Podcast Odposlech investigace.cz

Bratři Šťovíčkovi mají napojení na vlivné politiky a jejich jméno se často zmiňovalo i v souvislosti s lidmi, kteří podváděli restituenty. Petr jako šéf Státního pozemkového úřadu pomáhal rodině exministra zemědělství Miroslava Tomana získat pozemky pod obchvatem Prahy. Ty pak stát draze nakupoval zpět. Petr se také se dobře znal s pražským lobbistou Ivo Rittigem a účastnil se třeba jeho oslavy narozenin s tím, že „pozvání od pana Rittiga se neodmítá“.

Jan Šťovíček zase pomáhal v choulostivých situacích celé řadě politiků z ODS i ČSSD, včetně Marka Dalíka, Michala Haška nebo Jana Hamáčka. Mirku Topolánkovi podobně napomohl vyhnout se placení daně.

Jan stojí v čele Autoklubu ČR, který od státu dostává ročně až šedesát milionů korun. Je ovšem záhadou, jak přesně tato organizace nakládá se svými financemi, protože přestala zveřejňovat, za co peníze utrácí, a přestože prodává svůj majetek, je ve ztrátě. Mluví se také o „zhýralém životě” prezidenta firmy Šťovíčka a jeho zvýšených cestovních nákladech.

Jaká je šíře podnikatelských aktivit bratrů Šťovíčkových? Rozhovor s redaktorkou investigace.cz Hanou Čápovou. Dostupný na všech podcastových platformách.


Autorka textu: Hana Čápová
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková