Ruský státní úřad hrozí našemu arménskému partnerovi blokací

Roskomnadzor neboli ruský státní úřad pro dozor nad komunikacemi, internetem a médii hrozí arménskému serveru Hetq.am blokací na celém území Ruska, pokud nestáhne ze svých stránek články týkající se ruského občana Rubena Tatuljana, vystupujícího i pod přezdívkou Robson. Ten byl před dvěma lety zatčen v České republice.

O Tatuljanově zatčení napsal arménský partner OCCRP v květnu 2017. Citoval přitom ruská masmédia a odkazoval na videa, která ještě donedávna byla veřejně dostupná. Tatuljan, přezdívaný také Král ruského černomořského pobřeží, se narodil v roce 1969 v Soči. Podle amerického ministerstva financí zde od roku 2010 dohlíží na operace zločineckých skupin jako takzvaný vor v zakoně (tradiční označení pro významného šéfa mafie v zemích bývalého Sovětského svazu). V roce 2017 byl zatčen během schůzky šéfů organizovaného zločinu v České republice, avšak díky svému arménskému diplomatickému pasu neskončil ve vazbě. Od prosince 2017 je také veden na černé listině Spojených států amerických za napomáhání a spolupráci s ostatními vory v zakoně.

První zprávu od Roskomnadzoru server obdržel v září 2017. Tvrdilo se v ní, že Tatuljan požádal ruský státní úřad, aby mu pomohl přinutit Hetq k odstranění jeho osobních informací z článků. Arménský server v reakci na to vydal prohlášení, podle kterého „nerozumí tomu, proč takový požadavek vznáší na arménské médium ruský orgán“ a „proč arménský diplomat namísto arménského ministerstva spravedlnosti požádal o pomoc státní orgán cizí země“. Roskomnadzoru poté Hetq odpověděl, že články odstraňovat nebude, neboť neobsahují žádnou pomluvu a jsou v souladu s arménskými zákony o svobodě slova. Zároveň redakce dodala, že Tatuljan mohl jednoduše podat stížnost k arménským soudům. Podle všeho však ruský úřad odpověď Hetqu nebere v potaz, neboť jen za poslední měsíc do Arménie poslal čtyři varování o možné blokaci serveru na ruském území. Hetq proto ohledně celé záležitosti v pondělí kontaktoval arménské ministerstvo spravedlnosti s žádostí o oficiální vyjádření. V době vzniku tohoto textu nebyla odpověď ministerstva stále známá.

Úvodní fotografie: Hetq.am

Autor: Lukáš Nechvátal

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.