Marian Kočner a jeho zabavené věci

Marian Kočner měl svůj osobní archiv kompromitujících informací. Ten se teď v rámci Projektu 70 dostal na zpracování k novinářům.

Projekt 70, později slovenskými novináři přejmenovaný na „Kočnerovu knihovnu“, je soubor dat nashromážděných slovenskou policií během vyšetřování vraždy Martiny Kušnírové a Jána Kuciaka. Tato data dostala k dispozici mezinárodní síť investigativních novinářů OCCRP, jejímž je investigace.cz jediným českým členem.

Projekt 70: OCCRP bude sdílet policejní spis k vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové

Novináři v datech nalezli dokumentaci k prohlídce černého auta Kia Rio, které měla ve vlastnictví firma Mariana Kočnera pojmenovaná Správa a inkaso pohľadávok. Tento vůz odevzdal vyšetřovatelům Kočnerův dlouholetý spojenec a bývalý důstojník Slovenské tajné služby (SIS) Peter Tóth, který se rozhodl proti Marianu Kočnerovi svědčit. Při výpovědi před speciálním soudem v Pezinku v kauze vraždy Jána a Martiny Tóth tvrdil, že nemá nejmenší pochybnosti o tom, že Marian Kočner zosnoval a objednal vraždu Jána Kuciaka.

Kauza Kuciak, den 3: „Nepochybuji, že zosnovali a objednali vraždu Kuciaka“, vypověděl Tóth o Kočnerovi se Zsuzsovou

V úložných prostorách auta byly tisíce stran dokumentů ke kauzám, ve kterých Marian Kočner vystupuje, včetně kauzy Technopol, směnek televize Markíza nebo kauzy Donovaly. Součástí dokumentů bylo i několik desítek stran reportu o osobách, které Kočnera mimořádně zajímaly. Mezi nimi byl například policejní důstojník nebo vlivní slovenští politici.

V autě ale nebyly naložené jen dokumenty. V cestovních taškách se našly i značkové obleky, boty, kus kožichu z činčily, několik desítek diamantů, části luxusních náramkových hodinek, certifikáty z butiků Dior a Hermés, účtenky nebo i pozlacený mobilní telefon s iniciálami MK.

Diamanty zabavené z auta. Foto: Policie SK

 

Autor článku: Pavla Holcová
Autor úvodní grafiky: Lenka Matoušková

Víc podrobností se dočtete v analýzách médií spolupracujících na projektu:

Aktuality.sk, Denník N, TV JOJ, TV Markíza, Nový časTýždeň, Postoj.sk, SME.sk, Nadácia Zastavme korupciu


Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.