Sledovaný novinář Panyi: Postavili mě na stejnou úroveň jako nebezpečného zločince

Szabolcs Panyi je jedním z pěti maďarských novinářů, kteří byli sledováni izraelským špionážním programem Pegasus. Špehování odstartovala jeho práce na kauze o Mezinárodní investiční bance, které se věnovala i investigace.cz. Varování, že může být sledován, přitom přicházela z vícero zdrojů. Jak sám přiznává, byl si jistý, že je opatrný a používá šifrovanou komunikaci. Izraelský spyware Pegasus navržený pro sledování teroristů ale dokáže prolomil i šifrování. Své zkušenosti s tím, jaké to je, stát se cílem slídění maďarské vlády, a zda o samotném příkazu věděl Viktor Orbán, nám maďarský novinář z opozičního portálu Direkt36 vylíčil v exkluzivním interview.

Szabolcs Panyi

Szabolcs Panyi vystudoval maďarský jazyk a literaturu na Univerzitě Eötvöse Loránda v Budapešti. V letech 20132018 pracoval jako redaktor a politický reportér v největším maďarském nezávislém zpravodajském webu Index.hu.

 

V roce 2017 se podílel na založení VSquare.org, přeshraniční iniciativy investigativní žurnalistiky ve visegrádském regionu. Na Arizonské státní univerzitě studoval v letech 20172018 investigativní žurnalistiku v rámci stipendia Huberta H. Humphreyho (Fulbright). Na podzim 2018 nastoupil do maďarského neziskového novinářského centra Direkt36.hu, kde se věnuje především kauzám souvisejícím s národní bezpečností a zahraniční politikou.

 

V letech 2015, 2016 a 2020 obdržel cenu Transparency-Soma, která každoročně oceňuje nejlepší maďarskou investigativní žurnalistiku. V roce 2018 byl nominován na Evropskou novinářskou cenu za článek Satan’s hand: Russian meddling behind Budapest’s metro chaos. Laureátem Evropské novinářské ceny se stal v roce 2021 za článek How Orbán played Germany, Europe’s great power.

Zveřejnili jsme článek o tom, jak různé vlády odposlouchávají mobilní telefony po celém světě. Týkalo se to padesáti zemí. Vy jste byl jednou z obětí. Proč právě vy?

Především bych rád zdůraznil, že novinářů, kteří byli identifikováni jako oběti sledování a odposlechů, bylo více než sto osmdesát. V mém případě lze mluvit o štěstí, neboť po mém sledování nenásledovalo žádné věznění ani fyzické obtěžování. Za to jsem opravdu vděčný. Četl jsem příběhy o tom, co se stalo jiným novinářům, kteří byli sledováni drastičtějšími  metodami nebo skončili ve vězení.

Už před lety jsem dostal přátelské varování, že čas od času mohu být sledován, protože se věnuji citlivým tématům a píši články, které se vládě nelíbi. Zdá se, že se na mě někdo v Maďarsku zaměřil a označil mě jako cíl pro sledování spywarem Pegasus.

Je zcela zřejmé, že se tak stalo kvůli mé novinářské práci. Existuje rovněž důkaz, že stejný sledovací program byl použit i na mého kolegu z Direkt36 Andráse Szaboa. Což znamená, že výstupy naší investigativní práce vzbudily pozornosst někoho vysoce postaveného.

Zmínil jste, že jste od svých zdrojů dostal několik přátelských varování. Víte, kdy přesně ke sledování docházelo?

Dostal jsem několik druhů varování. Koncem roku 2015 byl můj nejbližší přítel, kolega a velmi dobrý novinář dlouhodobě vydíraný maďarskými tajnými službami. Snažili se na něj najít nějakou špínu, kterou by mohli použít k vydírání. Chtěli, aby s nimi spolupracoval a prozradil své zdroje. Což odmítl a podařilo se mu nátlak ustát. To bylo v letech 2015 a 2016. Protože jsem byl jeho blízký přítel, věřím, že jsem byl také součástí tohoto sledování.

V následujících letech se vyskytly případy, kdy jsem se měl setkat například s vládním zdrojem a ten mi přes prostředníka poslal zprávu, že se nesetkáme, protože jsem sledován a on nechce být touto schůzkou kompromitován. Nebo jsem dostal přátelské varování, že bych si měl dávat pozor na svůj telefon. Dokonce se stalo, že mi můj zdroj sdělil, že maďarská vláda může hacknout i šifrované aplikace jako je Signal. Až teď skutečně vím, co tyto zprávy znamenaly. Přicházely v době, kdy jsem byl skutečně sledován pomocí softwaru Pegasus. Tehdy mi to připadalo směšné. Nevěděl jsem, jestli je to pravda, nebo zda jsou moje zdroje pouze silně paranoidní.

