněné policisty za politické vězně. Ve videu pak tvrdí, že je vzhledem k situaci nevyhnutelné, aby ministryně spravedlnosti Mária Kolíková (Za ľudí) odstoupila ze své funkce. 

Policajti, nebo mafiáni?

Zranění z vězení

Bývalý policejní prezident Milan Lučanský byl zadržen začátkem loňského prosince a obviněn ze zvlášť závažného zločinu přijímání úplatků. Následně byl umístěn do koluzní vazby v Prešově. Při ranní kontrole 9. prosince si tamní dozorce všiml, že má Lučanský načervenalé spodní víčko. Někdejší šéf policistů mu vysvětlil, že „to nic není, udeřil jsem se“. Zdravotní ošetření odmítl. Dozorcům pak popsal, že v noci nemohl spát, procházel se po cele, přišlápl si pantofli, zapotácel se a udeřil se o roh postele. I když Lučanský odmítl zdravotní ošetření v ústavní ambulanci, kontaktoval dozorce místní lékařku a popsal jí, co se stalo. 

Ještě ten den dopoledne ale Lučanský změnil názor. Poranění se prý zhoršilo během cvičení, a tak požádal o ošetření a převoz do nemocnice. Tam ho asi hodinu operovali. Jeho stav byl po celou dobu stabilizovaný a ošetřující lékař nehlásil žádné stopy poranění na krku, které by naznačovaly, že by mohlo jít o pokus o sebevraždu. Záznamy z nemocnice ale unikly na veřejnost.

Kujme pikle

Po sociálních sítích se tak začaly lavinovitě šířit konspirační teorie o tom, že „to nebyla náhoda“ a „Lučanský byl ve své cele zmlácen dozorci“. Slovenská ministryně spravedlnosti Mária Kolíková proto nechala ve vazební věznici v Trenčíně, kde se Lučanský zranil, provést kontrolu. 

Primář neurologického oddělení v nemocnici pro obviněné a odsouzené v Trenčíně v oficiálním úředním záznamu uvedl, že úraz Milana Lučanského je skutečně ojedinělý. Podle jeho názoru, vycházejícího z dlouholeté praxe ve vězeňském lékařství, ale k úrazu nedošlo cizím zaviněním a nezanechal „rozsáhlejší charakteristické následky na tváři obviněného“. Na otázku, zda Lučanského verzi o zakopnutí a nárazu do železné části postele považuje za reálnou, odpověděl kladně.

Na nejrůznější konspirační teorie o příčinách úrazu Lučanského upozornil i jeho advokát. 

Bývalý policejní prezident se proto rozhodl reagovat a podobné teorie vyvrátit. Svou reakci vysvětloval tím, že chtěl zastavit šíření nepravdivých informací, jež by mohly mít negativní dopad na psychický stav jeho rodiny, se kterou nebyl ve spojení. 

Sebevražda

Tak jako každý den, i 29. prosince 2020 kontrolovali dozorci celu Milana Lučanského přibližně každou půl hodinu. Podle jejich pozdějších výpovědí Lučanský ležel kolem 16:30 na posteli a na vizuální kontrolu prováděnou průzorem ve dveřích reagoval zvednutím hlavy. O přibližně deset minut později mu dozorci přinesli jídlo. Na výzvy, ať si jídlo převezme, už ale nereagoval a nehybně ležel na posteli. Dozorci proto odemkli celu, kde Lučanského našli s ústavní teplákovou bundou omotanou kolem krku a přivázanou k horní konstrukci palandy. 

Strážníci mu okamžitě uvolnili hlavu, tělo položili na podlahu, zavolali lékaře a neprodleně začali poskytovat první pomoc.

Po vyšetření přivolaný lékař konstatoval mozkovou smrt a Lučanský byl převezen do nemocnice, kde ho následující den prohlásili za mrtvého.

Důkazy nejsou důležité 

Milan Lučanský byl prominentní vězeň, který by pravděpodobně mohl detailně objasnit prorůstání mafie a policie. Jeho sebevražda proto vyvolala obrovský zájem médií i veřejnosti. Jak ve své analýze uvedla organizace Transparency International Slovensko, události kolem smrti bývalého policejního prezidenta Milana Lučanského testují serióznost standardních slovenských médií. Některé z nich vykreslují situaci nevyváženě, jiné dávají velký prostor konspiracím a zpochybňují oficiální fakta.

