Majetky první a druhé dámy Čečenska

Vůdce Čečenska Ramzan Kadyrov má druhou manželku. Nemovitosti, kterými od té doby tato žena disponuje, dosahují hodnoty několika milionů dolarů. Podle islámského práva může mít muž v muslimském Čečensku až čtyři ženy, pokud je schopen věnovat jim stejnou pozornost a podporu, včetně zajištění vlastního bydlení pro každou z nich. To vše obě Kadyrovovy manželky mají. Problém spočívá v tom, že hodnoty jejich nemovitostí vícenásobně přesahují jeho příjmy za posledních více než 10 let. 

V roce 2006 vláda Čečenské autonomní republiky Ruské federace uspořádala soutěž krásy s poetickým záměrem. „Chceme, aby Čečensko nebylo spojováno jenom s vousatými muži, co drží kulomety,“ vysvětlil tehdy médiím státní úředník. „Nyní bude symbolem naší země krásná dívka. Ukážeme, že nejsme o nic horší než jiné státy.“ Navzdory odporu Čečenské muslimské duchovní rady tak 20 soutěžících žen tancovalo, zpívalo, vařilo, recitovalo poezii, vyznávalo svou lásku k vlasti a děkovalo rodině Kadyrovově – čečenskému autoritářskému vládci Ramzanu Kadyrovovi a jeho zesnulému otci Achmatovi – za to, jak skvěle tuto severokavkazskou zemi vedou. 

Poté soutěžící hodovaly na honosném banketu za účasti samotného Kadyrova a jeho stráží. Jakmile se vousatý vůdce dozvěděl, že jedna z mladých dívek pláče, protože se neprobojovala do finále, nařídil, aby dostala luxusní zlaté švýcarské hodinky Chopard s diamantem. Opulentní hostina vyvrcholila tradičním kavkazským tancem lezginka, při němž do vzduchu létaly ruble a dolary. Přítomný novinář ruského deníku Kommersant odhadoval, že na konci večírku se na podlaze válelo přes 30 000 rozházených dolarů (650 tisíc korun).

Vítězka soutěže získala místo v čečenské vládě a titul „hlavní modelka“ pro módní dům Firdaws, patřící Kadyrovově rodině. Poražená čtrnáctiletá finalistka Fatima Chazujeva obdržela za druhé místo ale daleko větší cenu: stala se druhou manželkou Ramzana Kadyrova.

Ačkoli je polygamie v Rusku nezákonná, v čečenské autonomní republice to není nic neobvyklého. Jak už bylo řečeno, v této převážně muslimské zemi může mít každý muž podle islámského práva až čtyři manželky za předpokladu, že je schopen věnovat jim stejnou pozornost a podporu. Včetně zajištění náležitého bydlení pro každou ženu. 

Obdobný způsob života veřejně podporoval i Kadyrov: „Souhlasím, aby muž měl několik manželek, pokud je potřebuje a pokud je schopen je podporovat. Tím se vyřeší také demografický problém v Rusku.“

Dokonce i Kadyrovova první oficiální manželka Medni kdysi řekla, že by jí nevadilo, kdyby se její manžel znovu oženil. Takové je právo muslimů, vysvětlila.

Kadyrov přesto nikdy veřejně nepřiznal, zda má i jiné manželky. Na oficiálních akcích se objevuje pouze s Medni a má s ní dvanáct vlastních a dvě adoptované děti. Při jedné příležitosti se do tisku dostaly informace o neoficiálním manželství čečenského vůdce. Jeho třetí ženou měla být tamní zpěvačka a tanečnice Amina Achmadova. 

Kde je třetí, musí být i druhá

Když se reportéři začali touto otázkou zabývat, zjistili, že manželství Kadyrova s finalistkou soutěže krásy je veřejně známé v její rodné vesnici Machkety, ležící asi 40 kilometrů jižně od čečenského hlavního města Groznyj. Několik obyvatel vesnice toto manželství potvrdilo.

Čečenský opoziční blogger Tumso Abdurachmanov novinářům sdělil, že byl přítelem bratra finalistky Chazujevy. Potvrdil rovněž, že Fatima a Ramzan jsou manželé. Podle jeho slov brzy poté, co vůdce národa našel ve Fatimě zalíbení, její bratr začal bohatnout a vyměnil levnou ruskou Ladu za Porsche Cayenne. 

Reportéři navíc zjistili, že Kadyrovovy výdaje směřující k vydržování prvních dvou manželek daleko přesahují jeho oficiální příjem: samotná hodnota jejich nemovitostí je minimálně 8 milionů dolarů (175 milionů korun). Což je více než dvojnásobek Kadyrovova přiznaného platu od roku 2008.

V hlavním městě Groznyj také existují viditelné důkazy o vztahu s Fatimou. Její sídlo stojí v samém srdci města přímo naproti pracovní rezidenci manžela. Pro pohodlí a bezpečnost vůdce republiky byl odkloněn směr řeky Sunža tak, aby Kadyrovovo sídlo leželo na ostrově obklopeném vodním příkopem. Právě na druhé straně řeky se nachází luxusní rezidence o rozloze téměř 1 500 metrů čtverečních, postavená koncem roku 2000. Podle pozemkových záznamů nyní patří Chazujevě. Obydlí obklopuje téměř hektar půdy a může se pochlubit i venkovním bazénem, ​​což je v Grozném vzácný úkaz.

V této části města mají mimochodem své nemovitosti i rodiny některých z nejvýznamnějších politiků Čečenska, včetně předsedy republikového parlamentu. Jedná se o střeženou, nedostupnou oblast. Mladý blogger, který natočil několik tamních ulic, byl nedávno odsouzen ke čtyřem letům ve vězeňské kolonii.