Vaše zdroje vás sice varovaly, ale vám nepřišlo, že by někdo mohl šifrovaný Signál prolomit? 

Ano, nejsem moc technický typ. (smích) Obdivuji lidi, kteří technologiím rozumí. To, co mi ale tito lidé říkali, bylo, že jediná možnost, jak ohrozit jakoukoliv korespondenci v šifrovaném kanálu, je hacknout koncové zařízení. A koncové zařízení měl být můj mobil, který jsem měl neustále u sebe. Neklikal jsem proto na žádné podezřelé odkazy. Teď už vím, že to nestačilo, že v případě softwaru Pegasus nemůžu pro své bezpečí vlastně udělat nic.

Všiml jste si, že jste byl v té době fyzicky sledován, nebo měl jste takový pocit?

Na začátku roku 2017 jsem pracoval na velmi citlivém tématu. Týkalo se špionáže, vraždy a odpovědnosti maďarských orgánů. Setkal jsem se s jedním zdrojem a zjistil jsem, že jsem byl sledován. V maďarštině tomu říkáme demonstrativní sledování. Je to druh sledování, kdy chtějí, abyste věděli, že jste sledován, a dávají vám tak znamení, že si máte dávat pozor na informace, které chcete použít.

Vzpomínám si na toto střetnutí velmi dobře. Vracel jsem se vlakem do Budapešti ze schůzky s jedním zdrojem mimo město. Seděl jsem v kupé sám a u dveří stál krátkovlasý chlapík kolem třicítky nebo čtyřicítky v kožené bundě. Nedíval se přímo na mě, ale na odraz mého obličeje v okně. Viděl jsem pouze jeho záda, stál tam a v podstatě mi bránil vyjít na chodbičku. Vedle sebe neměl žádný kufr, nastoupil do vlaku na stejné zastávce jako já, z vlaku pak vystoupil o pár minut dřív než já. Vagon byl skoro prázdný, mohl si kamkoliv sednout, ale on stál u mých dveří. Byl to velmi jasný signál, že moje schůzka byla kompromitována. Nakonec jsem ani nevyužil informace, které jsem od zdroje získal, protože jsem ho nechtěl dostat do problémů.

Prošel jste někdy bezpečnostním školením, které by vás naučilo, jak poznat, že vás někdo sleduje? 

Myslím, že jsem nikdy neabsolvoval nějaké formální školení, ale protože jsem se dlouhodobě věnoval otázkám národní bezpečnosti, nějaké základy jsem v tomto směru měl. Při setkání s výše zmíněným zdrojem mimo Budapešť jsem nebyl sám. Byl tam se mnou i můj kolega a právě on jako první poznal, že jsme sledování. Ani dnes bych se nenazval odborníkem, ale myslím si, že ty nejpodezřelejší věci jsem schopný odhalit.

Dokážete si dnešní znalosti o použití spywaru Pegasus spojit s konkrétními kauzami?

Ano a bohužel mám pro investigace.cz špatné zprávy. V podstatě spouštěčem sledování byla kauza o Mezinárodní investiční bance (MIB), na které jsme všichni pracovali. Podle analýzy mého telefonu, kterou provedla Amnesty International Secure Lab, začalo mé sledování den poté, co jsem poslal žádost o vyjádření některým ministerstvům. Několik dní poté, co byl můj telefon poprvé hacknut, jsem se setkal s americkým novinářem, který také psal o MIB. Později se ukázalo, že i jeho maďarský fixer, tedy člověk, jenž pomáhá novinářům dohodnout se s místními zdroji, byl také vybrán jako cíl pro špionážní software Pegasus. To je aspoň začátek sledování, které jsme mohli zpětně určit.

Byl jsem sledován od 4. dubna 2019 až do 7. listopadu téhož roku, nebo alespoň v té době lze vidět stopy spywaru Pegasus v mém telefonu. Během tohoto období jsem pracoval na několika dalších kauzách. Moje domněnka je proto následující: někdo si vyžádal povolení ke sledování, protože jsem pracoval na tématu národní bezpečnosti, což byl případ MIB a jejího napojení na ruskou špionáž. Tato povolení se vydávají na určitou dobu, obvykle jsou to tři měsíce, což lze v Maďarsku prodloužit o další 3 měsíce. Tajná služba si možná řekla, když už máme to povolení, proč toho novináře prostě nesledovat dál a nezjistit, na jakých dalších citlivých tématech pracuje.

A co váš kolega András? Na čem pracoval?