Zatím ničím nepotvrzené teorie o zranění a smrti Milana Lučanského začal šířit i známý bezpečnostní analytik Milan Žitný, nejvíc prostoru dostává právě v konspiračních médiích. Rozhovor poskytl slovenskému deníku Pravda, v němž emotivně popisuje, že každý, kdo tvrdí, že si Lučanský zranil oko při cvičení, lže. „Začal ho bít dozorce, který si zavolal další tři na pomoc. Ti ho brutálně kopali do obličeje a do těla. Zbili ho tak, že ho museli převézt do prešovské nemocnice. Tam to ale nebyli schopni řešit, tak ho převezli do Ružomberka. Tam ho eskorta strčila do židle, přičemž spadl a udeřil se hlavou o zem a museli mu udělat CT. A teď mi někdo bude říkat, že je to v pořádku?“ 

Lučanského vlastní tvrzení, že se nic nestalo a zranění si přivodil sám, vysvětluje Žitný obavami bývalého policejního prezidenta, aby ho neobvinili z útoku na veřejného činitele. „A najednou by bylo na světě reálné obvinění, na rozdíl od toho, kvůli kterému byl ve vazbě. Toto vše se tam opravdu reálně odehrálo,“ dodával zapáleně. Tento rozhovor již vidělo na YouTube několik set tisíc lidí. Milan Žitný svoje obvinění ale nikdy nepodložil jediným důkazem. Rozhovor navíc vyšel v deníku Pravda, o kterém se mluví jako o hlásné troubě Smeru-SD. 

Současným majitelem této trouby je bývalý český senátor Ivo Valenta. 

Chobotnice z šestého patra

Reakce slovenské vlády

Současná slovenská vláda, která si za jednu ze svých priorit stanovila obnovení důvěry občanů ve veřejné instituce, se snaží vyšetřovat okolnosti sebevraždy bývalého slovenského policejního prezidenta transparentně. Ministerstvo spravedlnosti zřídilo kontrolní komisi, která má získat a vyhodnotit všechny dostupné informace. Kromě toho zpřístupnilo materiály, jež se týkají jak úrazu oka, tak sebevraždy.

Rozběhlo se i vyšetřování, které nařídil nový generální prokurátor Maroš Žilinka, nedávno zvolený do funkce i poslanci opozice. 

Ministryně spravedlnosti Mária Kolíková potvrdila, že poslancům zpřístupnila vícero podkladů, včetně přepisů kamerových záznamů z chodeb vazební věznice. S jejím postupem ale nesouhlasil generální prokurátor Žilinka. Kromě zpřístupnění kamerových záznamů kritizoval i fakt, že ministryně už zveřejnila část dokumentů obsahujících záznamy o Lučanského vazbě a pobytu v nemocnici. Žilinka se totiž obává, že tím může dojít k maření vyšetřování. „Před veřejnost by měla předstoupit až se souhrnem informací, které nebudou vyvolávat pochybnosti. Zveřejňováním dílčích informací se jen vzbuzují další vášně, historky a příběhy,“ prohlásil generální prokurátor.

Ministryně naopak tvrdí, že o všem, co nechala zveřejnit, byl generální prokurátor informován, a nic z toho by nemělo průběh vyšetřování mařit. K dalšímu klíčovému důkazu, jímž je zdravotní dokumentace Lučanského, se však poslanci nedostanou. Rodina někdejšího policejního prezidenta nedala souhlas se zveřejněním.

„Milan Lučanský spáchal sebevraždu tak, že se oběsil na teplákové bundě. Nejzásadnější důkaz je kamerový záznam z chodby, který ukazuje, že v té době v cele nikdo jiný nebyl. Kamerový záznam z cely neexistuje, ani existovat nemůže. Zákon nedovoluje monitorovat obviněného 24 hodin, pokud nejde o disciplinární trest nebo chráněného svědka. To nebyl případ Lučanského. Bývalý policejní prezident využil pro sebevraždu moment mezi kontrolou a výdejem stravy. Šlo asi o deset minut (mezi 16:30 a 16:40). Když nereagoval na to, jak mu podávají stravu přes okénko, příslušníci ZVJS okamžitě otevřeli celu a začali ho oživovat. Kamerové záznamy z chodby mají k dispozici vyšetřovatelé i prokuratura, veřejnost je zatím neviděla. Na celé vyšetřování dohlíží generální prokurátor Maroš Žilinka, tomu důvěřuje i opozice, která ho s koalicí zvolila. Neexistuje žádný rozumný důvod pochybovat o tom, že šlo o sebevraždu,“ vyjádřila se Mária Kolíková.

Autorka textu: Nina Kodhajová
Autor úvodní grafiky: Lukáš Nechvátal
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.