Podcast Data Boutique: Kde je dobře?

Dnešním podcastem startujeme pravidelné pořady o datech, datařích, zajímavých projektech a datových vhledech. Pod hlavičkou Data Boutique se jim budeme věnovat zpravidla první čtvrtek v měsíci. Dnes byli našimi hosty Sarah Komasová z agentury STEM a Jakub Krafka ze společnosti Datlab. Povídali jsme si o jejich novém datovém projektu Kde je dobře? 

Ten přináší ucelený datový přehled více než 160 kritérií týkajících se všech obcí České republiky. Návštěvník webu tak uvidí, v jakých oblastech si jeho obec vede lépe či hůře v porovnání se zbytkem země. Ke srovnání jsou připraveny i údaje o celkem jedenácti dimenzích, jakými jsou například vzdělání, zdravotnictví, demografie, ale také kriminalita, bydlení či infrastruktura. 

V podcastu se dozvíte nejen to, odkud data pocházejí a proč autoři projektu vybrali právě tyto údaje, ale třeba i to, že informace o odpadech chrání úřady skoro jako státní tajemství. Pro případ, že by vám nestačilo uživatelské rozhraní, si můžete všechna data stáhnout a pracovat s nimi na vlastních datových analýzách.

Data Boutique podcast je aktuálně dostupný na Spotify, brzy také na všech podcastových platformách.

Autor textu: Josef Šlerka
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková