Kdo jsou Putinovi muži na špinavou práci

Minulý týden se podařilo odkrýt míru a detaily zapojení ruské žoldnéřské skupiny Vágner do války v Libyi. Stalo se tak díky tabletu jednoho z bojovníků, který se podařilo získat redaktorům BBC. Odhalení ukazují rozsah operací Vágnerovců, jejich válečné zločiny a napojení na ruskou armádu. 

Tablet za sebou zanechal neznámý příslušník skupiny Vágner poté, co se na jaře 2020 tito žoldáci stáhli z oblastí jižně od Tripolisu.

Nalezený obsah zahrnuje mapy z frontové linie v ruštině, což potvrzuje přítomnost paramilitární skupiny a poskytuje bezprecedentní vhled do jejich operací. K dispozici jsou i záběry z dronů a kódová jména vagnerových bojovníků.

V tabletu se reportérům z BBC podařilo odhalit i „nákupní seznam“ nejmodernějšího vojenského vybavení, jež podle expertů mohlo pocházet pouze z dodávek ruské armády. 

Rusko přitom jakékoli vazby na Vágnerovce dlouhodobě popírá.

Andrej Čuprygin, expert spolupracující s Radou pro mezinárodní záležitosti Ruska, uvedl, že postoj ruské vlády k válce v Libyi byl následující: „Ať se k tomu Vágnerovci připojí, a uvidíme, jaký bude výsledek. Pokud to dopadne dobře, můžeme to využít ve svůj prospěch. Pokud to dopadne špatně, pak s tím nemáme nic společného.“

Objevený tablet rovněž poskytuje důkazy o zapojení žoldáků při tajném zaminování civilních oblastí. Umístění min bez jejich označení je přitom posuzováno jako válečný zločin.

Kdo jsou Vágnerovci

Skupina, která oficiálně neexistuje, se dostala do povědomí v roce 2014, kdy podporovala proruské separatisty v konfliktu na východě Ukrajiny. Od té doby se angažovala v zemích jako například Sýrie, Mosambik, Súdán a Středoafrická republika.

Vágnerovi bojovníci se následně objevili v Libyi, a to v dubnu 2019, kdy se připojili k silám povstaleckého generála Chalífy Haftara, jakmile zahájil útok na vládou podporovanou OSN v hlavním městě Tripolisu. Konflikt skončil příměřím v říjnu 2020.

Vágnerovci jsou vyhlášení tajnůstkáři, reportérům BBC se ale podařilo navázat kontakt se dvěma bývalými bojovníky, kteří jim odhalili, jaký typ lidí se k Vágnerově skupině přidává – a že jim často chybějí jakékoli morální zábrany. Jeden z bývalých členů skupiny prohlásil, že se jedná buď o „válečné profesionály“, lidi hledající práci, nebo romantiky, kteří chtějí sloužit své zemi. Zajatce nekompromisně zabíjejí. Další odhalená fakta rovněž vypovídají o podezření z válečných zločinů, včetně úmyslného zabíjení civilistů.

Moskva zároveň vehementně popírá jakékoli propojení Vágnerovců s oficiálními ruskými úřady či armádou. Zahraniční odborníci se kloní k názoru, že Kreml tyto žoldáky využívá ke „špinavé práci“ nebo k politicky riskantním bojovým úkolům, jež by oficiální ruskou armádu nepřípustně kompromitovaly. Podle CNN existuje množství důkazů, že tuto skupinu žoldáků vlastní a řídí Jevgenij Prigožin, jenž má být šedou eminencí Putina v operacích rozšiřujících mocenský vliv Ruska v zahraničí.

Rusko a jeho žoldnéři bojují v Libyi, odhalují to satelitní snímky

Zatykač na syna Kaddáfího 

Jen několik hodin po zveřejnění zprávy BBC o činnosti Vágnerovců v Libyi oznámil vysoký úředník státního zastupitelství libyjské vojenské prokuratury Mohamed Gharouda, že na syna zesnulého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího byl vydán zatykač.

Podle příkazu zveřejněného minulý týden je Sajf al-Islám Kaddáfí hledán na základě obvinění z válečných zločinů spáchaných Vágnerovou skupinou během ofenzívy generála Haftara proti hlavnímu městu Tripolisu.

Kaddáfí mladší byl zatčen během povstání v Libyi v roce 2011 a později odsouzen k trestu smrti kvůli násilí proti demonstrantům. V roce 2016 byl jeho trest údajně zrušen a Kaddáfí propuštěn na svobodu. 

Sajf al-Islám je dlouhodobě podezříván z napojení na Rusko a Vágnerovu skupinu, je také považován za Moskvou podporovaného pretendenta o post vládce Libye. 

Autorka textu: Nina Kodhajová
Autor úvodní fotografie: ČTK/ZUMA/Amru Salahuddien