Putinův řezník: Jak si ruský prezident vydělal na svou superjachtu

Putinův přítel z dětství Peťka, dnes sedmdesátiletý ruský podnikatel a bývalý řezník Pjotr​​ Kolbin, vydělal skoro 20 miliard korun na přeprodeji akcií těžební společnosti Yamal LNG. Investigativní novináři z Dossier Center, které mapuje trestnou činnost lidí napojených na Kreml, se domnívají, že část zisku použil na stavbu Putinovy superjachty Graceful (nově Kosatka). Kolbin je podle novinářů pouze nastrčeným majitelem firmy, ve skutečnosti za ní stojí ruský prezident Vladimir Putin.

Závod na výrobu a zpracování zkapalněného zemního plynu Yamal LNG se nachází na východním pobřeží poloostrova Jamal poblíž Obského zálivu v Karském moři. Většinový podíl podniku, 51 %, v současnosti patří ruské společnosti Novatek, jež provozuje terminál pro vývoz zkapalněného plynu. Zbylý podíl vlastní zahraniční investoři – 20 % náleží francouzskému ropnému gigantu Total a také čínské státní firmě China National Petroleum Corp (CNPC).

Závod Yamal LNG. Zdroj: Novatek

Na stavbu podniku osobně dohlížel Vladimir Putin. „Yamal LNG je dalším potvrzením statusu Ruska jako jedné z předních světových energetických mocností. Samozřejmě, že počet takových slibných projektů je třeba zvýšit,“ prohlásil během slavnostního otevření podniku v roce 2017. O tom, že by si takových projektů přál víc, není pochyb. Novináři z Dossier Center zjistili, že k většinovému podílu se společnost Novatek dostala tak trochu oklikou, díky níž se Putinova imaginární peněženka naplnila o další miliardu dolarů. A stalo se to dlouho předtím, než byla těžba vůbec zahájena.

Přetahování se o akcie

Ještě v roce 2009 patřilo 25,1 % akcií novopečené těžební společnosti státnímu plynárenskému gigantu Gazprom, zbylý většinový podíl, tedy 74,9 %, náležel offshorovým firmám, o nichž se předpokládalo, že je vlastnil energetický magnát Gennadij Timčenko.

Na konci téhož roku se ale Gazprom nečekaně rozhodl svůj podíl prodat Timčenkovu partnerovi a blízkému Putinovu příteli Pjotru Kolbinovi, který je původním povoláním řezník. Kolbin za to zaplatil 78,5 milionů dolarů, v přepočtu zhruba 660 milionů korun. Obchod osobně schválil Vladimir Putin, jenž v té době zastával post premiéra země a vedl vládní komisi pro kontrolu zahraničních investic. O dva roky později prodala Kolbinova firma tento podíl přímo Novateku, a to za 526 milionů dolarů, tedy za skoro sedminásobek původní ceny.

Podrobnosti zjištění investigativních novinářů z Dossier Center se dozvíte ve videu:

Podobně postupovaly i „Timčenkovy“ firmy. Novateku odprodaly 51 % akcií až za trojnásobnou cenu – všichni se v té době domnívali, že na přeprodeji vydělal samotný Timčenko. Novinářům z Dossier Center se ovšem podařilo zjistit, že skutečným vlastníkem akcií nebyl Timčenko, ale bývalý řezník Kolbin, který ve firmách zastupoval Putinovy zájmy. Na předraženém prodeji akcií státnímu Novateku si tak namastil kapsu právě Putinův přítel z dětství.

Petr Kolbin

O tom, zda by byl Pjotr Kolbin schopen legálně přijít ke zmíněným milionům, panují velké pochybnosti. V 70. a 80. letech, kdy Putin studoval práva na Leningradské státní univerzitě a budoval kariéru v KGB, pracoval ​​Kolbin jako řezník v leningradském řeznictví. „… ty nejlepší kusy masa jsem měl vždy od Péti,“ říkával se smíchem Viktor Chmarin, Kolbinův vzdálený příbuzný a Putinův spolužák, jenž se oženil s Putinovou sestřenicí Ljubou Kruglovou. Právě Chmarin přivedl Kolbina k podnikání, díky čemuž se někdejší řezník stal v roce 2001 nominálním vlastníkem firmy Raznoexport. V roce 2003 Raznoexport získal společnost Yamal Invest, která se zabývala dodávkami energetických zařízení pro Gazprom.

Kam tečou peníze?

Novináři rovněž vypátrali, že peníze z prodeje Timčenkových a Kolbinových akcií, které dohromady dosáhly hodnoty 1,12 miliardy dolarů, což je v přepočtu zhruba 19 miliard korun, a které měli uložené v několika kyperských firmách, putovaly v roce 2011 na účty dalších offshorů. Konkrétně firem sídlících v Panamě a na Kypru. Tyto společnosti mají společnou jednu významnou věc – spravuje je panamská firma Mischositos Investment S.A., jejíž nominálním vlastníkem není nikdo jiný než řezník Pjotr Kolbin.

Základní schéma tunelování státní společnosti Novatek – a tedy státní kasy – spočívalo v přeprodeji akcií Novateku za několikanásobek jejich původní ceny. Získané státní peníze posléze okamžitě putovaly na účty offshorových firem, jež si je mezi sebou přeposílaly pod záminkou vyplacení dividend, splátek za půjčky nebo z prodeje směnek. Veškeré zisky pak kumulovala zastřešující Mischositos Investment.

Zdroj: Dossier Center

Řezník na superjachtě

Dokument, který potvrzuje spojení mezi offshory Mischositos Investment S.A. a Southport Management Services Limited, BVI. Zdroj: Dossier Center

K tomu, že skutečným majitelem Mischositos Investment je současný ruský prezident, dospěli novináři poté, co díky finskému investigativnímu týmu Yle.fi zjistili, že tato společnost zaplatila stavbu Putinovy jachty Graceful. Stalo se to prostřednictvím dceřiné firmy Southport Management Services Ltd., kterou Mischositos Investment ovládá. Podle novinářů z Dossier Center stálo 82 metrů dlouhé plavidlo s heliportem, výzdobou z bílého mramoru a tanečním parketem asi 100 milionů dolarů. Dalších pět až deset milionů dolarů vyžaduje pravidelná údržba lodi.

Spekulace, že superjachta patří ruskému prezidentovi, se začaly objevovat už před lety. Například plavební trasy jachty se v roce 2018 shodovaly s některými Putinovými pracovními cestami. Loď byla také často vidět v okolí Soči, kde se nachází Putinova letní rezidence Bočarov ručej, a rovněž i poblíž jeho údajného paláce na mysu Idokopas. V zimě 2021 se jachta vydala na opravu do Německa, avšak krátce před zahájením vojenské invaze do Ukrajiny se vrátila do kaliningradského přístavu. Jak naznačují novináři z Dossier Center, stalo se to kvůli obavám z evropských sankcí.

Autor původního textu: Ilja Rožděstvěnskij, Dossier Center; autorka české verze: Kristina Vejnbender
Zdroj úvodní fotografie: Profimedia