prezident Kiska

V roce 2017 nazval tehdejší slovenský premiér Robert Fico tehdejšího slovenského prezidenta Andreje Kisku daňovým podvodníkem, protože jeho firma KTAG chtěla uplatnit výdaje za sponzoring Kiskovy prezidentské kampaně jako daňový náklad. Kiskova firma daně doplatila, přesto začal být prezident k překvapení odborné veřejnosti stíhán. Kiska stíhání považoval za účelové. Informace o daňových problémech firmy KTAG, které Fico naznačil, přitom nebyly veřejné. O zveřejnění se postaral až anonym, jenž materiály z daňového prošetřování rozeslal médiím z anonymní e-mailové adresy. Z nedávno zveřejněných dokumentů vyplývá, že onou tajemnou osobou byl slovenský „zařizovač“ a člověk napojený na organizovaný zločin Tomáš Rajecký.

Tomáš Rajecký, zdroj: PZ SR

Andrej Kiska si na přelomu let 2013 a 2014, kdy kandidoval na funkci slovenského prezidenta, nechával platit část volební kampaně svou firmou KTAG. V době, kdy už byl Kiska prezidentem, přišla do firmy KTAG daňová kontrola, která náklady na kampaň vyhodnotila tak, že se jako daňový náklad uznat nedají, protože nesouvisejí s činností jeho firmy. Kiskova firma tedy daně doplatila. Tady by měl za normálních okolností případ končit. Jenže nekončí.

O několik měsíců později byli Kiska i jednatel jeho firmy obviněni z daňových podvodů. Když vyšetřovatelka Eva Kováčová neuznala důvody ke stíhání Kisky, případ jí byl odebrán a přidělen prokurátorovi, který Andreje Kisku obvinil „…z pokračujícího zločinu daňového podvodu ve formě organizátorství.“

Tvrdost zásahu proti firmě bývalého prezidenta i samotnému Kiskovi většinu Slováků překvapila. Kiska však překvapený nebyl a pro slovenská média se vyjádřil následovně: „Trestní stíhání je mstou Fica za to, že jsem mu jako prezident odmítl slíbit politický důchod na ústavním soudu.“ Jeho slova potvrzují skutečnosti, jež v posledním roce začaly vyplouvat na povrch. Jak se ukazuje, celý případ má mnohem zajímavější pozadí.

V korupční kauze Očistec totiž začali vypovídat „kajícníci“. Jsou to bývalí vysoce postavení funkcionáři, kteří zastávali a měli zneužívat vysoké posty v právním systému Slovenska a v rámci vyšetřování se rozhodli spolupracovat s policií. Tito kajícníci potvrdili důležitá setkání bývalých funkcionářů tehdy vládní strany Smer-SD. Podle slovenského zpravodajského portálu Aktuality.sk se na těchto schůzkách mělo plánovat a koordinovat stíhání Andreje Kisky. Zadání mělo znít tak, že případ má vyšetřovat Národní kriminální agentura (NAKA) Východ a dozorovat krajská prokuratura Prešov, což se i stalo.

Chobotnice z šestého patra

Podle Aktuality.sk popsal policii bývalý šéf finanční správy František Imrecze sérii setkání na slovenském úřadu vlády, kterého se měli účastnit vlivný oligarcha Norbert Bödör, tehdejší policejní prezident Tibor Gašpar nebo i tehdejší premiér Robert Fico. Na schůzkách se údajně předávaly informace a dokumenty o Kiskově firmě KTAG a daňových deliktech.

Jak soukromé daňové dokumenty unikly do médií, naznačuje rozhodnutí španělského soudu o vydání Tomáše Rajeckého ze Španělska, kde se ukrýval, ke stíhání na Slovensko. Rajecký byl ve Španělsku zadržen na základě evropského zatykače letos na konci srpna a v současné době je na Slovensku trestně stíhán pro podezření z korupce v případě továren na výrobu padělaných cigaret. Rajecký měl být spojkou mezi podnikateli, kteří nelegální továrny provozovali, a tehdejším šéfem daňových kriminalistů Ľudovítem Makóem. Tomu měl Rajecký předat úplatek 30 000 eur (přibližně 750 000 korun) za to, že vyřeší problém ohledně zabavených padělaných cigaret a dvou kamionů. Dohoda zněla, že za měsíční paušál Makó zajistí i ochranu do budoucna. Podle portálu Aktuality.sk šlo jen za období od září 2019 do února 2020, kdy se policii podařilo úplatky zmonitorovat, o částku ve výši 900 000 eur (přes 22 milionů korun). Makó přijetí úplatků popřel.

Podle rozhodnutí španělského soudu má ale být Tomáš Rajecký vydán na Slovensko kvůli tomu, že „v roce 2017 od neznámé osoby obdržel, naskenoval a z anonymních e-mailových účtů rozeslal dokumenty soukromé povahy, týkající se společnosti KTAG a patřící prezidentu Slovenska Andreji Kiskovi.“

„Identita člověka, který e-maily rozesílal, je pro mě nová informace. Ale nepřekvapuje mě to,“ okomentoval zjištění investigace.cz právní zástupce Andreje Kisky Peter Kubina.

Soudní rozhodnutí navíc zamítá i Rajeckého výhrady k vydání na Slovensko, kde se podle svých slov obává „nelidského zacházení“.

Zdroj: aktuality.sk/archiv

Jméno ani podoba Tomáše Rajeckého nejsou slovenské veřejnosti neznámé. Populární se stala archivní fotografie z dovolené na Kubě, na které pózuje Rajecký, slovenský mafián Piťo a současný předseda slovenského parlamentu Boris Kollár. Jak vyplývá z projektu Kočnerova knižnica, Rajecký si navíc hojně dopisoval s Marianem Kočnerem, odsouzeným směnkovým podvodníkem a hlavním podezřelým z objednávky vraždy Jána Kuciaka. Kočnera upozorňoval na to, že po něm může jít policie. Rajecký se osobně zná i s oligarchou Norbertem Bödörem, jenž se zmiňovaných setkání za účelem diskreditace Andreje Kisky také účastnil.

Právě Rajeckého blízkost s lidmi, kteří byli odsouzeni nebo jsou stíháni za trestnou činnost, staví jeho možnou spolupráci i roli při diskreditaci a stíhání Andreje Kisky do nového světla. Pokud by se prokázalo, že Tomáš Rajecký rozesílal citlivá data o firmě KTAG, znamenalo by to, že Robert Fico se při diskreditaci politického oponenta spojil nejen se zástupci orgánů činných v trestním řízení, ale i s lidmi s vazbami na slovenský organizovaný zločin.

K tomuto textu se váží podkladové dokumenty, které naleznete v Neprůstřelné sekci.
Autorka textu: Pavla Holcová
Zdroj úvodní fotografie: ČTK/Mikula Martin

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.