V té době se mnou spolupracoval na kauze Mezinárodní investiční banky. Byl sledován o něco později než já. Dodnes nám není úplně jasný důvod, proč to podnikli i v jeho případě.  Andrásova reakce, když jsem mu o sledování řekl, byla velmi roztomilá: Proč zrovna já? Tomu nerozumím. Proč já? Vůbec mu to nešlo do hlavy.

Takže si myslíte, že by v tom mohlo být zapletené Rusko?

Ne, to si nemyslím. Nemáme informace, že by ruský stát tento nástroj používal. To je na tom to nejvtipnější. Psal jsem něco velmi citlivého pro Rusko, ale nakonec se zdá, že to nebyli oni, kdo mě nechal sledovat. Všechny nepřímé důkazy ukazují, že po mně šly maďarské úřady.

Proč jste Orbánovi tak na obtíž?

Nevíme, jestli to byl Orbán, kdo špehování osobně nařídil, nebo jestli ví, co dělají jeho bezpečnostní agenti. Tím pádem příkaz ke sledování nemůžeme s Orbánem jen tak spojovat. Máme ale silné podezření, že pořízení nástroje Pegasus maďarskou stranou souvisí s návštěvou Benjamina Netanjahua, který se s Viktorem Orbánem setkal v roce 2017. Máme i další důkazy, jež naznačují, že půl roku po tomto setkání, v únoru 2018, odcestoval poradce Viktora Orbána pro národní bezpečnost a politiku József Czukor do Izraele, kde se setkal s Netanjahuem. Czukor byl kdysi zpravodajským důstojníkem. Poté se v Maďarsku začal používat software Pegasus.

Sledovaní novináři Szabolcs Panyi a András Szabo. Foto: András Pethő/Direkt36

Kolik maďarských novinářů bylo celkem sledováno?

V databázi sledovaných čísel máme více než 300 maďarských, z toho jsme identifikovali pouze pět novinářů, jedním z nich jsem já. Ve většině případů jsme všichni pracovali na citlivých kauzách, které byly důležité pro vládu, národní bezpečnost, pověst země, korupci, nebo dokonce terorismus. Osobně si nemyslím, že by Viktor Orbán měl s mým sledováním něco společného. Ostatně šance zjistit, která bezpečnostní agentura za to byla zodpovědná, je velice malá, protože příkazy ke sledování jsou tajné.

Dobře, premiér sledování nemusel schválit, ale přesto pracujete ve státě, který vás nechává sledovat. Co obnáší být maďarským novinářem?

Když jsme čísla ze systému Pegasus analyzovali, do jisté míry jsme byli překvapení, že jsme novinářů našli jen pět. Ale dává to naprostý smysl, protože opravdu nezávislých novinářů už v Maďarsku moc nezbývá. (smích) Dále bych rád zdůraznil, že jsem velmi vděčný za to, že jsem byl pouze sledován, ne vězněn nebo mučen, jak se to stává novinářům v jiných zemích. Někteří za svou práci dokonce zaplatili svými životy. Jsem opravdu šťastný, že jsem Maďar, neboť Maďarsko je stále zemí EU, což znamená, že nás chrání mezinárodní a unijní právo, které státu zabraňuje, aby proti novinářům použil sílu. Dokud je Maďarsko v EU, jsme relativně v bezpečí.

Myslíte si, že tento případ může negativně ovlivnit vstřícnost vašich zdrojů?

Samozřejmě. Kdo by se mnou po takovém odhalení chtěl ještě mluvit, že jo? (smích) Když jsem se setkával se svými zdroji, snažil jsem se, abych je co nejlépe chránil. Slíbil jsem jim to. Stydím se za to, že jsem některé ze svých zdrojů nedokázal ochránit. Pořád také přesně nevím, k čemu všemu měli z mého telefonu přístup. Nevím, jestli zapnuli můj fotoaparát nebo se dostali k videím s fotkami nebo k heslům mých e-mailů či jiné šifrované komunikaci. Mám velmi silné podezření, že největší síla tohoto nástroje spočívá v tom, že prolamuje šifrovanou komunikaci. Takže věřím, že je zajímalo hlavně to, co jsem prostřednictvím těchto aplikací posílal. A to je právě způsob, jakým komunikujeme v rámci redakce. Mohli se dostat k firemní komunikaci a k tématům, na kterých jsem pracoval. Takže mohli mít přehled o naší práci a o tom, jak se vyvíjejí kauzy, na kterých děláme. Sledování nezasáhlo jenom mě, ale prostřednictvím našich zpráv na Signalu i mé kolegy.

Chcete jako novinář pokračovat?

