Prohlášení redakce investigace.cz: Zdroje chráníme

Server Investigace.cz koncem října zveřejnil nahrávku z kanceláře bývalého šéfa slovenské prokuratury. Z ní jasně vyplývá, že prokurátor udržoval nestandardní styky s Marianem Kočnerem. Slovenský Úřad pro ochranu osobních údajů dnes vyzval redakci, aby zveřejnila identitu zdroje této nahrávky, a to pod hrozbou pokuty 10 milionů eur. K výzvě slovenského úřadu vydává proto redakce Investigace.cz následující prohlášení.

Dnes nám přišel doporučený dopis ze slovenského Úřadu pro ochranu osobních údajů. Chtějí zjistit, kdo je náš zdroj – týká se to videa, kdy Marian Kočner instaluje kameru v kanceláři tehdejšího generálního prokurátora Dobroslava Trnky.

Kočnerova kamera v prokurátorově kanceláři

Taky chtějí vědět, jestli máme i další záznamy z této kamery a ze kdy jsou. Žádost zakončili dost vágní prosbou, abychom uvedli všechny informace, které s věcí souvisí. O tomto videu jsme delší dobu v rámci redakce diskutovali, výsledek byl ale jasný. Jde o veřejný zájem. A ten je silnější než ochrana osobních údajů dvou lidí, kteří se evidentně pohybují za čárou. Jeden z nich je v současné době obžalovaný z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové a ten druhý je stíhaný na svobodě pro zneužívání pravomocí veřejného činitele.

Naše zdroje z principu chráníme. Tak jako všichni dobří novináři a navíc podle evropské legislativy máme nejen právo, ale přímo povinnost je chránit. I když nám vyhrožujete pokutou 10 000 000 eur, tedy 255 milionů korun. I kdybychom kvůli tomu měli jít do vězení. A zrovna v den, kdy začal soud s obžalovanými z vraždy Martiny a Jána.

Redakce investigace.cz