Kadyrovova druhá manželka má nemovitosti i v Moskvě, na její jméno jsou tam zapsány tři byty. Všechny se nalézají v nových bytových domech v lukrativních čtvrtích; jejich celková hodnota je asi 5 milionů dolarů (110 milionů korun).

Mimo to Chazujevě patří i dvě parkovací místa v obytném domě na ulici Mosfilmovskaja, kde sídlí různé ambasády jako například německá, švédská či kuvajtská. Ve zmíněném domě naopak vlastní byt Kadyrovova první manželka Medni.

Vražda čečenského veterána v Berlíně: Cestovní pas údajného pachatele ukazuje na napojení vraha na ruské tajné služby

Kadyrovova nadace

Čečensko je jednou z nejchudších oblastí Ruska. Čečenský vůdce si ale opasek evidentně utahovat nemusí. Moskevské nemovitosti registrované na Fatimu Chazujevu a na Medni mají hodnotu přibližně 8 milionů dolarů (175 milionů korun). Kadyrov má k dispozici také luxusní soukromou vilu v hlavním městě Groznyj. Navíc je známý svým zvykem plýtvat penězi na veřejnosti a rozdáváním drahých darů. Třeba zlatých švýcarských hodinek s diamantem.

Jedním z možných zdrojů jeho příjmů je nadace Achmat Kadyrov, která byla založená v roce 2004 po smrti Ramzanova otce. V čele nadace stojí jeho matka a Ramzan byl jmenován předsedou.

Hlavním cílem nadace je pomáhat těm, co to potřebují. Neboli poskytovat peníze na stavby a opravy domů, zdravotnických zařízení, škol a mešit. A samozřejmě pomáhat postiženým a veteránům. Během pandemie covidu-19 nadace dodávala Čečencům balíčky potravin a peníze, údajně dokonce slíbila, že uhradí cenu, kterou běžně platí mladí muži rodině nevěsty, za více než 200 žen.

Nadace získala v roce 2019 dary ve výši více než 90 milionů dolarů (2 miliardy korun), což z ní činí jednu z nejbohatších charitativních organizací v Rusku. Kadyrov nadto tvrdí, že nadace nedostává žádné příspěvky od státu, ale vydělává si peníze sama. Mimo jiné podnikaním. Charitativní organizace je skutečně uvedena jako vlastník několika společností, včetně těch, jež se zabývají výstavbou (hlavně se jedná o státní zakázky) nebo vyrábějí džusy a minerální vodu či prodávají zmrzlinu s názvem „Ramkada“ (možná zkratka pro „Ramzan Kadyrov“). Kombinované zisky těchto společností v roce 2019 přesáhly 60 milionů dolarů (1,3 miliardy korun).

Podnikání ale není jediným zdrojem příjmů nadace. Příspěvky do fondu poskytují i čečenští podnikatelé nebo úředníci, kteří se dostali do konfliktu s Kadyrovem, ale i běžní zaměstnanci čečenského veřejného sektoru. Ti byli podle zpráv v médiích požádáni, aby „přispívali“ 10 % ze svých platů.

Nadace proto může financovat všelijaké Kadyrovovy rozmary. Čečenský vůdce například věnoval francouzskému herci Gérardu Depardieuovi dvoupodlažní byt, který zaplatila nadace. Nadační peníze využil i k obdarování pětiletého chlapce bílým Mercedesem, poněvadž hošík údajně provedl čtyři tisíce kliků bez přestávky. 

Aktivity nadace se tak prolínají se zájmy a vrtochy Kadyrovovy rodiny. Organizace třeba zaplatila za stavbu rozsáhlých stájí, kde jsou nyní Kadyrovovy koně. Po celé republice se za peníze nadace také postavily mešity pojmenované po různých členech Kadyrovovy rodiny. Například groznyjská mešita nese jméno Ramzanova otce, ve městě Argun je pro změnu pojmenována po matce.

Aby toho nebylo málo, v Grozném právě probíhá výstavba další mešity. Jaké bude její jméno, není těžké uhodnout, nynější hlava státu svůj svatostánek ještě nemá. V projevu Kadyrov sice skromně prohlásil, že je „kategoricky proti této myšlence” – zástupci veřejnosti i náboženští vůdci se ale shodli na tom, že město by mělo mít svatyni pojmenovanou po vůdci země. Uvedli, že „bezmezná láska Ramzana Kadyrova k jeho náboženství přináší příznivé výsledky nejen Čečensku, ale i daleko za hranicemi“.

Nadace rovněž financovala několik projektů souvisejících s Fatimou Chazujevou. V loňském roce zaplatila výstavbu rehabilitačního centra pro pacienty s pohybovými poruchami na okraji její rodné vesnice. Centrum provozuje společnost patřící matce finalistky soutěže krásy. Podnikání Saсity Chazujevy by přitom mělo být vysoce ziskové, léčbu pacientů hradí státní pojišťovna a ubytování si pacienti platí sami.

Nadace také nedávno financovala stavbu školy v Chazujevině rodné vesnici a vybudování mešity v Grozném nedaleko jejího sídla. Obě budovy byly pojmenovány po Šajchi Chazujevovi, zesnulém otci dívky, která v čečenském finále soutěže krásy sice neuspěla, ale od té doby si vede nebývale dobře.

Autorka textu: Maria Zholobova (The Project)
Překlad: Nina Kodhajová
Autor úvodní fotografie: ČTK/AP/Musa Sadulayev