No, teď opravdu potřebuji letní přestávku. (smích) Ne proto, že by mě ta zpráva o sledování až tak šokovala, ale proto, že celý projekt Pegasus byl hodně náročný. Pracovalo na něm přes osmdesát novinářů a posledních pár dní to byl obrovský shon. Jak už jsem řekl, sledování je sice skvělé ocenění mé práce, ale o takovou „slávu“ jsem nikdy nestál. Je potřeba najít lidi, kteří za to nesou odpovědnost. Trochu mě uklidňuje, že takové věci se dnes nedají ututlat. Dokonce ani ten nejdražší špionážní software. K únikům informací dochází a docházet bude. Lidé se musí ozvat a každý, kdo má důkazy o jakémkoli zneužití sledování, by měl tyto informace předat novinářům. Jen tak se informace dostanou na povrch. Takže ano, chci pokračovat, ale musím být mnohem opatrnější. To je lekce, kterou jsem si odnesl.

Někdy je těžké být opatrný, když na druhé straně stojí stát…

Stát není můj nepřítel. Když přemýšlím o státu, jsem podezřívavý vůči každému státu, zejména vůči tomu maďarskému. Pod slovem stát si ale představuji ty, kteří jsou u moci. Já se jen snažím informovat o zneužívání moci. Zdá se, že mě postavili na stejnou úroveň jako nebezpečného zločince, protože špionážní software Pegasus byl určen ke sledování teroristů a organizovaného zločinu. Takže jsem byl považován za nepřítele maďarského státu.

Jakou reakci očekáváte?

Podle všeho se maďarská vláda nyní snaží vše popřít a naznačit, že pracujeme pro cizí zpravodajské služby. Ostatně po mnoho let jsem byl obviňován, že jsem agentem CIA. Teď se však ukázalo, že maďarská vláda proti mé osobě použila izraelské sledovací nástroje. Kdo je tedy zahraničním agentem?

A co obyčejní lidé? 

Opravdu doufám, že reakce obyčejných lidí nebude ve stylu s novináři nemluvte, protože jsou všichni sledováni. Věřím, že hlavní poznatek z této aféry spočívá v tom, že něco podobného se může stát komukoliv. Nemusíte být zrovna novinářem, stačí, když se s problematickým novinářem nebo právníkem přátelíte a v jejich telefonu je i vaše číslo. Je to nanejvýš šokující skutečnost, ale je tomu tak. Zdá se, že vznikl velmi účinný i cenný nástroj, který na druhou stranu někdy používají jako děti na hřišti. Neumějí jej používat a také nebyl určen k tomu, aby se používal proti obyčejným lidem. Jeden útok pomocí systému Pegasus stojí desítky tisíc dolarů. Věnuji se citlivým tématům, ale nemyslím si, že by se kvůli tomu měla utrácet taková suma peněz z veřejného rozpočtu. Je to neuvěřitelné.

Může se tato situace dotknout i dalších zemí Visegrádu? Český premiér Andrej Babiš ve své nové knize obdivuje Orbána: Evropská politika dneška se vyznačuje zejména splynutím do mainstreamu, politickou korektností, kličkováním a rozmanitými formami podrobení se. Projevy odvahy jsou vzácné jako bílá vrána. Maďarsko i V4 mají to velké štěstí, že v čele Maďarska stojí odvážný chlap Viktor Orbán. Viktore, dík. Je Orbán opravdu odvážný chlap?

Nevím. (smích) Nejsem už politický reportér. Co je to odvaha? Nechat svůj bezpečnostní aparát, aby používal sledovací nástroje na novináře? Nechci se vyjadřovat k Viktoru Orbánovi. Jak jsem řekl, nevíme, jestli si sám vybral nějaký ze zmíněných cílů, pochybuji o tom. Ale pokud jde o vaši otázku, vidíme případy v Polsku, kde Kaczynsky a jeho strana stále více následují Orbánovu příručku a importují metody k ovládnutí médií, jaké byly zavedeny v Maďarsku. Takže tito silní muži ve visegrádském regionu se učí jeden od druhého. A podle citátu to vypadá, že se od svých spojenců učí i Andrej Babiš. Avšak věřím tomu, že Česká republika je na tom mnohem lépe než Maďarsko, takže pevně doufám, že po této kauze se v České republice nenajde nikdo, kdo by si dovolil použít nástroj typu softwaru Pegasus proti novinářům.

 

Autorka článku: Eva Kubániová
Autor úvodní fotografie: András Pethő/Direkt36

 

Líbil se vám tento text? Podpořte redakci investigace.cz

Financování získáváme z mezinárodních grantů a nadací na podporu nezávislé žurnalistiky, ale žádný z těchto zdrojů není jistý. Jedinou jistotu nám dává pravidelná finanční podpora od vás, našich čtenářů. Pokud vám naše práce dává smysl, budeme rádi, když ji podpoříte. Číslo účtu: 6688088/5500